Wyślij do wydruku
MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez Ba-ha
utworzono: 29.11.2011
3

Składniki

Portions1
masę solną

  • 1 porcji soli
  • 1 porcji mąki pszennej
  • 1/2 porcji mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • wody, 2 miarki MT
6
15 min
Przygotowanie 5 min
Pieczenie / Gotowanie 1 godz 30 min
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Przygotowanie

przygotowanie masy solnej

1.

Tajemnicą masy solnej są proporcje - a tej zrobionej w Thermomixsie dodatkowo idealnie gładka masa będąca wynikiem zmielenia soli na pył i idealnego wyrobienia dzięki funkcji INTERWAŁ..Na początku ustalamy na jakich proporcjach pracujemy. Ja przyjmuję średniej wielkości  filiżankę ok 200 - 220ml.


Do dzbanka wrzucamy 1  porcję (filiżankę)  soli kuchennej i mielimy na pył 10 s obroty 10. Jeśli w połowie mielenia słyszymy, że śmigła mają "puste obroty" trzeba zgarnąć rozpyloną sól ze ścianek. i dokończyć mielenie (konsystencja ma być taka jak na cukier puder).


Następnie do tak zmielonej na pył soli dodajemy 1 porcję ( filiżankę) mąki pszennej i 1/2 porcji (1/2 filiżanki) mąki ziemniaczanej. Puszczamy w celu wymieszania suchych składników na 5 s obroty 5.


Teraz pora na składniki "mokre" - 2 łyżki oleju oraz 2 miarki MT wody (nie może być gorąca, bo się zrobią kluski) wystarczy ciepła z kranu. Całość miksujemy 3 minuty INTERWAŁ. W połowie można otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto z brzegów dzbanka kopystką. Ostatecznie ciasto powinno uformować się w miękką kulkę (coś jak ciasto na pierogi).



2.

Ciasto ma miłą konsystencję, bardzo elastyczną (coś jak "ciastolina), nie powinno się do niczego przyklejać ani do stolnicy ani do wałka. Jeśli minimalnie - podsypać mąką.Wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, i/lu po porstu lepimy jak z plasteliny.



3.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego max. do 50 oC i suszymy/ wypiekamy przy otwartych drzwiach w kilku sesjach po 20 - 30 minut. Wyłączamy piekarnik do ostudzenia i włączamy ponownie. Gdy figurki będą już zupełnie twarde - studzimy i możemy śmiało malować z dziećmi.


WARIANT DLA BARDZO WYMAGAJĄCYCH: jeśli chcemy bardzo mocną masę solną można dodać do tej porcji 2 łyżki kleju do tapet (POZA GARNKIEM THERMOMIXA!! oczywiście Mrugnięcie))


 



4.

I tak oto Thermomix poza aspektem gotowania dla dzieci uprzyjemnia nam czas pomiędzy posiłkami. Ta masa solna jest eko, tania i zawsze do zrobienia w 15 minut. :-)  Spróbujcie koniecznie.



5

Przygotowanie

przygotowanie masy solnej

1.

Tajemnicą masy solnej są proporcje - a tej zrobionej w Thermomixsie dodatkowo idealnie gładka masa będąca wynikiem zmielenia soli na pył i idealnego wyrobienia dzięki funkcji INTERWAŁ..Na początku ustalamy na jakich proporcjach pracujemy. Ja przyjmuję średniej wielkości  filiżankę ok 200 - 220ml.


Do dzbanka wrzucamy 1  porcję (filiżankę)  soli kuchennej i mielimy na pył 10 s obroty 10. Jeśli w połowie mielenia słyszymy, że śmigła mają "puste obroty" trzeba zgarnąć rozpyloną sól ze ścianek. i dokończyć mielenie (konsystencja ma być taka jak na cukier puder).


Następnie do tak zmielonej na pył soli dodajemy 1 porcję ( filiżankę) mąki pszennej i 1/2 porcji (1/2 filiżanki) mąki ziemniaczanej. Puszczamy w celu wymieszania suchych składników na 5 s obroty 5.


Teraz pora na składniki "mokre" - 2 łyżki oleju oraz 2 miarki MT wody (nie może być gorąca, bo się zrobią kluski) wystarczy ciepła z kranu. Całość miksujemy 3 minuty INTERWAŁ. W połowie można otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto z brzegów dzbanka kopystką. Ostatecznie ciasto powinno uformować się w miękką kulkę (coś jak ciasto na pierogi).



2.

Ciasto ma miłą konsystencję, bardzo elastyczną (coś jak "ciastolina), nie powinno się do niczego przyklejać ani do stolnicy ani do wałka. Jeśli minimalnie - podsypać mąką.Wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, i/lu po porstu lepimy jak z plasteliny.



3.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego max. do 50 oC i suszymy/ wypiekamy przy otwartych drzwiach w kilku sesjach po 20 - 30 minut. Wyłączamy piekarnik do ostudzenia i włączamy ponownie. Gdy figurki będą już zupełnie twarde - studzimy i możemy śmiało malować z dziećmi.


WARIANT DLA BARDZO WYMAGAJĄCYCH: jeśli chcemy bardzo mocną masę solną można dodać do tej porcji 2 łyżki kleju do tapet (POZA GARNKIEM THERMOMIXA!! oczywiście Mrugnięcie))


 



4.

I tak oto Thermomix poza aspektem gotowania dla dzieci uprzyjemnia nam czas pomiędzy posiłkami. Ta masa solna jest eko, tania i zawsze do zrobienia w 15 minut. :-)  Spróbujcie koniecznie.



Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz

Wskazówki

Ilość wody zależy od jakości mąki. Może okazać się, żę 2 miarki MT to za mało - wystarczy lekko dotknąć ciasto - jeśli będzie zbyt suche (kruszące się) należy delikatnie dodawać wodę po odrobince (łyżka). Masa solna jest idealna kiedy ma konsystencję ciasta na pierogi.

11

Wskazówki

Ilość wody zależy od jakości mąki. Może okazać się, żę 2 miarki MT to za mało - wystarczy lekko dotknąć ciasto - jeśli będzie zbyt suche (kruszące się) należy delikatnie dodawać wodę po odrobince (łyżka). Masa solna jest idealna kiedy ma konsystencję ciasta na pierogi.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (4)

jak dla mnie ciut za rzadka, ale świetnie się lepi fakt Głośny śmiech

Świetny przepis dla dzieci Uśmiech można dodać różnych barwników społecznych i mamy różne kolory masy.

Prześliczne te aniołki  Całus

Masa jest super!!! Plastyczna i idealnie gładka Szeroki uśmiech

Tynka