3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muszle z bobem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

SOS DO ZALANIA

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, -wykonanej w TM
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki żółtego sera
  • 200 g mleka 2%

DO POLANIA PO UPIECZENIU

  • łyżka posiekanego koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8-10 listków bazylii
  • kilka listków kolendry
  • sól morska do smaku -2 szczypty
  • 40 g oliwy z oliwek

FARSZ DO MUSZLI

  • 150 g makaronu muszle duże
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 duża cebula, -ok.80 g
  • 350 g ugotowanego bobu, -ja dałam w skórkach, ale jak komuś bardzo przeszkadza, to można wyłuskać
  • 150-200 g boczku
5

Przygotowanie

    MUSZLE Z BOBEM
  1. 1.Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu; ostudzić

    2.Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na patelni na skwareczki, dodać cebulę pokrojona w kostkę i zeszklić; ostudzić

    3.Do suchego Blokada naczynia miksującego włożyć umyty i wysuszony koper, posiekać 5 s. / obr. 5

    4.Część posiekanego kopru odłożyć (do farszu), resztę, ok 1 łyżki zostawić, dodać czosnek, bazylię i kolendrę; posiekać 4-6 s./ obr.6

    5.dodać oliwę i sól, wymieszać 6 s. / obr. 4; tak otrzymany sos do polania po upieczeniu potrawy wyłożyć na miseczkę.

     

  2. FARSZ
  3. 1.Do Blokada naczynia miksującego bez mycia po sosie włożyć ugotowany bób i zmiksować na gładka masę 10-15 s. / obr.7 (pomagajac kopystka w razie potrzeby) 

    2.Dodać boczek z cebulka (wytopiony tłuszczyk też), odlożony koperek i wymieszać 10 s. /  Obroty wsteczne obr. 4; doprawić wg uznania

    3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryna, posypać bułka tarta i układać w nim muszle napełnione farszem

    4.Całość zalać sosem: Mleko, jaka i przyprawy wymieszać 10 s / obr 4.

    5.Posypać startym zółtym sersem i zapiec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C

    6.Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis mialam na pierogi z takim farszem, ale wersja z muszlami jest znacznie szybsza w wykonaniu tmrc_emoticons.)  


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Do wypróbowania wygląda

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 23, 2013 at 09:38.

    Do wypróbowania tmrc_emoticons.D wygląda smakowicie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis i za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 22, 2013 at 12:23.

    Love Elu dziękuję za przepis i za komentarze, mam wnusie caly tydzień więc zrobię im niespodziankę tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, dzięki za zwrócenie

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 22, 2013 at 11:52.

    Haniu, dzięki za zwrócenie uwagi  tmrc_emoticons.)  Rzeczywiście nie podałam ile tej oliwy  tmrc_emoticons.~  Już się poprawiłam  tmrc_emoticons.)  Ten sos jest dość gęsty, ja go tak położyłam kleksami na goracej zapiekance i bylo OK  tmrc_emoticons.D  Polecam bo chociaż pisania bylo dużo, to sama potrawa jest szybka w wykonaniu i wszystkim smakowała  tmrc_emoticons.)  A moj maż, który uwielbia bób był zachwycony  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Już gapa doczytałam ale ile

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 22, 2013 at 11:47.

    tmrc_emoticons.)Już gapa doczytałam ale ile tej oliwy? Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DElu chodzi mi o sos do

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 22, 2013 at 11:45.

    tmrc_emoticons.DElu chodzi mi o sos do polania czy nie zabrakło w nim jogurtu?Czy sam z siebie będzie rzadszy? Zapisane do wypróbowania Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze