3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek bez mąki i drożdży


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 8 szt pokrojonych śliwek suszonych
  • 20 szt orzechów nerkowca
  • 70 g sezamu
  • 100 g siemienia lnianego
  • 4 jaja
  • 80 g pestek dyni
  • 250 g słonecznika
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do misy Blokada naczynia miksującego TM i mieszamy na obr. 3-4 Obroty wsteczne/ 25 sekund za pomocą kopystki. Przekładmy do silikonowej foremki ( 24 cm). Pozostawiamy na 60 -90 minut.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na 60 minut. I gotowe tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu. Ja nie dodaję, bo lubię ten chlebek z dżemem wykonanym w TM. Świetnie smakuje jako kanapka śniadaniowa z wędliną lub przekąska do filiżanki kawy.

Jeżeli smak podpasuje dzieciom proponuję kilka sekund rozdrobnić ziarenka, aby były mniej wyczuwalne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka🏆...

    Zgłoszony przez Termobasia na stycznia 17, 2020 at 20:12.

    Pychotka🏆
    Nie mialam pestek dyni i sezamu wiec dodalam okolo 100g platkow owsianych (wczesniej zmiksowanych w tm) i kapke syropu z agawy 😄
    Polecam przepis!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po przeczytaniu przepisu troche mialam obawy co do...

    Zgłoszony przez Moniqq33 na stycznia 19, 2019 at 10:01.

    Po przeczytaniu przepisu troche mialam obawy co do smaku chleba - orzechy, sliwki... Zaryzykowalam i nie zawiodlam sie - chlebek rewelacja !!! Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super!!!

    Zgłoszony przez Mateusz&Aneta na października 2, 2017 at 22:50.

    super!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, super, super

    Zgłoszony przez za sałatą na kwietnia 8, 2017 at 17:43.

    Super, super, super Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pyszny tylko KRUSZY SIĘ często . . jakiś...

    Zgłoszony przez TAMI na grudnia 9, 2016 at 10:21.

    Super pyszny tylko KRUSZY SIĘ często . . jakiś pomysł czemu ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Gladzinka na października 25, 2016 at 15:02.

    PrzeeepyyysznyyyPrzeeepyyysznyyy
    Wracam żeby potwierdzić wszystkie pozytywne komentarze Smile.

    Chlebek cudeńko pod każdym względem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaintrygował mnie przepis i komentarze...

    Zgłoszony przez Gladzinka na października 23, 2016 at 18:25.

    Zaintrygował mnie przepis i komentarzeCooking 4

    Nie pozostaje mi nic innego jak upieczenie tego cuda.

    Na pewno tu wrócę żeby podzielić się wrażeniami smakowymi. Dodaję do ulubionych.

    Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienity, rewelacja i co

    Zgłoszony przez snowtech na września 28, 2016 at 19:42.

    Wyśmienity, rewelacja i co jeny!!! Po prostu wooow tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny przepis. Nie

    Zgłoszony przez raas na września 10, 2016 at 21:50.

    Fantastyczny przepis. Nie może się nie udać tmrc_emoticons.) Do tego samo zdrowie! Następnym razem spróbuję zrobić na słodko - jako batoniki z dodatkiem miodu lub ksylitolu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziś piekę go znowu.

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 16, 2016 at 18:14.

    dziś piekę go znowu. przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że chleb

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 15, 2016 at 10:57.

    Bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Pozdrawiam smakowicie.

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!! hit w domu!

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 10, 2016 at 21:52.

    Rewelacja!!!! hit w domu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedł super i o

    Zgłoszony przez Kortezklaudia na stycznia 11, 2016 at 22:19.

    Chlebek wyszedł super i o dziwo nawet nieźle się kroi :* jedyny mankament jak dla mnie to za duża ilość soli. W przepisie półtorej łyżeczki,  ja dałam płaska jedna i mega słony. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis, chleb bardzo

    Zgłoszony przez Koralina na stycznia 10, 2016 at 19:41.

    super przepis, chleb bardzo dobry, chrupiący. Robiłam już parę razy  tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja, bardzo

    Zgłoszony przez bezii na grudnia 7, 2015 at 15:17.

    Chlebek rewelacja, bardzo sycący i smaczny polecam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest super, bardzo

    Zgłoszony przez ewastępień na listopada 21, 2015 at 20:30.

    Chlebek jest super, bardzo często gogości u mnie, smakuje dobrze ze wszystkim, a do tego zdrowy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie upiekłam zamiast

    Zgłoszony przez Kina203 na listopada 12, 2015 at 20:03.

    Właśnie upiekłam zamiast śliwek dałam żurawinę  i dorzuciłam garść orzechów włoskich.  Chlebek przepyszny i kroi się bardzo dobrze ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wypróbować.

    Zgłoszony przez Zibirak na listopada 11, 2015 at 19:00.

    Muszę wypróbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy !!!!

    Zgłoszony przez cookies na października 30, 2015 at 08:35.

    Najlepszy !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo zdrowy, pyszny

    Zgłoszony przez beatawiorek na października 16, 2015 at 17:28.

    Chlebek bardzo zdrowy, pyszny i szybki. Dziekuję za przepis i również polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam kilkakrotnie - za

    Zgłoszony przez Brownie4U na lipca 29, 2015 at 00:26.

    robiłam kilkakrotnie - za każdym razem rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie dodalam gwaizadek

    Zgłoszony przez mtm na lipca 26, 2015 at 17:47.

    nie dodalam gwaizadek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek wyszedl

    Zgłoszony przez mtm na lipca 26, 2015 at 17:46.

    chlebek wyszedl pyyyysznyyyyy  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile ten chlebek wytrzyma?i

    Zgłoszony przez madzik0908 na czerwca 22, 2015 at 10:48.

    Ile ten chlebek wytrzyma?i jak gi przechowywac?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek po prostu świetny.

    Zgłoszony przez Joanna4578 na maja 2, 2015 at 21:59.

    Chlebek po prostu świetny. Dodaję więcej suszonych śliwek, żurawinę, orzechy laskowe lub włoskie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA!!! Jego właściwości

    Zgłoszony przez moniazzywca na kwietnia 19, 2015 at 19:25.

    REWELACJA!!! Jego właściwości zdrowotne są ogromne - ma wszystko to co jest potrzebne, a nie ma tego co zbędne - czyli mąki tmrc_emoticons.) W smaku pyszny!!!

    monia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast śliwek suszona

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 30, 2015 at 07:03.

    Zamiast śliwek suszona źyrawina polecam !  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny z dżemikiem

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 25, 2015 at 16:32.

    Świetny z dżemikiem oczywiście z TM ale trzeba mieć mocne zęby tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję...Twój wygląda

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 25, 2015 at 15:04.

    Dziękuję...Twój wygląda pysznie. Pozdrawiam

     

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja .

    Zgłoszony przez leon59 na marca 25, 2015 at 10:17.

    Chlebek rewelacja .[[wysiwyg_imageupload:2301:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obroty 3-4 pozdrawiam

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 23, 2015 at 12:07.

    Obroty 3-4 pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A na ile obrotow  nastawic

    Zgłoszony przez Aprilis na marca 22, 2015 at 08:57.

    A na ile obrotow Obroty wsteczne nastawic jaka powinna byc moc bo ja jestem nowa i jeszcze nieobyta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jak najbardziej na TM

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 6, 2015 at 21:50.

    Przepis jak najbardziej na TM 31 może być tmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam serdecznie. Foremka 20

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 6, 2015 at 21:41.

    Witam serdecznie. Foremka 20 -22 cm mierzona po dnie. A kroi się wyśmienicie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i miłego pieczenia. Zapraszam do skorzystania z innych moich sprawdzonych przepisów.

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka duża ma być ta

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 6, 2015 at 17:08.

    Jaka duża ma być ta foremka?

    Czy ten przepis nadaje się do TM31?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     Pyszny i zdrowy chlebek

    Zgłoszony przez basieczka2125 na marca 6, 2015 at 15:24.

     

     

    Pyszny i zdrowy chlebek tmrc_emoticons.))) . Piekłam w keksówce metalowej, ale wyłożonej papierem do pieczenia, to najlepszy sposób poza silikonową formą. Odjęłam też 50g słonecznika i w zamian dodałam tyle samo orzechów laskowych (bardzo je lubię). Wyszło super. 

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak wygląda krojenie takiego

    Zgłoszony przez zipvirgin na marca 5, 2015 at 17:37.

    Jak wygląda krojenie takiego chleba?

    U nas w piekarni taki chleb nazywa się fitnes i niestety Pani powiedziała, że nie pokroi, bo się nie da na maszynce tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Proszę orzychy pominąć.

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 4, 2015 at 14:18.

    Witam

    Proszę orzychy pominąć. Ja ich wczoraj nie miałam i nie dałam. tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czym m ożnaby zastąpić

    Zgłoszony przez elluchna na marca 2, 2015 at 19:57.

    A czym m ożnaby zastąpić nerkowca? Alergia na orzechy... :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję pięknie i polecam

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 2, 2015 at 12:39.

    Dziękuję pięknie i polecam tez szarlotę tmrc_emoticons.)

     

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam ,przepis

    Zgłoszony przez izaducha na marca 1, 2015 at 19:32.

    Wypróbowałam ,przepis super.Taki chlebek napewno bedzie u nas często gościł na naszym stole

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W silikonowej super się

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 27, 2015 at 20:27.

    W silikonowej super się piecze. Jeżeli jest zwykła to proszę ją wysmarować i posypać otrębami, a dno równomiernie wysypać słonecznikiem ( nie przyklei się ) . Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania bo

    Zgłoszony przez goga13 na lutego 27, 2015 at 14:36.

    Dodaje do wypróbowania bo brzmi i wyglada super! tmrc_emoticons.)

    A foremka musi być silikonowa? bo mam zwykłą keksówkę....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze