3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
  • 60 g wody
  • 60 g cukru
  • 20 g masła
  • 6
    35min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Ciasto Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.

    2. Założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekoladę ze ścianek naczynia.

    4. Dodać masło, roztopić 2 min/37°C/obr. 2.

    5. Dodać cukier i żółtka, wymieszać 30 s/obr. 4.

    6. Dodać mąkę, wymieszać 20s/obr.4. Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej masłem silikonowej formy do pieczenia ciast (Ø22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut. Polewa czekoladowa

    7. W czasie pieczenia ciasta do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 7.

    8. Dodać wodę i cukier, gotować 15 min/100°C/obr. 3 bez założonej miarki.

    9. Dodać masło, wymieszać 30s/obr.4.

    10. Ciasto polać równomiernie polewą. Podawać na ciepło.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziewczyny jak upieke w tortownicy 28 to nie...

    Zgłoszony przez Dorka777 na stycznia 29, 2023 at 17:33.

    Dziewczyny jak upieke w tortownicy 28 to nie będzie za niskie ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ...

    Zgłoszony przez martynaprv na grudnia 17, 2022 at 12:50.



    U mnie dzieciaki piekły i z rozpędu wszystkie składniki na polewę dali od razu tmrc_emoticons.;) też wyszła super. I jeszcze może to, że bałam się, że nie dopiekę i dałam 10 minut więcej w piekarniku, ale jednak przy 30 minutach fajniejszy, wilgotny, bo tak dałam poprzednio.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja wsypuje tylko 100g cukru i daje mu sie troche...

    Zgłoszony przez Anna eN na kwietnia 9, 2019 at 22:43.

    Ja wsypuje tylko 100g cukru i daje mu sie troche dluzej rozpuszczac.
    Bialka ubijam 3-4 minuty.
    Piekę cale 30minut.
    Wychodzi obledne. 🧡

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pyszne. Zrobiłam bez polewy bo to...

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na marca 23, 2019 at 17:18.

    Ciasto jest pyszne. Zrobiłam bez polewy bo to byłaby już rozpusta na maxa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku rewelacja i wyroslo tez ladnie. POLECAM

    Zgłoszony przez Annakmalkus na grudnia 18, 2018 at 16:16.

    W smaku rewelacja i wyroslo tez ladnie. POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wyszło super , mi wyrosło . polecam...

    Zgłoszony przez Grazik na listopada 4, 2018 at 13:42.

    ciasto wyszło super , mi wyrosło . polecam wykonać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło bardzo smaczne. DZIĘkuje za przepis

    Zgłoszony przez pasjadogotowania na sierpnia 15, 2018 at 16:46.

    Wyszło bardzo smaczne. DZIĘkuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super . . . Zmieniłam tylko kolejność...

    Zgłoszony przez Monika Soltys na listopada 21, 2017 at 19:02.

    Ciasto super . . . Zmieniłam tylko kolejność najpierw zrobiłam masę czekoladowa później ubilam białka. PolecamCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • toż to brownie ! straszna ilość czekolady ale...

    Zgłoszony przez iga.wrocław na listopada 15, 2017 at 17:53.

    toż to brownie ! straszna ilość czekolady ale efekt wart jest tego a opis wykonania bardzo staranny. Owszem, jeśli zależy nam na przepisie "jednogarnkowym" trzeba pogodzić się z ubytkiem piany czekającej na dodanie do masy. Ale jeśli zrobimy to na końcu , w innym naczyniu też będzie super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło obłędne. Zamiast polewy,...

    Zgłoszony przez bebebangbang na października 30, 2017 at 19:54.

    Ciasto wyszło obłędne. Zamiast polewy, posypałam po prostu kakao.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ZrobionePychota,paluchy lizac

    Zgłoszony przez aniulka150 na września 29, 2017 at 21:40.

    ZrobioneSmilePychota,paluchy lizacLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie rewelka. Dzis powtórka, bo przedwczoraj...

    Zgłoszony przez Anna eN na września 27, 2017 at 15:38.

    Dla mnie rewelka. Dzis powtórka, bo przedwczoraj było za mało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie pyszka

    Zgłoszony przez ashanti88 na września 16, 2017 at 21:44.

    dla mnie pyszka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj zgodnie z przepisem 🙂 Cała...

    Zgłoszony przez Anna201989 na sierpnia 22, 2017 at 08:33.

    Robiłam wczoraj zgodnie z przepisem 🙂 Cała rodzina się zajadała 🙂Ciasto stało na stole może pół godziny i zostały tylko okruszki 😉 Wyglada troszkę jak by było zakalcowate ale ten środek przez pianę jest puszysty i miękki. Smakuje bosko. Polecam 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bodzenka...

    Zgłoszony przez gosialiszewska261 na maja 19, 2017 at 11:43.

    Bodzenka:

    Zgadzam się. Kolejność czynności chyba nie do końća właściwa. Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem. Piana ubiła się pięknie ale zanim zrobiłam czekoladową masę, zaczęła się upłynniać. Już na etapie mieszania białek z masą miałam niefajne przeczucie, że raczej mi to nie wyrośnie. I miałam rację. Nie wyrosło ponad poziom surowej masy. Co przy 6 ubitych białkach wydaje się aż niemożliwe. Z drugiej strony czekolada jest ciężka i ciągnie ciasto w dół. ALE mimo, że ciaso nie wyrosło, jest smaczne i bardzo delikatne. Nie ma w środku zakalca, bo tego się obawiałam. Zresztą przy ciastach czekoladowych w razie zakalcowej wpadki zawsze można powedzieć, że do brownie tmrc_emoticons.). Podsumowując, sugerowałabym odwrócić kolejność czynności- najpierw zrobić czekoladową masę, przełożyć do innego naczynia i potem ubić białka i wymieszać je z resztą. Zwiększa to szansę na wyrośnięcie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:04.

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto szybkie w

    Zgłoszony przez Magda_ na września 16, 2016 at 20:19.

    Ciasto szybkie w przygotowaniu, jest smaczne - miękkie,wilgotne i mocno czekoladowe, choć ja swoje przygotowałam na bazie kakao a nie czekolady. Jedyną wadą ale znaczącą jest to, że ciasto bardzooo opadło po wyjęciu z piekarnika niemal do wysokości surowej masy.Jak na ciasto na tylu jajkach to duża wada  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybkie i pyszne. Przepis

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 14, 2016 at 00:20.

    Szybkie i pyszne. Przepis zagościł w mojej kuchni

    na stałe. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędne ciasto, Polecam i

    Zgłoszony przez pawbry na czerwca 10, 2016 at 08:04.

    Obłędne ciasto, Polecam i napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA  :) 

    Zgłoszony przez Mróz na lutego 28, 2016 at 12:00.

    REWELACJA  tmrc_emoticons.)  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada smakowicie na pewno

    Zgłoszony przez efunia79 na grudnia 13, 2015 at 07:54.

    Cooking 7 Wyglada smakowicie tmrc_emoticons.;-) na pewno upieke

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 15:52.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasta jeszcze nie piekłam

    Zgłoszony przez lubieczat na listopada 8, 2015 at 15:05.

    Ciasta jeszcze nie piekłam ,,, (ale to zrobie) ,,, skorzystałam z  przepisu na polewę , i przyznam , że jest rewelacyjna!!!!!!!!!!.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne! Potem, po

    Zgłoszony przez izu na lipca 24, 2015 at 09:22.

    Ciasto przepyszne! Potem, po ostygnięciu ( jesli zdąży, bo u mnie przeważnie znika natychmiast tmrc_emoticons.;-) ) można podgrzać w mikrofali. Poecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)pycha

    Zgłoszony przez wiola77712 na czerwca 21, 2015 at 22:06.

    tmrc_emoticons.)pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne! Wyrosło i

    Zgłoszony przez Mała_Mi na maja 22, 2015 at 17:59.

    Ciasto przepyszne! Wyrosło i nie było zakalcowate. Zrobilam bez polewy, na wierzch dałam masę z białej czekolady. Wstawilam do lodówki, jedliśmy na zimno  - było ekstra! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybko i pysznie, co prawda

    Zgłoszony przez malgozalka na kwietnia 19, 2015 at 15:29.

    Szybko i pysznie, co prawda moje ciasto było bez polewy ale zniknęło błyskawicznie tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam to ciasto od dawna

    Zgłoszony przez Adamina na kwietnia 5, 2015 at 22:34.

    Uwielbiam to ciasto od dawna , ale ten przepis to rewelka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne. Nie wyszło

    Zgłoszony przez ankaps na marca 21, 2015 at 18:48.

    Ciasto pyszne. Nie wyszło zakalcowate, ładnie wyrosło, ale jest miękkie i bardzo czekoladowe w środku. Polewa to połowa sukcesu - pyszna i aksamitna. Piekłam 30 minut. Na ciepło rewelacja tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam dzis na 5

    Zgłoszony przez minie2015 na marca 8, 2015 at 20:51.

    Zrobilam dzis na 5 Ur.coreczki.przepyszne.zjedlismy cieple z lodami waniliowymi.poezja smaku.marzenie kazdego dziecka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj po raz pierwszy

    Zgłoszony przez somebodyyy na października 22, 2014 at 11:47.

    Wczoraj po raz pierwszy upiekłam to ciasto - wyszło pyszne. I wyglada jak z obrazka tmrc_emoticons.D dekoracja z bitej śmietanytmrc_emoticons.) Rewelacja 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 10, 2014 at 10:53.

    Ciasto jest przepyszne.Robiłam je już kilka razy tmrc_emoticons.) Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Banalnie prosty przepis, a

    Zgłoszony przez mujerra na lipca 10, 2014 at 09:07.

    Banalnie prosty przepis, a ciasto wyszło przepyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Jest to ciasto w stylu brownie, wilgotne.

    Ja swoje ciasto piekłam 26 minut w 180 stopniach bez termoobiegu(tylko góra i dół) w zwykłej tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto mocno urosło, dlatego po upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, tylko studziłam przy otwartych drzwiczkach ok 10minut. Polewę* nakladałam przy użyciu pędzelka, żeby za mocno nie obciążyło jeszcze ciepłego ciasta. Do tego jakieś lody( np. malinowe, cytrynowe) i nic tylko jeść nie licząc kalorii tmrc_emoticons.;) 

     

    * Polewę robiłam inaczej niż w przepisie, ale tylko z racji, że się pospieszyłam i za szybko dodałam masło tmrc_emoticons.;) Do rozpuszczenia wszystkich składników wystarczyło 5-6minut, a nie jak w przepisie: 15.

    [[wysiwyg_imageupload:2169:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest super !!! Pycha

    Zgłoszony przez akunia na czerwca 25, 2014 at 08:09.

    Ciasto jest super !!! Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cięzkie i zakalcowate u mnie

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:38.

    Cięzkie i zakalcowate u mnie też tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 8)wypróbowałam całkie saczne

    Zgłoszony przez Ametyst 74 na sierpnia 27, 2013 at 14:23.

    tmrc_emoticons.8)wypróbowałam całkie saczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • też robiłam to ciasto kiedyś

    Zgłoszony przez aisza68 na kwietnia 18, 2013 at 13:55.

    tmrc_emoticons.) też robiłam to ciasto kiedyś z książki TM i niestety wyszedł mi  zakalec podobnie jak Wam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No właśnie tak się

    Zgłoszony przez Bodzenka na kwietnia 17, 2013 at 18:49.

    No właśnie tak się zastanawiam czy aby na pewno miał wyjść taki sobie ot zakalec... ja robiłam dzisiaj...ciasto wyrosło - tak jak murzynek zazwyczaj, ale jak polałam czekoladą to opadło i teraz jest takie niemal jak grubość masy, którą wylałam przed pieczeniem do formy tmrc_emoticons.( Czy ktoś kto uważa że ciasto jest "fantastyczne"  czy "przepyszne" mógłby skomentować jak ono powinno wyglądać i jak smakować? z góry dzięki! PS. robiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale wydaje mi się że białka powinno się ubić na końcu a nie na poczatku bo do tgeo czasie część białka się upłynniła...:/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam pytanie mam. Czy to

    Zgłoszony przez earwena na marca 8, 2013 at 13:59.

    witam pytanie mam. Czy to ciasto smakuje również na zimno???? przecież nie zjemy całego od razu tmrc_emoticons.(  a co do zakalca to wydaje mi sie że to ciasto to typ brownie czyli takie ciężkie jak zakalectmrc_emoticons.D tak mi sie wydaje...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tragedia! Pierwszy raz od lat

    Zgłoszony przez kamolek na stycznia 25, 2013 at 18:02.

    Tragedia! Pierwszy raz od lat zrobiłam zakalec i to taki chamski prawie na calym ciescie! A mial byc super tort urodzinowy na bazie tego ciasta tmrc_emoticons.( Pewnie popelnilam błąd przy mieszaniu, moze za krotko (chociaz bylo wymieszane), moze za mocno mimo ze sie staralam delikatnie. Uzylam tez blachy tradycyjnej teflonowej zamiast silikonu chociaz nie sadze zeby to mialo znaczenie. Poszly w smietnik 2,5 tabliczki dobrej czekolady, masło, jajka... eh, musze robic od nowa. No i jeszcze mam nowy piekarnik, to pierwsze ciasto w nim, chociaz wlasnie piecze sie sernik i wyglada ladnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś po raz pierwszy

    Zgłoszony przez Vanillka na grudnia 4, 2012 at 23:27.

    Dziś po raz pierwszy wykonałam to ciasto - wyszło przepysznie, wręcz IDEALNIE, a robi się je fantastycznie łatwo tmrc_emoticons.)Pozdrawiam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepyszne.

    Zgłoszony przez alinka na kwietnia 15, 2012 at 09:39.

    Ciasto jest przepyszne. Polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem jak wam to może

    Zgłoszony przez truskawka na kwietnia 13, 2012 at 15:41.

    Nie wiem jak wam to może smakować, zdecydowanie za gorzkie, mimo, że połowa czekolady, którą dodałam była mleczna.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie zrobię  na

    Zgłoszony przez akunia na października 27, 2011 at 10:29.

    Wygląda smakowicie zrobię  na pewnoCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne i nie zajmujące

    Zgłoszony przez libelle na grudnia 25, 2010 at 11:55.

    Ciasto pyszne i nie zajmujące dużo czasu. tmrc_emoticons.)   Jak najbardziej godne polecienia szczególnie dla czekoladowych łasuchów tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze