3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cynamonowe roladki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto
  • 630 g mąki pszennej, (najlepiej lubella do ciast drożdżowych lub pizzy) OKOŁO TAK ABY SIĘ NIE KLEIŁO CZASEM TRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WIĘCEJ
  • 240 g mleka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 160 g brązowego cukru trzcinowego
  • 30 g mąki pszennej białej
  • 1 czubata łyżka cynamonu /ok.15g/
  • 113 g masła schłodzonego w kawałkach
  • 1 garść rodzynek rożnych, można też użyć żurawiny wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. do naczynia wlać mleko dodać drożdże, cukier i masło wymieszać i pogrzewać 2min/obr.2/temp. 37 st., następnie dodać mąkę i żółtka i sól i wyrabiać ciasto 3min/interwałBlokada naczynia miksującegoCiasto. Pozostawić do wyrośnięcia około 1h. Powyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt.

    Nadzienie,

    wszystkie składniki włożyć do dzbanka i wymieszać. Jeśli cukier ma duże kryształki warto go wcześniej rozdrobnić aby cukier później nie skrzypiał w ustach.

    tak przygotowanym nadzieniem smarujemy ciasto, równomiernie rozkładamy rodzynki i zwijamy jak roladę dość ciasno, następnie tniemy nożem na kwałki 2,5-3 cm, układamy na papierze do pieczenia, pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy na termoobiegu 175-180 st. na złoty kolor smacznego. Ponieważ każdy piekarnik jest inny należy obserwować wypieki, można też wstawiać do zimnego pieca, wtedy będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • naufrago:...

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 8, 2017 at 10:54.

    naufrago:

    jeśli ciasto nie będzie za mocno przypieczone tylko na złoty słomkowy zawsze beda mieciutkie
    aby dłużej były świeże można do ciasta dodać 1-2 łyżki oleju oraz 240 g mleka podzielic na 150 mleka reszta kwaśna smietana 18 % i na pewno ciasto będzie wilgotniejsze i dłużej świeże tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lemza:...

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 8, 2017 at 10:52.

    lemza:
    smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Polecam

    Zgłoszony przez lemza na września 29, 2017 at 19:23.

    Pyszne! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Małe pytanie. Wszyscy wyżej zjedli jeszcze...

    Zgłoszony przez naufrago na listopada 5, 2016 at 23:14.

    Małe pytanie. Wszyscy wyżej zjedli jeszcze ciepłe.. Czy ktoś wytrzymał do następnego dnia? Chciałabym poczęstować kolegów w pracy w dniu urodzin..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe cynamonowe roladki

    Zgłoszony przez ika777 na grudnia 7, 2014 at 19:50.

    Wspaniałe cynamonowe roladki a zapach w kuchni Cooking 7 rewelka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dwukrotnie roladki zrobiły

    Zgłoszony przez Kasiolina na września 3, 2013 at 21:06.

    Dwukrotnie roladki zrobiły furrorę w domu i rzeczywiście najlepszy smak jest kiedy są jeszcze cieplutkie.

    Polecam, są znakomite.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis podbij serca

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 2, 2013 at 11:26.

    Ten przepis podbij serca całej naszej rodzinki, robię go już 3 raz i za każdym razem cynamonki znikaja z talerzy zanim zdaza wystygnac tmrc_emoticons.) Pychotka!!!!!!!!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe cynamonowe roladki

    Zgłoszony przez Piter na grudnia 19, 2012 at 23:14.

    Wspaniałe cynamonowe roladki miałem okazje jeść już kilkakrotnie sam robiłem dwa razy i wyszły najwspanialsze na świecie pachnące mięciutkie a przedewszystkim cynamonowe tmrc_emoticons.) Wspaniały przepis POLECAM WSZYSTKIM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pyszny przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 23, 2012 at 22:21.

    Cooking 1Dziękuję za pyszny przepis i wszystkie komentarze tmrc_emoticons.) przepis dodany do wypróbowania Cooking 7 Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadłam i mimo, że nie

    Zgłoszony przez MagdaP na października 23, 2012 at 18:13.

    Jadłam i mimo, że nie przepadam za słodyczami, to te ciacha mogłabym wcinać dosyć często tmrc_emoticons.) Gratuluję super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez magdasa79 na lutego 22, 2011 at 18:23.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne drożdzówki,

    Zgłoszony przez mariannasa47 na lutego 18, 2011 at 20:08.

    Przepyszne drożdzówki, genialne na gorąco, Polecam Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez magdasa79 na lutego 18, 2011 at 10:40.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magda, pokazałam wczoraj

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 16, 2011 at 00:24.

    Magda, pokazałam wczoraj swoim córkom te piękne zdjęcia z pysznymi cynamonkami  i od razu wzięły się do pracy. Zamiast rodzynek dodały żurawinę suszoną i kawałki gorzkiej czekolady i też były pyszne! Niestety "były", bo bardzo szybko znikły... A one zapowiedziały, że jutro robią następne.

    Dzięki!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA!!!!!

    Zgłoszony przez Mario1966 na lutego 15, 2011 at 17:39.

    REWELACJA!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosze oto wszystko w całości

    Zgłoszony przez magdasa79 na lutego 10, 2011 at 19:21.

    Prosze oto wszystko w całości przepis na cynamonki. Party Cooking 1 vCooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, Dziś będę znowu je

    Zgłoszony przez magdasa79 na lutego 4, 2011 at 12:03.

    Elu,

    Dziś będę znowu je przygotowywać na najbliższy weekend, więc dokonam pełnej dokumentacji Cooking 10 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magda, dzięki za przepis na

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 3, 2011 at 00:34.

    Magda,

    dzięki za przepis na te pyszne zawijańce. Polecam wszystkim! Miałam to szczęście, że jadłam i się nimi zachwyciłam. A od dziś będę się mogła nimi rozkoszować, kiedy tylko przyjdzie mi ochotatmrc_emoticons.)

    PozdrawiamCooking 7  ElaK

    A może wkleisz jakieś smakowite zdjęcie?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze