Składniki
- 250 ml zaczynu
- 10 dag drożdży
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Zaczyn:
- 50 g Zakwasu, żytniego
- 150 g mąki pszennej, (typ: 480)
- 100 ml. wody
- Zaczyn należy przygotować min. 24 godziny wcześniej.
-
6
30min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał.
Po tym czasie wyjmujemt ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką (ciasto układamy spodem naszego chlebka do góry) a następnie przykrywamy od góry koszyk folią ściskając boki gumką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia.
Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem.
Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 25 minut.
Chlebek naprawdę jest bardzo smaczny i przypomina swoim smakiem prawdziwy wiejski chleb.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCo to za przepis bez mąki???
Co to za przepis bez mąki???
(Brak tematu)
Przepis niestety
Przepis niestety niekompletny. Nie ma podanej ilości mąki
;)Sorry ale nie widzę ile i
Sorry ale nie widzę ile i jakiej mąki mam dołożyć
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.