Wyślij do wydruku
Makowiec

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Makowiec Przepis jest testowany
Makowiec Przepis jest testowany
przez Mixi
utworzono: 20.12.2010 Zmieniono dnia: 10.12.2013
3

Składniki

Portions30 plaster/plastry/plastrów
  • Ciasto:
  • 200 g mleka
  • 60 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 50 g masła, , miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • Masa makowa:
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 80 g orzechów laskowych, , wyłuskanych
  • 80 g migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
  • 4 białka
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
6
1 godz 30 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie / Gotowanie 1 godz
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

Ciasto:

1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2 min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Masa makowa:

3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

 

 

 

Przygotowanie makowca:

1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

 

Lukier:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
  2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.


5

Przygotowanie

Ciasto:

1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2 min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Masa makowa:

3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

 

 

 

Przygotowanie makowca:

1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

 

Lukier:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
  2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.


10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (21)

Witam. Przepis brzmi pysznie, a czy bedzie tez tak smakowal?. Zaraz bede ten makowiec przygotowywac to i pewnie dzis jeszcze go sprobuje i skomentuje. Mrugnięcie

5
5

Fantastyczny makowiec, najlepszy jaki jadłem i bardzo prostu w wykonaniu - jak na makowiec. Do maku dodałem utarte żółtko z 1 łyżeczka cukru na koniec  - dzięki temu masa makowa jest wilgotna po upieczeniu.

5
5

Super smaczny i bardzo prosty. Rodzinka oszalał na jego punkcie  Całus

Też go robiłąm, już kilka razy, z akażym razem wchodzi super. Dosyć cienko wałkuję ciasto,  a żeby nie pękał zawijam dwa razy w papier do pieczenia zostawiając jakies 2 cm luzu. Uśmiech

Meg

5
5

Robiłam pierwszy raz i od razu wyszedł. Super - dzięki za przepis!

Przepyszny. Udaje sie idealnie:)

Potrzebuje rady - co zrobic by makowiec nie pekal podczas pieczenie? Pomozcie prosze!

5
5

doskonały przepis na makowiec @

5
5

Taki wlasnie szukalam ... no i znalazlam... to jest to co lubie  :) Dziekuje za przepis, pozdrawiam.  Gotowanie

 

5
5

Makowiec zawijany, który wreszcie mi wyszedł, naprawdę dobry, choc mak zrobiłam troszke po swojemu.:)

 

5
5

Wyglada super! Miałem dylemat makowiec czy sernik, teraz już wiem, będę taki robił w niedziele. Pozdrawiam massii

5
5

Mixi,

dzięki za przepis - takie makowce lubię najbardziej Szeroki uśmiech A ten wygląda jak milion dolarów Mrugnięcie

Dzisiaj wieczorem będę szaleć w kuchni Gotowanie

:)Wspaniałe choć troszkę popękały ale i tak palce były lizane Super Całus Gotowanie

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

5
5

Mój mak wyszedł super,był zwarty,a zamiast lukru polałam gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Super 8)  Polecam Głośny śmiech Szeroki uśmiech Całus

5
5

Mixi makowiec upiekłam na przyjazd wnuczek i już nie ma śladu ,po makowcu zostały tylko okruszki maku i płatkow migdałowych Głośny śmiech Szeroki uśmiech Całus Super Pozdrawiam i dziękuje. Impreza Całus

5
5

GotowanieMixi dziękuję za przepis Całus Pozdrawiam serdecznie Głośny śmiech Szeroki uśmiech Impreza Całus

Może to kwestia maku.

Maks21

jak dla mnie mak z tego przepisu wyszedł za rzadki i musiałam dodać kaszy manny. Ciężko było zwinąć ciasto. Mak miał posmak goryczki nie wiem czemu bo nie pierwszy raz gotowałam mak w thermomixie

Lidia

http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

Suuuper przepis właśnie upiekłam 3 makowce są przepyszne poprostu poezja polecam Gotowanie Całus

bardzo smaczny Uśmiech

 

Bardzo dobry przepis, wczoraj upiekłam z przepisu 2 makowce. Gotowanie Polecam.