3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z rabarbarem pod bezową pierzyną.


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

kruche ciasto z rabarbarem

  • 480 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łodyg rabarbaru
  • trochę cukru i cynamonu do posypania rabarbaru
  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta z rabarbarem
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę,cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy 2 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto.Wyjmujemy ciasto i myjemy nacznie.

    2.Rabarbar obieramy i kroimy w plastry.

    3.Zakładamy motylek. Białka wlewamy do naczynia miksującegi i mieszamy 2 min./obr. 4  Potem ubijamy jeszcze 1 min./obr.4 w tym czasie stopniowo wsypujemy cukier.

    4. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wkładamy kruche ciasto, lekko przygniatamy lub wałkujemy, na to wsypujemy rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem, na koniec wylewamy pianę z białek. Pieczemy 1 godz. 20 min. w 180 stopniach - pieczenie od dołu.

    SMACZNEGO!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sezonowe ciasto. Polecam wypróbować. Łatwe i szybkie w zrobieniu ciasto.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj zrobiłam to ciasto drugi raz....

    Zgłoszony przez Bat na czerwca 4, 2020 at 13:37.

    Dzisiaj zrobiłam to ciasto drugi raz. Zmniejszyłam ilość mąki do 400 g (dałam 200 g mąki tortowej i 200 g mąki krupczatki), zmniejszyłam do 200 g ilość cukru potrzebnego do zrobienia bezy. Piekłam 40 minut , nagrzany piekarnik 180 stopni, tylko dół.
    Ciasto wszystkim bardzo smakuje Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zamiast rabarbaru mogabyć jabłka ?

    Zgłoszony przez Ewik6624 na marca 3, 2017 at 10:27.

    Czy zamiast rabarbaru mogabyć jabłka ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło pyszne!!!!

    Zgłoszony przez Karolć777 na lipca 5, 2016 at 18:12.

    Ciasto wyszło pyszne!!!! zrobiłam pół z czerwonej porzeczki i pół z wiśniami!!

    Dobrze, że przeczytałam komentarze bo pewnie piekłabym jak w przepisie, wg mnie jest tu jakiś błąd bo 45 min pieczenia zupełnie wystarcza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Ja piekłam 45

    Zgłoszony przez Rozka1980 na kwietnia 30, 2016 at 18:41.

    Bardzo dobre. Ja piekłam 45 minut . Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super

    Zgłoszony przez bumelka na lipca 10, 2012 at 23:09.

    Przepis super prosty.Placuszek pyszny,rozpływa się wustach.Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak starczylo w twoim

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 10, 2012 at 18:35.

    Jak starczylo w twoim piekarniku 40', to czemu kobieto nie wylaczylas go??? Czas podawany w przepisach jest  orientacyjny !!! , powiedzmy. Piekarnik piekarnikowi nie ròwny. Nawet jak nastawisz czas, od czasu do czasu trzeba zajrzec ... Ja , tam, mòj nos wsadze wszedzietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Nawet do TM, choc nie ma problemu i potrzeby, ale to tak z ciekawosci, i dla sprawdzenia, na wszelki wypadek... I musze przyznac, ze po latach gotowania, sprawdzania, doswiadczenia....itd, nie mam problemu , nic mi sie nie przypala... , pieczenie daje zadowalajace wynikitmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) ... Spròbuj zrobic jeszcze raz (ciasto jest warte tego), i "wsadz nos" do piekarnika od czasu do czasu...Big Smile Big Smile . To powinno byc stalym zwyczajem kuchareczek ( i kucharzy), nie bedzie nieprzyjemnych niespodzianektmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Zycze powodzenia i smacznegoBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 7 lasek rabarbaru, to ile

    Zgłoszony przez rybka79 na czerwca 10, 2012 at 15:45.

    7 lasek rabarbaru, to ile mniej wecej wagowo? Laska lasce nie równa. Zrobiłam ciasto, dałam tylko jedną warstwę rabarbaru bo bałam się, że zakalec wyjdzie i ciasto wyszło cienkie. Na drugi dzień jeszcze opadło a na bezie zrobiła się "rosa". W smaku nawet dobre, aczkolwiek trochę suche (przypuszczam, że mało rabarbaru).

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I było pieczenie od dołu tak

    Zgłoszony przez awolczyk na czerwca 9, 2012 at 23:23.

    I było pieczenie od dołu tak jak w przepisie....Spokojnie by starczyło 40 minut...Ale może każdy piekarnik piecze inaczej...a miałam takiego smaka na te ciasto, a w szczególności rabarbar....trzeba zrobić drugie podejście i pilnować czasu....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przeciez pisze,ze pieczenie

    Zgłoszony przez pancio na czerwca 9, 2012 at 13:35.

    Przeciez pisze,ze pieczenie od dolu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tylko smród spalenizny

    Zgłoszony przez awolczyk na maja 27, 2012 at 12:04.

    Tylko smród spalenizny rozprzestrzenił się po domu mimo, że do końca pieczenia zostało 20 min....albo nie powinno być to 180 stopni, albo nie godzina i 20 minut!!!!Szkoda, że rabarbar i dobre jajka trafią do śmieci....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tylko smród spalenizny

    Zgłoszony przez awolczyk na maja 27, 2012 at 12:04.

    Tylko smród spalenizny rozprzestrzenił się po domu mimo, że do końca pieczenia zostało 20 min....albo nie powinno być to 180 stopni, albo nie godzina i 20 minut!!!!Szkoda, że rabarbar i dobre jajka trafią do śmieci....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowało.

    Zgłoszony przez Kamcia771 na maja 20, 2012 at 20:35.

    Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wyszło

    Zgłoszony przez marta22 na maja 19, 2012 at 14:06.

    ciasto wyszło przepysznetmrc_emoticons.)super przepis Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka:) bardzo dobre

    Zgłoszony przez justii na maja 19, 2012 at 10:15.

    Pychotkatmrc_emoticons.) bardzo dobre ciasto i co najwazniejsze b. szybkie w przygotowaniu.

    justii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziekuje:)

    Zgłoszony przez marta22 na maja 17, 2012 at 09:36.

    dziekujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! Ja użyłam blaszki

    Zgłoszony przez Kamcia771 na maja 16, 2012 at 17:20.

    Witam! Ja użyłam blaszki 26x36cm. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajny przepis,upiekę w

    Zgłoszony przez marta22 na maja 16, 2012 at 15:38.

    fajny przepis,upiekę w weekendtmrc_emoticons.)prosze tylko o podpowiedz jakiej wielkosci i rodzaju uzyc blachy do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super... tylko skad ja

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 13, 2012 at 16:06.

    Ciasto super... tylko skad ja wezme rabarbartmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Spròbuje zamòwic w sklepie polskim... moze mi przywiozatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Miejmy nadzieje...

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze