3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka piaskowa


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu cytrynowego do ciast
  • 6
    45min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Zdjąć motylek.
    6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać 1min/obr. 3.
    7. Dodać masę z jajek, wymieszać 30 s/obr. 5.
    8. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy (28 cm), piec 40-45 min.




10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Brak Wstecznych

    Zgłoszony przez Barteks117 na lutego 21, 2021 at 07:45.

    Brak obrotów wstecznych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kate1976: Ja nie znoszę oddzielania białek od...

    Zgłoszony przez Basia Jota na marca 22, 2020 at 10:23.

    kate1976: Ja nie znoszę oddzielania białek od żółtek, jak to widzę kończę czytać przepis tmrc_emoticons.) Możesz napisać po kolei jaki czas mieszania na poszczególnych etapach? Mam sprawdzony sposób, ale nie na thermomix, a boje sie zakalca choć tak wszyscy go uwielbiają ;P Z góry dziękuję i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodaję 350 g mąki przennej. Nie używam...

    Zgłoszony przez kate1976 na lutego 15, 2020 at 16:22.

    Ja dodaję 350 g mąki przennej. Nie używam motylka; miękkie masło po prostu rozcieram z cukrem obr.5/6. Żółtek nie oddzielam tylko po dodaniu mąki i proszku do pieczenia do masła z cukrem nadal ucierając dodaje po jednym całym jajku. Mniej pracy a efekt wyśmienity. Piekę od lat i za każdym razem pełen sukces. Smacznego👍😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam kilka razy i za kazdym razem zakalec

    Zgłoszony przez janet na grudnia 10, 2019 at 22:47.

    Robilam kilka razy i za kazdym razem zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna, do środka dodałam skórkę...

    Zgłoszony przez czarna_janka na kwietnia 21, 2019 at 14:23.

    Pyszna, do środka dodałam skórkę pomarańczową, a zamiast masła margarynę "słynne MR roślinne". Piekłam w formie do babki 50 min, na drugiej półce od dołu. Z pewnością będę wracać do tego przepisu. Dziękuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra. Po przeczytaniu komentarzy małe...

    Zgłoszony przez aha_2006 na sierpnia 25, 2018 at 17:35.

    Bardzo dobra. Po przeczytaniu komentarzy małe modyfikacje dla uproszczenia i zmniejszenia kosztów. Po ubiciu jajek, bez wyjmowania motylka dolałam olej zamiast masła 30s obr. 3. Wyjęłam motylek dodałam pozostałe składniki wymieszałam 1.30 obr. 3. Piekłam 45 min w 180°. Żadnego zakalca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już kilka razy robiona wg tego przepisu. Zawsze...

    Zgłoszony przez murek10 na sierpnia 23, 2018 at 14:21.

    Już kilka razy robiona wg tego przepisu. Zawsze wychodzi idealnie. POLECAMSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego wyszedł mi okropny zakalec,...

    Zgłoszony przez KOna na sierpnia 7, 2018 at 16:01.

    Nie wiem dlaczego wyszedł mi okropny zakalec, wylądował w koszu,czas podany na ubicie żółtek był za krótki, pierwszy raz taki potworny zakalec mi wyszedł a na zdjęciu taka apetyczna babaka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna babka. Szybka i prosta. Podałam z lukrem...

    Zgłoszony przez Agnieszka.W na stycznia 31, 2018 at 14:02.

    Pyszna babka. Szybka i prosta. Podałam z lukrem cytrynowym- polecam.

    Czas pieczenia 55 min na termoobiegu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła mi pyszna babka i robiąc ją maki...

    Zgłoszony przez Zibirak na stycznia 21, 2017 at 14:59.

    Wyszła mi pyszna babka tmrc_emoticons.) i robiąc ją maki dodałem do masy jajecznej, nie przekładałem jej jak w przepisie- było mi tak łatwiej i szybciej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna, polecam

    Zgłoszony przez kasia_wp na kwietnia 5, 2016 at 13:18.

    Bardzo smaczna, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobra

    Zgłoszony przez gabik31 na marca 28, 2016 at 14:32.

    bardzo dobra

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne ciasto! W formie do

    Zgłoszony przez laloona na marca 27, 2016 at 17:43.

    Świetne ciasto! W formie do babki (z kominem) też wychodzi super! Preferuje wersje z cukrem pudrem zamiast lukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wyszła smaczna

    Zgłoszony przez kasrok na marca 26, 2016 at 12:45.

    Babka wyszła smaczna tmrc_emoticons.) Musiałam ją piec prawie godzinę bo po 45 minutach była surowa w środku.

    I nie wiem, czy coś źle zrobiłam.. Mam starszą wersję tm i ostatnie mieszanie masy po dodaniu masy z jajek u mnie nie trwało 30 sekund tylko około 4 minut z przerwami na domieszanie kopystką bo nie chciały się połączyć obie masy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie upieczona. Bardzo

    Zgłoszony przez kasiuk2 na marca 25, 2016 at 16:30.

    Właśnie upieczona. Bardzo dobra babeczka

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast masła dałam olej i

    Zgłoszony przez mikulina na kwietnia 4, 2015 at 09:06.

    Zamiast masła dałam olej i rownież jest pyszna tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam to jest babka

    Zgłoszony przez Belunia na kwietnia 27, 2014 at 17:34.

    Polecam to jest babka piaskowa która ma wszystkie babki piaskowe pod sobą tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra, prawdziwa babka

    Zgłoszony przez alinka na stycznia 8, 2014 at 19:28.

    Bardzo dobra, prawdziwa babka piaskowa.Do ciasta dodałam olek pomaranczowy. Pięknie wyrosła. Piekłam 55 min w temp. 180 st termoobieg.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienita, polecamy

    Zgłoszony przez kucharz na lipca 15, 2013 at 12:18.

    Wyśmienita, polecamy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Calkiem niezły

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 11, 2013 at 17:01.

    Big SmileCalkiem niezły przepis.szkoda ,że nie ma czasu pieczenia ,mniej doświadczony użytkownik może mieć kłopot.Ja piekłam 55 min w tem.190*góra-dół tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre i szybkie

    Zgłoszony przez aniafotkam na marca 20, 2011 at 11:14.

    Bardzo dobre i szybkie ciasto. Jednak w blaszcze do babki okrągłej proponuję  piec co najmniej 55 min tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze