Tu jesteś:
4
Składniki
2 słoik/słoiki/słoików
- 500 gramów gruszek, ze skórką (gatunek gruszek nie gra roli - robiłam zarówno z klaps, jak i z niedojrzałych ulęgałek)
- 200 gramów cukru, można więcej cukru w zależności od upodobań i kwasowości gruszek
- 4 szczypty goździków mielonych
- 2 szczypty cynamonu
- 1/2 opakowania żelfix 2:1
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
kilka mielonych goździków
500g gruszek ze skórką pokrojonych w kawałki
jeśli twarde rozdrobnić 7s/obr.5
jeśli miękkie rozdrobnić 4-5s/obr.5
dodać
200 do 250g cukru
troszkę cynamonu
1/2 op. żelfixu
15 min./100oC/"Obroty wsteczne" /obr.2
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i przewrócić do góry dnem.
Pycha - smak trochę świąteczny (bożonarodzeniowy), ale można jeść cały sezon.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne, a mały nakład pracy dałam 150g cukru,...
Pyszne, a mały nakład pracy dałam 150g cukru, bo moje gruszki były baaaaardzo słodkie. I tak wyszło jak na mój gust nieco za słodkie, więc osobom, które nie gustują w "watach cukrowych" polecam spokojnie dać 100g cukru.
Dziekuję za przepis
Dziekuję za przepis Dostałam wiaderko gruszek, zabieram się do roboty. Pozdrawiam serdecznie
Ja też uwielbiam gruszki i co
Ja też uwielbiam gruszki i co roku robię chociaż kilka słoików. I wyjadam łyżeczką ze słoika w długie, zimne i deszczowe wieczory późnojesienne...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Spadłaś mi z nieba z tym
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! U mojej tesciowej w ogródku, gruszki właśnie dojrzewają. Będę działać!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"