3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

babciny piernik dojrzewający


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • polewa czekoladowa lub 20 dag gorzkiej czekolady
  • 30 dag marmolady
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l miodu
  • 25 dag margaryny
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem obr.2/temp.50st., studzimy.

    2. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników.

    3. Wyrabiamy gładkie ciasto 2 min/Ciasto

    i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.

    4. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik.

    5. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st.

    6. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Pierniczki smarujemy polewą i dekorujemy lukrem .

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

ciasto lepiej przygotować na 2 razy. podzielić składniki na pół i 2 razy wyrobić ciasto a następnie połączyć ze sobą


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Gennewife: Napewno do przełożenia piernika....

    Zgłoszony przez AZK na listopada 17, 2017 at 20:38.

    Gennewife: Napewno do przełożenia piernika. Proponuję powidła śliwkowe z gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast...

    Zgłoszony przez AZK na listopada 17, 2017 at 20:37.

    Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast margaryny dałam masło i...smalec a zamaist cukru białego- cukier brązowy. Przyprawę do pierników zrobiłam sama. Bez kakao.
    Do posmarowania przekrojonego piernika ( na wierzch i w środek) proponuję powidła śliwkowe z rozuszczoną gorzką czekoladą. Pycha!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy...

    Zgłoszony przez Gennewife na listopada 5, 2016 at 16:01.

    Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy to jest już ta do jego przełożenia? Z góry dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robimy ciasto i odstawiamy

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 9, 2015 at 19:42.

    robimy ciasto i odstawiamy surowe do lodówki lub chłodnego miejsca, potem pieczemy

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • można w obu tych wariantach.

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 9, 2015 at 19:41.

    można w obu tych wariantach. Można upiec placki lub gotowe ciasto pokroić na warstwy. na zdjęciu choinka również upieczona w takiej wersji

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto po zrobieniu ma

    Zgłoszony przez edytka_33 na grudnia 9, 2015 at 12:26.

    Ciasto po zrobieniu ma leżakować a później pieczemy. 

    Ja mam pytanie odnośnie pieczenia-czy ciasto z połowy porcji mozna upiec w keksówce i potem po upieczeniu przekroic na pół? Czy lepiej rozwałkować na cienkie polacki, upiec osobno i potem złozyć przekładając np.powidłami? Prosze o odpowiedź bo jeszce takiego piernika nie piekłam, a w lodówce juz dojrzał...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam:) czyli robie masę i

    Zgłoszony przez bisia na grudnia 9, 2015 at 11:26.

    witamtmrc_emoticons.) czyli robie masę i ile mam czekać ,aby dojrzał ? czy mam upiec i wtedy ma dojrzeć? Może dla kogoś oczywiste ale naprawdę nie wiem 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto odstawione do

    Zgłoszony przez xxzxcuzxmex na grudnia 9, 2015 at 10:08.

    Ciasto odstawione do skruszenia, dosyć rzadkie, wczesniej inne pierniki były bardziej gęste, ale zobaczymy co wyjdzie tmrc_emoticons.;) w smaku dobre, orzechy dodają fajny smak, ale nie miałem skórki pomarańczowej, może dodam przed pieczeniem? Rada dla osób, które robią na dwie części: po pierwszym punkcie warto sobie przelać miód do jakiejś miseczki i dodać później..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten piernik jest przepyszny 

    Zgłoszony przez kip na grudnia 30, 2013 at 21:56.

    Ten piernik jest przepyszny  tmrc_emoticons.)

    Bardzo dziekuję za przepis! 

    Ja dodaję tylko masło zamiast margaryny.

    Pozdrawiam świateczno-noworocznie  tmrc_emoticons.D

    kasia

    Kasia Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Boski smak! POLECAM

    Zgłoszony przez megr07 na marca 7, 2013 at 18:53.

    Boski smak! POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie juz nawet wspomnienie

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 10, 2013 at 22:59.

    U mnie juz nawet wspomnienie nie zostalo... Swietny Big Smile  Poszlo i to migiem, i wszystkie inne piernikowe ciastka , i ciasteczka, ktòre poszykowalam .... W domu jedlismy jak najeci, sporo poszlo w prezentach.... Moja còrka stwierdzila, ze pierniczki mozna zrobic troche czesciej, a nie tylko na swieta tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  Polukrowane aby, albo w czekoladzie, bez ozdòb, a na swieta sie zrobi te wszystkie pieknie ozdobione tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po pysznym pierniku zostało

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2013 at 19:38.

    Po pysznym pierniku zostało słodkie wspomnienie...  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Pierniczki z choinki też zjedzone  Big Smile  Dzięki za ten przepis  tmrc_emoticons.)  Na następne Święta też z niego skorzystam. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki bardzo rosną, wiec

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 22, 2012 at 03:36.

    Pierniczki bardzo rosną, wiec trzeba zachować spore odstępy. Dziurki do zawieszenia na choince robiłam tuż po upieczeniu - zanim zastygły "na kamień". Wyszły bardzo lekkie i suche ja sucharki, ale po lukrowaniu  szybko miękną i nadają się do zjedzenia. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karo, nie ma co rozpaczać.

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 17:33.

    Karo, nie ma co rozpaczać. Każde pierniki można uratować, jeśli nie są spalone na węgiel  Big Smile  Ja najczęsciej trzymam swoje w blaszanym pudełku wyłożonym pergaminem i jak są za twarde to na wierzch kładę dojrzałe zdrowe jabłko i dorodną pomarańczę, i ustawiam pudełko w zimnym miejscu  tmrc_emoticons.)  Do takiego pojemnika trzeba co kilka dni zaglądać, żeby sprawdzić czy owoce się nie psują. Wilgoć w nich zawarta zmiękcza pierniki a dodatkowo zyskują piękny zapach. Do takiego zmiękczania nie nadają się pierniki polukrowane.

    Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio dla mojej rodzinki taka

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 17:28.

    Lidio dla mojej rodzinki taka ilość cukru + miód w zupełności wystarczy  tmrc_emoticons.) Ale ja najczęściej zmniejszam ilość w przepisach. W tym przepisie nie zmieniłam, bo wydawało mi się w sam raz a poza tym planowałam do nich słodką dekorację, czyli polewę czekoladową i lukier  tmrc_emoticons.D  

    Ulżyło mi, że to nie ja namieszałam z tymi zdjęciami  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlip chlip (  Ciasto tak sie

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 20, 2012 at 14:36.

    Chlip chlip tmrc_emoticons.((  Ciasto tak sie kleilo do rak ze doypalam chyba az 2 szklanki maki, oczywiscie powoli dosypywalam i dosypywalam a ono zjadalo ja ze smakiem. Ile piekliscie swoje pierniki? U mnie wystarczylo 10 - 15 min i byly gotowe. Te na gorze wyrosly ladnie te nizej troche mniej. Ale wszystkie sa bardzo twarde. Zamknelam je w szsczelnym opakowaniu plastikowym, moze zrobia sie miekkie. U was tez zjadly tak duzo maki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, a czy pierniki nie są za

    Zgłoszony przez lidien na listopada 20, 2012 at 13:33.

    Elu, a czy pierniki nie są za mało słodkie? nie wiem czy dobrze pamiętam, że nie były zbyt słodkie i zastanawiam się nad dodaniem większej ilości cukru

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, piekne dzielo

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 20, 2012 at 13:19.

    Elu, piekne dzielo Big Smile  I ja zaczynam piernik powoli, no i troche ciasteczek tez Party Party Party Love Love Cooking 7 Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie, to ja usunęłam swoje bo

    Zgłoszony przez lidien na listopada 20, 2012 at 12:45.

    nie, to ja usunęłam swoje bo tak mi się podobają te pierniki tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio, przepraszam. Zdaje

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 12:34.

