Składniki
Ciasto
- 500 gramów mąki
- 250 gramów margarny
- 20 gramów cukru
- 40 gramów kwaśnej śmietany
- 5 gramów octu
- 5 gramów sody oczyszczonej
Masę do orzeszków
- 100 gramów orzechów włoskich
- 100 gramów cukru
- 2 jajka
- 250 gramów masła
- 125 gramów mleka
-
6
1h 50min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym. Wymieszać 30 sek. obr. poz. 3. Następnie wyrabiać ciasto czas 2 minuty obr. poz. "Ciasto" . Ciasto schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu upiec w formie do orzeszków.
Orzechy włoskie zmielić w naczyniu miksującym 3 sek. obr. poz 5., przełożyć do innego naczynia, a następnie zalać gorącym mlekiem, wystudzić. Do czystego naczynia założyć motylek, wbić jajka i dodać cukier. Ubijać przez 5 minut obr. poz. 3. temperatura 60 stopni. Wyjąć motylek, a masę wystudzić. Do zimnej masy jajecznej dodać masło i ucierać 5 minut obr. poz. 4. Pod koniec ucierania dodawać przez otwór w pokrywie zmielone, zaparzone mlekiem i wystudzone orzechy. Masę wstawić do lodówki do stwardnienia. Będzie się wtedy lepiej nakładało do upieczonych połówek. Napełniamy połówki masą a następnie sklejamy. Można udekorować maczając końcówki orzeszków w polewie czekoladowej, a następnie w kokosie.
Ciasta
Masa do orzeszków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam . Nie mam foremki do orzeszków, ale mam...
Witam . Nie mam foremki do orzeszków, ale mam mini mini foremki do babeczek. Czy mozna w nich upiec ?
susin:może miało być 200 gr, ciekawe czy...
susin:może miało być 200 gr, ciekawe czy doczekamy się odpowiedzi...
Witam czy na pewno 20 g cukru? Ciasto mało...
Witam czy na pewno 20 g cukru? Ciasto mało słodkie wyszlo. Bez smaku
Witam ciasto na orzeszki bardzo dobre, kruche....
Witam ciasto na orzeszki bardzo dobre, kruche. Robiłam już parę razy orzeszki wg innego przepisu i stwierdzam, że ten tutaj stanowczo lepszy a nadzienie po prostu pycha!
Dziekuję za przepis, pozdrawiam
Super przepis. masa przepyszna
Super przepis. masa przepyszna
Rewelacyjny przepis! Kruche
Rewelacyjny przepis! Kruche ciasto, pyszna masa.Polecam!
No no coś nowego ,ale
No no coś nowego ,ale wartezrobienia
Wow Pamietam orzeszki z
Wow Pamietam orzeszki z dawnych czsow- z masa serowa i kawowa
Trochę długo trzeba czekać na
Trochę długo trzeba czekać na efekt, ale przepis jest kuszący