3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 700 g wody
  • 30 g masła
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • Sos pomidorowy:
  • 80 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g masła
  • 600 gświeżych pomidorów lub z puszki (bez skórki)
  • lub 500 gbulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1.

    2. Dodać kapustę i poszatkować 10-12 s/obr.4.

    3. Dodać mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./Obroty wsteczne/obr 3-4.

    4. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na Varomie.

    5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok 40 min./Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie miksujące.

    Sos pomidorowy:

    6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1.

    7. Dodać pomidory, zmiksować 30s./obr.9

    lub

    7. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2, 

    Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • U mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne,...

    Zgłoszony przez Pola93 na września 1, 2022 at 13:47.

    U mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne, daje jeszcze 30min zobaczymy czy będzie lepiej na razie lipa🙈

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż,...

    Zgłoszony przez asiula_b11 na stycznia 6, 2021 at 17:00.

    ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż, pózniej robię sos, a na koniec robie gołąbki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki pyszne, delikatne w smaku. ...

    Zgłoszony przez Igidihi na listopada 14, 2020 at 10:53.

    Gołąbki pyszne, delikatne w smaku.
    sos zrobiłam z pomidorów w puszce 400g (okazało się ze są z dodatkiem ostrej papryki co wyszło na duży plus) + woda pozostała z gotowania gołąbków. Dodałam jeszcze od siebie koperek (skrobi ziemniaczanej dodałam jedynie 1/2 łyżeczki) i wyszło rewelacyjnie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie...

    Zgłoszony przez Angie79 na listopada 8, 2020 at 12:46.

    Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie sosu . W przepisie podana jest Opcja albo świeże pomidory albo bulion + przecier pomidorowy. Natomiast przy wykonywaniu wydaje się że daje się i jedno i drugie. Mam pytanie jak faktycznie robi się ten sos ?? Przepis wydaje się świetne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne

    Zgłoszony przez Abrakadabra 123 na sierpnia 7, 2020 at 13:06.

    Rewelacyjne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja

    Zgłoszony przez ekaluza77 na grudnia 12, 2019 at 16:59.

    Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję...

    Zgłoszony przez Kated07 na lipca 2, 2019 at 22:25.

    Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję trochę posiekanego koperku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos -...

    Zgłoszony przez Sygudzina na czerwca 8, 2019 at 08:21.

    Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos - rewelacja 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja....

    Zgłoszony przez GusGus na lutego 24, 2019 at 20:12.

    Rewelacja.
    Trochę roboty z tym jest ale córka niejadek nakładała sobie dwa razy. Mnie też smakowały bardzo.
    Soczyste, delikatne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas przygotowywania jest o wiele dłuższy ale...

    Zgłoszony przez Tsc_gabriele na lutego 11, 2019 at 00:44.

    Czas przygotowywania jest o wiele dłuższy ale efekt jest super !!!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki pycha, wsyscy zachwyceni są sosem.

    Zgłoszony przez Ruleczka na grudnia 21, 2018 at 15:03.

    Gołąbki pycha, wsyscy zachwyceni są sosem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Jednak ciężko było wymieszać...

    Zgłoszony przez Kasia J. na października 16, 2018 at 12:12.

    Bardzo smaczne. Jednak ciężko było wymieszać wszystko razem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak mało pracy przy tych gołąbkach, dziękuję...

    Zgłoszony przez Milka82 na sierpnia 29, 2018 at 18:50.

    Jak mało pracy przy tych gołąbkach, dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne " gołąbki dla leniwych " (Y)

    Zgłoszony przez rudoslawa na sierpnia 10, 2018 at 17:24.

    Bardzo smaczne " gołąbki dla leniwych " (Y)

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem w trakcie robienia tego przepisu w TM5....

    Zgłoszony przez Emi4592 na marca 28, 2018 at 17:55.

    Jestem w trakcie robienia tego przepisu w TM5. Napewno czas calkowity to nie 25min. Czas przygotowywania mięsa to tak 25min +40min varoma i dodatkowe minuty na sos. Czas całkowity zatem wynosi 1h20min. Przy takiej ilosci składników trudno tez było dokładnie wymieszac całość a i z miejscem na kotleciki na Varomie był problem, bo dużo ich wyszło. Dam znać póżniej jak wyszły w smaku Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pyszne i łatwe danie z jedną tylko...

    Zgłoszony przez daglo na marca 17, 2018 at 21:00.

    Super pyszne i łatwe danie z jedną tylko modyfikacją, sos gotuję jednocześnie z parowaniem gołąbków na varomie. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Annys na stycznia 30, 2018 at 19:11.

    Pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo udany i latwy przepis. Smacznego!

    Zgłoszony przez Marojan na stycznia 17, 2018 at 14:44.

    Bardzo udany i latwy przepis. Smacznego!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • V

    Zgłoszony przez Doris G na listopada 28, 2017 at 12:55.

    V

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne, dodane do kolecji, z pewnością...

    Zgłoszony przez Caprids na października 13, 2017 at 14:25.

    bardzo smaczne, dodane do kolecji, z pewnością będę robić regularnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kochani zrobilam,bylo dobre,ale,,,,,,,tradycyjne...

    Zgłoszony przez aniulka150 na września 23, 2017 at 21:54.

    kochani zrobilam,bylo dobre,ale,,,,,,,tradycyjne smakuja nam lepiej,na kolana nie powalaWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI...

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 12:25.

    MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI MOŻESZ ROBIĆ''A TRADYCYJNYCH W KAPUŚCIE NIE LUBItmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis smaczny Doprawiam po swojemu i sos rwnie...

    Zgłoszony przez anneetta17 na lipca 3, 2017 at 17:27.

    Przepis smaczny. Doprawiłam po swojemu.. i sos również zrobiłam na szybko swój. Dałam 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki kaszy manny.. gotowałam również 10 minut dłużej dla pewności tmrc_emoticons.-) Wyszło mi 20 szt

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami bo wg...

    Zgłoszony przez mirka85r na maja 26, 2017 at 09:02.

    Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami, bo wg nas było tylko zjadliwe. Ani gołąbki, ani sos nie powala, do tradycyjnych gołąbków z sosem wiele im brakuje. Sam pomysł może i nie jest zły, ale efekt nie zadowala.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo...

    Zgłoszony przez madziulka.nec na lutego 16, 2017 at 10:45.

    Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo pomidory to teraz nie smakują jak pomidory Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.

    Zgłoszony przez KUZIELEK na lutego 4, 2017 at 20:49.

    Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko...

    Zgłoszony przez izka2 na lutego 4, 2017 at 17:26.

    Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko drobniej niż w przepisie i dałam 2łyżki kaszy manny i 2łyżki bułki tartej dzięki kaszy wyszły pulchniutkie..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci,...

    Zgłoszony przez madziacho na stycznia 31, 2017 at 15:38.

    pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci, użyłam kapusty pekińskiej, może dlatego takie mięciutkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z...

    Zgłoszony przez Paulina0909 na stycznia 31, 2017 at 10:09.

    Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z podwójnej porcji tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) Powiedziałabym, że jeszcze lepsze niż tradycyjne tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) Serdecznie polecam spróbować, my akurat bez sosu tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne,...

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na stycznia 11, 2017 at 18:09.

    naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne, proponuje bardzie poszatkować kapustę, ja dałam czerwoną a sos zrobiłam z pomidorów w puszce i wywaru na którym parowały Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:59.

    Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie wyszedł albo nam nie smakuje.

    Gołąbki zrobiliśmy z sosem własnej roboty i były bardzo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne ...

    Zgłoszony przez Nika666 na grudnia 7, 2016 at 18:28.

    Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne tmrc_emoticons.) Dodałam jednak nieco więcej ryżu, gdyż lubię kiedy to mięso jest dodatkiem do gołąbów, a nie dominującym składnikiem. Swietna alternatywa dla zabieganych, szybko, konkretnie i na temat tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobra alternatywa dla zwykłych gołąbków

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:41.

    Cooking 6 dobra alternatywa dla zwykłych gołąbków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Holmark na listopada 9, 2016 at 19:24.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne przyprawy polecam dodawac po...

    Zgłoszony przez MartaKas na października 25, 2016 at 11:07.

    bardzo smaczne tmrc_emoticons.) przyprawy polecam dodawac po swojemu Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne Szybko sie robi.

    Zgłoszony przez kasiuk2 na października 17, 2016 at 20:16.

    Pyszne tmrc_emoticons.) Szybko sie robi. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety nie zrobiły na mnie

    Zgłoszony przez Alicantina na października 17, 2016 at 14:20.

    Niestety nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia. Chyba jestem przyzwyczajona do innej wersji. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne polecam

    Zgłoszony przez efunia79 na października 13, 2016 at 15:56.

    przepyszne tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Tylko ja mam lepszy

    Zgłoszony przez Loona83 na października 10, 2016 at 23:29.

    Pycha! Tylko ja mam lepszy sposób na sos. Do wody, na ktorej parowały się gołąbki włożylam kostkę rosołową i na tym bulionie ugotowałam potem sos. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Wszystko w

    Zgłoszony przez kasia.kaha na października 8, 2016 at 03:21.

    Rewelacja!

    Wszystko w mig zjedzone!

    Sos z własnych pomidorków podkręca aromat gołąbków  Love

    Gołąbki zrobiłam w formie okrągłych kotlecików nabierając farszu pęłną garść.

    Wyszło mi 12 gołąbków.

    Wyłużyłam czas parowania do 1 godziny i 5 minut ze względu na wielkość, jajko i mięso wołowe.

    Wyszły idealne!

     

    Polecam  Cooking 7

    Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!" 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pierwsze zniknely bez

    Zgłoszony przez ja-jola na października 6, 2016 at 21:11.

    Pycha, pierwsze zniknely bez sosu. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszły rewelacja . 

    Zgłoszony przez elwira85@vp.pl na października 2, 2016 at 11:24.

    wyszły rewelacja . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki pyszne, polecam

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na sierpnia 27, 2016 at 19:44.

    Gołąbki pyszne, polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszneeeee......!!!!!!!!  

    Zgłoszony przez Ryśka na sierpnia 25, 2016 at 14:24.

    Pyszneeeee......!!!!!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, polecam!! Z

    Zgłoszony przez Duśka0680 na sierpnia 22, 2016 at 10:40.

    Bardzo dobre, polecam!! Z farszu zrobiłam kilka pulpecików, dzieci zajadały ze smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,zrobiłam z małymi

    Zgłoszony przez Mac na sierpnia 16, 2016 at 20:13.

    Smaczne,zrobiłam z małymi odstępstwami od przepisu,najpierw poszatkowałam kapustę,czas "na oko",posoliłam i po godzinnie odscisnęłam sok.Do marchewki i cebuli dodałam po małym kawałku selera i pietruszki,Częśc usmażyłam w bułce tartej,resztę uparowałam jak w przepisie.Sos z 400 g pomidorów + trochę wody z parowania z bulionem z kurczaka z TM.Wyszły super,a obiadek mam na dwa dni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wczoraj testowane pyszne i

    Zgłoszony przez Retka na lipca 19, 2016 at 12:01.

    wczoraj testowane tmrc_emoticons.)

    pyszne i łatwe i szybkie w przygotowaniu tmrc_emoticons.)

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na lipca 2, 2016 at 17:58.

    Smaczne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja wariacja na temat tego

    Zgłoszony przez wKrainieSmaku.pl na czerwca 21, 2016 at 05:24.

    Moja wariacja na temat tego przepisu:

    http://wkrainiesmaku.pl/20395/golabki-bez-zawijania/

    Farsz mi się nie zmieścił. Poza tym gotowałam sos w tym samym czasie co gołąbki. I dodałam więcej warzyw tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :) 

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:35.

    tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •