Wyślij do wydruku
Orkiszowy zakwas do chleba

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Orkiszowy zakwas do chleba Przepis jest nieprzetestowany
utworzono: 24.09.2013 Zmieniono dnia: 24.09.2013
3

Składniki

na zakwas

  • 600 g ziarna orkiszu
  • 600 g letniej wody
6
120 godz
Przygotowanie 120 godz
Pieczenie / Gotowanie
7
DifficultyŁatwy
Nadaje się dla Thermomix początkujących
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31

Przygotowanie

1.

1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ziarna orkiszu i zmielić 30 s/obr.10. Czynność powtórzyć z pozostałym ziarnem w porcjach 200 gramowych. Przełożyć do innego naczynia.


2.

2. Do dużego słoika lub kamionki odmierzyć 200 g zmielonego ziarna i 200 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.



3.

3. Następnego dnia odjąć 1/4 ( 100 g ) mikstury, dodać 100 g mąki orkiszowej i 100 g letniej wody, pozostawić na kolejne 24 godziny w temperaturze pokojowej. Powtarzać te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.


4.

4. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Dokarmiamy łyżką mąki orkiszowej co 2 dni i niewielką ilością wody, tak by miał konsystencję gęstej śmietany. Przechowywany tak zakwas spokojnie będzie "żył" przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Wyjmujemy go z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta chlebowego, dokarmiamy łyżką mąki okriszowej i mieszamy.



5

Przygotowanie

1.

1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ziarna orkiszu i zmielić 30 s/obr.10. Czynność powtórzyć z pozostałym ziarnem w porcjach 200 gramowych. Przełożyć do innego naczynia.


2.

2. Do dużego słoika lub kamionki odmierzyć 200 g zmielonego ziarna i 200 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.



3.

3. Następnego dnia odjąć 1/4 ( 100 g ) mikstury, dodać 100 g mąki orkiszowej i 100 g letniej wody, pozostawić na kolejne 24 godziny w temperaturze pokojowej. Powtarzać te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.


4.

4. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Dokarmiamy łyżką mąki orkiszowej co 2 dni i niewielką ilością wody, tak by miał konsystencję gęstej śmietany. Przechowywany tak zakwas spokojnie będzie "żył" przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Wyjmujemy go z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta chlebowego, dokarmiamy łyżką mąki okriszowej i mieszamy.



Akcesoria, których potrzebujesz

Miarka MTMiarka MTkup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

Miarka MTMiarka MTkup teraz

Wskazówki

Zakwas należy przygotować na 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Jeśli otrzymacie od znajomego łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego lub orkiszowego, dodajcie go do tej mikstury, a zacznie pracować już po 12-15 godzinach i możecie z niego piec chleb już po 2 dniach.

11

Wskazówki

Zakwas należy przygotować na 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Jeśli otrzymacie od znajomego łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego lub orkiszowego, dodajcie go do tej mikstury, a zacznie pracować już po 12-15 godzinach i możecie z niego piec chleb już po 2 dniach.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…