3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orkiszowy zakwas do chleba


Wydrukuj:
4

Składniki

na zakwas

  • 600 g ziarna orkiszu
  • 600 g letniej wody

  • 600 g ziarna orkiszu
  • 600 g letniej wody
  • 6
    120h 0min
    Czas całkowity 120h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ziarna orkiszu i zmielić 30 s/obr.10. Czynność powtórzyć z pozostałym ziarnem w porcjach 200 gramowych. Przełożyć do innego naczynia.

  2. 2. Do dużego słoika lub kamionki odmierzyć 200 g zmielonego ziarna i 200 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

  3. 3. Następnego dnia odjąć 1/4 ( 100 g ) mikstury, dodać 100 g mąki orkiszowej i 100 g letniej wody, pozostawić na kolejne 24 godziny w temperaturze pokojowej. Powtarzać te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

  4. 4. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Dokarmiamy łyżką mąki orkiszowej co 2 dni i niewielką ilością wody, tak by miał konsystencję gęstej śmietany. Przechowywany tak zakwas spokojnie będzie "żył" przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Wyjmujemy go z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta chlebowego, dokarmiamy łyżką mąki okriszowej i mieszamy.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zakwas należy przygotować na 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Jeśli otrzymacie od znajomego łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego lub orkiszowego, dodajcie go do tej mikstury, a zacznie pracować już po 12-15 godzinach i możecie z niego piec chleb już po 2 dniach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przez pierwsze dni mąkę (zmielony orkisz) z...

    Zgłoszony przez agnes2121 na września 17, 2017 at 18:19.

    Przez pierwsze dni mąkę (zmielony orkisz) z wodą przechowujemy w otwartym naczyniu w temeraturze pokojowej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podajcie proszę jakiś przepis

    Zgłoszony przez SuperGosia na lipca 24, 2015 at 15:06.

    Podajcie proszę jakiś przepis na chleb z użyciem tego zakwasu.... U mnie zakwas już niedługo gotowy a nie mam do niego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znalazłam. Lama ze mnie i

    Zgłoszony przez Renia0303 na lipca 14, 2015 at 21:46.

    Znalazłam. Lama ze mnie i tyle tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, czy ktoś może mi

    Zgłoszony przez Renia0303 na lipca 14, 2015 at 14:18.

    Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wykonać chlebek z takiego zakwasu?? Jestem tu "świaża", zrobiłam zakwas, a przepisu na chleb z niego jakoś nie moge ogarnąc tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wychodzi rewelacyjny 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:46.

    Chleb wychodzi rewelacyjny  tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oprócz bazarku orkisz

    Zgłoszony przez Agata Michaud na marca 24, 2015 at 20:02.

    Oprócz bazarku orkisz dostępny jest też w supermarketach, np w Carfourr

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gdzie można kupić orkisz?  

    Zgłoszony przez bisia na listopada 22, 2014 at 17:09.

    gdzie można kupić orkisz?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze