Wyślij do wydruku
Malaga

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Malaga Przepis jest nieprzetestowany
przez Frida
utworzono: 25.04.2013 Zmieniono dnia: 29.05.2013
3

Składniki

Masa 1

  • 280 g sucharów
  • 400 g nutella
Masa 2

  • 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 500 g śmietany 36%
  • 5 łyżek żelatyny
  • 125 g gorącej wody
Galaretka

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g wiśni z kompotu
  • 1 litra słodkiego , czerwonego wina
6
2 godz
Przygotowanie 45 min
Pieczenie / Gotowanie
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

ciasta

1.

Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.


2.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.



3.

 Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.



5

Przygotowanie

ciasta

1.

Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.


2.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.



3.

 Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz

Wskazówki

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.

11

Wskazówki

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (12)

Rewelacyjne ciasto! 

Ja uzylam standardowej tortownicy, ciasto bylo prawie po same brzegi!

jakiego rozmiaru ma byc blaszka??

Jakiego rozmiaru blaszki Pani użyła?

Wygląda pysznie, muszę zrobić. Poczekam na świeże wiśnie

1/2 szklanki:)


 

ile wody potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny?

Bardzo dziękuję za tę odpowiedź właśnie tak to robimy. Postaram się poprawić w zamieszczonym przepisie. Pozdrawiam serdecznie:) Uśmiech


 

Mrugnięcie Dziękuję Kasiu za podpowiedź. Myślałam, że odezwie się autor/ka przepisu. Dzięki.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Wydaje mi się Gabrysiu, że jak wino się zagotuje to zestawiamy z kuchenki i dopiero wtedy dodajemy galaretki. Tak jak robi się to tradycyjnie. Nawet jak rozpuszczamy galaretki w wodzie to również tego nie gotujemy. Później mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia.

pozdrawiam Uśmiech

Rude

Przepis wygląda na ciekawy. Ale znów nie dopracowany. Co znaczy "gotujemy " litr wina? Jak długo? Czy może tylko zagotowujemy?  Czy  gotujemy w TM":/ Jak rozpuszacamy te galaretki? Mieszamy? Jak długo? Dla doświadczonej gospodyni to pewnie nieistotne, ale tutaj trzeba podać dokładnie sposób wykonania. Czyzby znowu przepis-knot?

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Eluniu z pewnoscia mozna dodac mrozone albo swieze. Ja juz jadlam podobne ciacho  z tym spodem z sucharkow i masy z serka z galaretka i mrozonymi wisniami. Ten przepis ma roznice w dodaniu wina. Dodaje do wyprobowania bo ten co jadlam byl pyszny Szeroki uśmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

Mam nadzieję, że te wisnie nie muszą być koniecznie z kompotu?  Uśmiech  Na świeże trzeba jeszczec trochę poczekać, ale czy mogą być mrożone? 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

 :)