Składniki
24 porcja/porcje/porcji
kruche ciasto z rabarbarem
- 480 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łodyg rabarbaru
- trochę cukru i cynamonu do posypania rabarbaru
- 6 białek
- 220 g cukru
-
6
1h 35min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę,cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .Wyjmujemy ciasto i myjemy nacznie.
2.Rabarbar obieramy i kroimy w plastry.
3.Zakładamy motylek. Białka wlewamy do naczynia miksującegi i mieszamy 2 min./obr. 4 Potem ubijamy jeszcze 1 min./obr.4 w tym czasie stopniowo wsypujemy cukier.
4. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wkładamy kruche ciasto, lekko przygniatamy lub wałkujemy, na to wsypujemy rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem, na koniec wylewamy pianę z białek. Pieczemy 1 godz. 20 min. w 180 stopniach - pieczenie od dołu.
SMACZNEGO!
ciasta z rabarbarem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Sezonowe ciasto. Polecam wypróbować. Łatwe i szybkie w zrobieniu ciasto.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzisiaj zrobiłam to ciasto drugi raz....
Dzisiaj zrobiłam to ciasto drugi raz. Zmniejszyłam ilość mąki do 400 g (dałam 200 g mąki tortowej i 200 g mąki krupczatki), zmniejszyłam do 200 g ilość cukru potrzebnego do zrobienia bezy. Piekłam 40 minut , nagrzany piekarnik 180 stopni, tylko dół.
Ciasto wszystkim bardzo smakuje
Czy zamiast rabarbaru mogabyć jabłka ?
Czy zamiast rabarbaru mogabyć jabłka ?
Ciasto wyszło pyszne!!!!
Ciasto wyszło pyszne!!!! zrobiłam pół z czerwonej porzeczki i pół z wiśniami!!
Dobrze, że przeczytałam komentarze bo pewnie piekłabym jak w przepisie, wg mnie jest tu jakiś błąd bo 45 min pieczenia zupełnie wystarcza.
Bardzo dobre. Ja piekłam 45
Bardzo dobre. Ja piekłam 45 minut . Polecam
Przepis super
Przepis super prosty.Placuszek pyszny,rozpływa się wustach.Polecam
Jak starczylo w twoim
Jak starczylo w twoim piekarniku 40', to czemu kobieto nie wylaczylas go??? Czas podawany w przepisach jest orientacyjny !!! , powiedzmy. Piekarnik piekarnikowi nie ròwny. Nawet jak nastawisz czas, od czasu do czasu trzeba zajrzec ... Ja , tam, mòj nos wsadze wszedzie . Nawet do TM, choc nie ma problemu i potrzeby, ale to tak z ciekawosci, i dla sprawdzenia, na wszelki wypadek... I musze przyznac, ze po latach gotowania, sprawdzania, doswiadczenia....itd, nie mam problemu , nic mi sie nie przypala... , pieczenie daje zadowalajace wyniki ... Spròbuj zrobic jeszcze raz (ciasto jest warte tego), i "wsadz nos" do piekarnika od czasu do czasu... . To powinno byc stalym zwyczajem kuchareczek ( i kucharzy), nie bedzie nieprzyjemnych niespodzianek Zycze powodzenia i smacznego
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
7 lasek rabarbaru, to ile
7 lasek rabarbaru, to ile mniej wecej wagowo? Laska lasce nie równa. Zrobiłam ciasto, dałam tylko jedną warstwę rabarbaru bo bałam się, że zakalec wyjdzie i ciasto wyszło cienkie. Na drugi dzień jeszcze opadło a na bezie zrobiła się "rosa". W smaku nawet dobre, aczkolwiek trochę suche (przypuszczam, że mało rabarbaru).
I było pieczenie od dołu tak
I było pieczenie od dołu tak jak w przepisie....Spokojnie by starczyło 40 minut...Ale może każdy piekarnik piecze inaczej...a miałam takiego smaka na te ciasto, a w szczególności rabarbar....trzeba zrobić drugie podejście i pilnować czasu....
Przeciez pisze,ze pieczenie
Przeciez pisze,ze pieczenie od dolu!
Tylko smród spalenizny
Tylko smród spalenizny rozprzestrzenił się po domu mimo, że do końca pieczenia zostało 20 min....albo nie powinno być to 180 stopni, albo nie godzina i 20 minut!!!!Szkoda, że rabarbar i dobre jajka trafią do śmieci....
Tylko smród spalenizny
Tylko smród spalenizny rozprzestrzenił się po domu mimo, że do końca pieczenia zostało 20 min....albo nie powinno być to 180 stopni, albo nie godzina i 20 minut!!!!Szkoda, że rabarbar i dobre jajka trafią do śmieci....
Cieszę się, że smakowało.
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam!
ciasto wyszło
ciasto wyszło przepysznesuper przepis
Pychotka:) bardzo dobre
Pychotka bardzo dobre ciasto i co najwazniejsze b. szybkie w przygotowaniu.
justii
dziekuje:)
dziekuje
Witam! Ja użyłam blaszki
Witam! Ja użyłam blaszki 26x36cm.
fajny przepis,upiekę w
fajny przepis,upiekę w weekendprosze tylko o podpowiedz jakiej wielkosci i rodzaju uzyc blachy do pieczenia?
Ciasto super... tylko skad ja
Ciasto super... tylko skad ja wezme rabarbar Spròbuje zamòwic w sklepie polskim... moze mi przywioza Miejmy nadzieje...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni