Składniki
konfitura truskawkowa
- 1,2 kg truskawek
- 450 g brązowego cuku, najlepiej jasnego
- 16 baldachów czarnego bzu
- 1,5 łyżki pestek cytrusów, -ok. 30 szt.
- skórka otarta z 1 limonki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
truskawki umyć, odszypółkować, pokrojone na połówki, ćwiartki umieścić w naczyniu, zasypać cukrem i odstawić aż owoce puszczą sok (ok 1godziny)
2.dodać skórki i sok z cytrusów, wstawić koszyczek
3.do koszyczka włożyć woreczek z podwójnie złożonej gazy z kwiatami bzu i pestkami cytrusów
4.gotować 15 min / 100*C / obr "Obroty wsteczne" "Mieszanie" naczynie wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia
5.po 2-3 godzinach zagotować ponownie 10-12 min / 100*C / obr, "Obroty wsteczne" "Mieszanie"
6.koszyczek wyjąć, zawartość woreczka odcisnąć do konfitury i gorącą przekładać do wyparzonych słoików. zamknąć pokrywką, odstawić na pokrywkę i poczekać aż wystygnie Smacznego
konfitury
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziewczyny, cieszę się że
Dziewczyny, cieszę się że takie połaczenie z kwiatami bzu Wam zasmakowalo Ja robiłam już z dwóch porcji : połowa zjedzona a druga rozdana W środę robię kolejne słoiczki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu konfiturka zrobiona
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Elu konfiturka zrobiona wczoraj a zapach kwitów bzu rozchodzi się do dzisiaj " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Pycha , polecam " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>
Dżemik zrobiony pychotka
Dżemik zrobiony pychotka jeden słoik pożarty a reszta w spiżarce schowana na zimę pozdrawiam
Swietny Elu, problem, ze nie
Swietny Elu, problem, ze nie mam bzu Ale przepis wspanialy Zostaw mi sloiczek, to kiedys moze wpadne do Ciebie i sobie zabiore
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuje Elu za odpowiedz
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Dziękuje Elu za odpowiedz " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>
ilonaw napisał: To trzeba się
Ilonko, w naszych okolicach większość kwiatostanu czarnego bzu jest już odpowiednia do zerwania Jutro wybieram się na kwiaty na syrop i nalewkę A tym z własnego ogrdu pozwolę zamienić się w owoce i jesienią zrobię syropek z owoców
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Moniko pestki z dowolnych
Moniko pestki z dowolnych cytrusów: cytryny, pomarańcze, limonka... W temacie Pektyna jabłjkowa na pierwszej stronie, wpis nt 26: http://www.przepisownia.pl/content/pektyna-jab%C5%82kowa-0#comment-40566 pisałam o naturalnej pektynie zawartej w pestkach cytrusów W pestkach grapefuita też są; ale jest też ta goryczka...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To trzeba się wybrać na
To trzeba się wybrać na kwiatki czarnego bzu
Elu pyszny przepis, zrobie na
Elu pyszny przepis, zrobie na zime bedzie nowa konfiturka kwiat bzu jest pyszny, moja Mama robi sok z kwiatow bzu w sloiczki, jest bardzo dobry na przeziebienia robi takze nalewke z tego soku poprosze ja o przepis to dodam w przetworach dziekuje Eluniu
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu dzięki za przepis A
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Elu dzięki za przepis " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> A teraz oczywiście pytanko : pestki z dowolnych cyrtusów ? limonka,pomarańcza...czy tak ? " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>
:bigsmile:Elu dziękuję za
Elu dziękuję za konfiturę.Zapisane ,będzie robione
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.