Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 50 g cukru
- Polewa:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- 150 g margaryny, do pieczenia
- 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 3 białka
- Ciasto:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie, połówki, do dekoracji
-
6
40min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do czystego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier, utrzeć 30 s/obr. 3.
- Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm), piec około 30 min. Polewa:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
- Dodać żółtka i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Powstałą polewą polać upieczone ciasto, udekorować orzechami, wstawić na 5 min do piekarnika.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam na święta z1 i 1/2 porcji na brytwance...
Zrobiłam na święta z1 i 1/2 porcji na brytwance 25x25 wyszedł super córka podsumowała że najlepszy mazurek jaki robiłyśmy do tej pory. Polecam
Witam ponownie ...
Witam ponownie
Polewam ciasto likierm jajecznym ( oczywiście zrobionym w thermomix-ie) hm.... pycha! Polecam
czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Jak wysoko wyrosło ciasto?
Jak wysoko wyrosło ciasto?
Właśnie dzisiaj zrobiłam. Ciasto super! Pyszny...
Właśnie dzisiaj zrobiłam. Ciasto super! Pyszny orzechowy smak .....
Chciałabym wypróbować ale jak naprawdę jest z...
Chciałabym wypróbować ale jak naprawdę jest z tą jego wysokością, czy aby pół centymetra? Bo w takim razie nawet podwojenie nie wystarczy...
Tak bez proszku lub sody oczyszczonej?
Tak bez proszku lub sody oczyszczonej?
Rewelacyjne ciasto, faktycznie troche cienkie, ale...
Rewelacyjne ciasto, faktycznie troche cienkie, ale smak boski
Dodany do wypróbowania
Dodany do wypróbowania
Pyszny, ląduje w ulubionych
Pyszny, ląduje w ulubionych przepisach
Pycha , faktycznie cieniutki,
Pycha , faktycznie cieniutki, teraz zrobię z podwójnej porcji.
ciasto pyszne, nawet po kilku
ciasto pyszne, nawet po kilku dniach, robiłam na święta i po świętach
Macie rację, jest przepyszny
Macie rację, jest przepyszny tylko trochę cienki i mały!!!!
Rozpływa się w ustach
Rozpływa się w ustach
Zrobiłam wczoraj Smak super,
Zrobiłam wczoraj Smak super, ale jego wysokość to ok. 0,5 cm.Blaszkę miałam tylko trochę większą od polecanej. I dzisiaj już go nie ma
Zrobiłam go wczoraj. Jest
Zrobiłam go wczoraj. Jest obłędny...
mniam
mniam
pyszny mazurek, mało pracy i
pyszny mazurek, mało pracy i smak rewelacyjny!