Wyślij do wydruku
Babka marmurkowa

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Babka marmurkowa Przepis jest testowany
Babka marmurkowa Przepis jest testowany
przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions24 kawałek/kawałki/kawałków
  • 300 g masła, , miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego, (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, (15 g)
  • 70 g mleka
  • 30 g gorzkiego kakao
6
2 godz
Przygotowanie 10 min
Pieczenie / Gotowanie 50 min
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Tak lubię gotować Przepis z książki
Tak lubię gotować

Przygotowanie



  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
  3. Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45 s/obr. 5.
  4. Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
  6. Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr. 5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5 s/obr. 5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.








5

Przygotowanie



  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
  3. Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45 s/obr. 5.
  4. Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
  6. Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr. 5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5 s/obr. 5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.








10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (4)

Witam nie dosyć że ciasto szybko się robi to jeszcze jest przepyszne Uśmiech muszę jeszcze wypróbować z aromatem rumowym

5
5

Zawsze się udaje Uśmiech

Meg

Szybkie i lekkie ciasto do popołudniowej kawy i herbaty.

Robiłam ją kilka razy i za każdym razem się udaje, jest pyszna. Warto jednak dodać aromat rumowy. Mrugnięcie