Wyślij do wydruku
Babka marmurkowa

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Babka marmurkowa Przepis jest testowany
Babka marmurkowa Przepis jest testowany
przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions24 kawałek/kawałki/kawałków
  • 300 g masła, , miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego, (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, (15 g)
  • 70 g mleka
  • 30 g gorzkiego kakao
6
2 godz
Przygotowanie 10 min
Pieczenie / Gotowanie 50 min
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Tak lubię gotować Przepis z książki
Tak lubię gotować

Przygotowanie



  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
  3. Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45 s/obr. 5.
  4. Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
  6. Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr. 5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5 s/obr. 5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.








5

Przygotowanie



  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
  3. Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45 s/obr. 5.
  4. Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
  6. Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr. 5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5 s/obr. 5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.








10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (1)

Robiłam ją kilka razy i za każdym razem się udaje, jest pyszna. Warto jednak dodać aromat rumowy. Mrugnięcie