Wyślij do wydruku
Malaga

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Malaga Przepis jest nieprzetestowany
przez Frida
utworzono: 25.04.2013 Zmieniono dnia: 29.05.2013
3

Składniki

Masa 1

  • 280 g sucharów
  • 400 g nutella
Masa 2

  • 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 500 g śmietany 36%
  • 5 łyżek żelatyny
  • 125 g gorącej wody
Galaretka

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g wiśni z kompotu
  • 1 litra słodkiego , czerwonego wina
6
2 godz
Przygotowanie 45 min
Pieczenie / Gotowanie
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

ciasta

1.

Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.


2.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.



3.

 Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.



5

Przygotowanie

ciasta

1.

Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.


2.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.



3.

 Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz

Wskazówki

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.

11

Wskazówki

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (9)

Wygląda pysznie, muszę zrobić. Poczekam na świeże wiśnie

1/2 szklanki:)


 

ile wody potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny?

Bardzo dziękuję za tę odpowiedź właśnie tak to robimy. Postaram się poprawić w zamieszczonym przepisie. Pozdrawiam serdecznie:) Uśmiech


 

Mrugnięcie Dziękuję Kasiu za podpowiedź. Myślałam, że odezwie się autor/ka przepisu. Dzięki.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Wydaje mi się Gabrysiu, że jak wino się zagotuje to zestawiamy z kuchenki i dopiero wtedy dodajemy galaretki. Tak jak robi się to tradycyjnie. Nawet jak rozpuszczamy galaretki w wodzie to również tego nie gotujemy. Później mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia.

pozdrawiam Uśmiech

Rude

Przepis wygląda na ciekawy. Ale znów nie dopracowany. Co znaczy "gotujemy " litr wina? Jak długo? Czy może tylko zagotowujemy?  Czy  gotujemy w TM":/ Jak rozpuszacamy te galaretki? Mieszamy? Jak długo? Dla doświadczonej gospodyni to pewnie nieistotne, ale tutaj trzeba podać dokładnie sposób wykonania. Czyzby znowu przepis-knot?

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Eluniu z pewnoscia mozna dodac mrozone albo swieze. Ja juz jadlam podobne ciacho  z tym spodem z sucharkow i masy z serka z galaretka i mrozonymi wisniami. Ten przepis ma roznice w dodaniu wina. Dodaje do wyprobowania bo ten co jadlam byl pyszny Szeroki uśmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

Mam nadzieję, że te wisnie nie muszą być koniecznie z kompotu?  Uśmiech  Na świeże trzeba jeszczec trochę poczekać, ale czy mogą być mrożone? 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

 :)