    Lidio, przepraszam. Zdaje się, że wstawiając swoje zdjęcie do przepisu usunęłam Twoje a ponieważ to nie mój przepis to nie mogę tego cofnąć.  tmrc_emoticons.~ Przykro mi teraz, wystarczyło dodać zdjęcie tylko do  komentarza...  tmrc_emoticons.(   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WOW

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 20, 2012 at 11:23.

    Cooking 7 WOW tmrc_emoticons.D Big Smile Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gratuluję! na prawdę piękne

    Zgłoszony przez lidien na listopada 20, 2012 at 08:57.

    gratuluję! na prawdę piękne te pierniki tmrc_emoticons.) cieszę się bardzo, że się udały. Tym bardziej, że sama korzystałam z przepisu tylko raz w zeszłe Święta, ale w tym roku również niedługo nastawię piernik do dojrzewania tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio, melduję że pierniki

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 02:36.

    Lidio, melduję że pierniki upieczone!!! Z połowy upiekłam dwa pierniki w foremkach silikonowych a z reszty zrobiłam fantastyczne serca z piernika  tmrc_emoticons.)  To jest przepis, którego szukałam od lat! Dzięki za niego  tmrc_emoticons.D   Love   tmrc_emoticons.)  

    Ciasto zgęstniało ale nie było twarde; po podsypaniu dość obficie mąką wałkowało się dobrze i można było wykrawać ładne serca. Po upieczeniu i wystudzeniu malowałam je polewą czekoladową  tmrc_emoticons.)  Polecam każdemu  tmrc_emoticons.)  

    Jutro robię kolejną porcję, tym razem dla siebie; bo ta upieczona została zjedzona na Dniu Otwartym  tmrc_emoticons.)  

    [[wysiwyg_imageupload:156:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po 2 tygodniach lezakowania

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 13, 2012 at 08:37.

    Po 2 tygodniach lezakowania ciasto ciut zgestnialo ale nadal jest klejace i lepi sie do rak. Potrzymam je jeszcze tydzien w zimnie. Bo nic sie nie da z nim zrobic. Nie wiem w czym tkwi blad. Wszystko robilam jak w przepisie. W ten weekend postaram sie je upiec. Nawet jesli bedzie sie ciagnelo podsypie maki. Mam nadzieje ze ich nie zepsuje.  Ech... Juz nie moge sie doczekac. Nowe foremki czekaja :]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wydaje mi się że balkon nie

    Zgłoszony przez lidien na listopada 9, 2012 at 10:20.

    wydaje mi się że balkon nie zaszkodzi jeśli pogoda zbytnio nie dopisze tmrc_emoticons.) myślę, że na słońcy raczej nie powinno to stać

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio moim marzeniem było

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 8, 2012 at 21:38.

    Lidio moim marzeniem było upiec prawdziwy piernik tmrc_emoticons.( nigdy nie trafiłam na odpowiedni przepis.Czytajc przepis i Wasze komentarze ucieszyłam się że mogę zrobić rodzinie nispodziankę na święta tmrc_emoticons.;)  mam pytanie czy ciasto może leżakować na balkonie? czy musi być w lodówce? Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam tmrc_emoticons.) Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio, mam nadzieję, że

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 8, 2012 at 20:22.

    Lidio, mam nadzieję, że nareszcie znalazłam przepis podobny (a może taki sam) wg którego pieczono piernikowe serca w przedszkolu Sióstr Urszulanek, do którego uczęszczały moje dzieci. Co roku, gdy do przedszkola przychodził Święty Mikołaj wszystkie dzieci dostawały duuuże serce piernikowe polane różowym lukrem, pięknie ozdobione i owinięte w celofon  Love  Siostry same piekły te cudeńka i widać było, że w każdym takim sercu jest cząstka serca Siostry kucharki...  tmrc_emoticons.)  Gdy patrzyłam na radość w oczach moich dzieci przypominało mi się moje dziecińtwo i serca tzw. Katarzynki  tmrc_emoticons.)   Love  , Przepis na piernikowe serca był słodką tajemnicą Sióstr  tmrc_emoticons.)  Przez jakiś czas szukałam ale to nie były czasy takiego łatwego dostępu do internetu, potem odpuściłam... A teraz mam przeczucie, że to właśnie taki przepis jak Twój!  tmrc_emoticons.D  Ciasto zarobiłam kilka dni temu i jak dojrzeje spróbuję zrobić serca.  tmrc_emoticons.)  Dam znać jak wyszły.

    Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szczerze mówiąc to nie

    Zgłoszony przez lidien na października 24, 2012 at 12:23.

    szczerze mówiąc to nie potrafię powiedzieć ile pierniczków wyjdzie z połowy ciasta bo ja robiłam piernik, ale wydaje mi się że w zupełności połowa porcji wystarczy na ciasteczka. jeśli dobrze pamiętam to z całej porcji wychodzi coś ok 2 litrów ciasta, tak kojarzę z zeszłych świąt bo przechowywałam w takiej misce mniej wiecej. jeśli obawiasz się o ilość to możesz zrobić z całości porcji, a później ocenisz ile Ci potrzeba ciasteczek a z reszty można upiec po prostu ciasto tmrc_emoticons.)

    a co do leżakowania, to również trudno mi powiedzieć bo piernik szybko znikł, ale nie obawiałabym się o leżakowanie. pierniki z ogółu im dłużej leżą tym są lepsze. parę lat temu po świętach zapomniałam o piernikach schowanych z pojemniku, a po kilku miesiącach jak je odnalazłam, na pewno nie były gorsze tmrc_emoticons.) ale ten przepis wykorzystałam pierszy raz rok temu

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidien chcialabym zrobic

    Zgłoszony przez karo9999karo na października 24, 2012 at 11:41.

    Lidien chcialabym zrobic polowe i z nich upiec tylko pierniczki. Ile ich wyjdzie? Lezakuja tak samo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chyba nie ma znaczenia, ja

    Zgłoszony przez lidien na czerwca 15, 2012 at 19:52.

    chyba nie ma znaczenia, ja miałam zamknięty w plastikowym pojemniku z pokrywką

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przez te 2 tyg ciasto

    Zgłoszony przez karo9999karo na czerwca 15, 2012 at 13:25.

    przez te 2 tyg ciasto lezakuje w zamknieciu? czy na wolnosci? :}

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Kocham pierniki w kazdej

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 16, 2012 at 22:44.

     Kocham pierniki w kazdej postaciLove        Super tmrc_emoticons.)  Jedyny minus, ze trzeba czekac az 2 tyg, zamiast zajadac sie od razu tmrc_emoticons.(      ....     ale mysle, ze warto, wiec poczekam Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł super i szybko znikł

    Zgłoszony przez lidien na stycznia 21, 2012 at 21:52.

    wyszedł super i szybko znikł tmrc_emoticons.) obdarowani również byli zachwyceni nie tylko smakiem tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej Lidzia, no widzę, że

    Zgłoszony przez aga4232 na stycznia 12, 2012 at 22:27.

    Hej Lidzia, no widzę, że piernik się udał!!! jak w smaku? bo jak "na oko" to REWELACJA !!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • też mnie korciło żeby już

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 18, 2011 at 15:11.

    też mnie korciło żeby już upiec pierniki ale się powstrzymałam tmrc_emoticons.) cieszę się, że wyszły smaczne.. już nie mogę się doczekać aż zrobię swoje tmrc_emoticons.) wyglądają przepysznie

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chyba wstawiłam jednak fotkę

    Zgłoszony przez aga4232 na grudnia 18, 2011 at 15:05.

    chyba wstawiłam jednak fotkę moich pierniczków ale twoja fotka zniknęła.... sorry tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Droga LIdien ja nie

    Zgłoszony przez aga4232 na grudnia 18, 2011 at 14:53.

    Droga LIdien tmrc_emoticons.)

    ja nie wytrzymałam i po tygodniu leżakowania ciasta zabrałam się  za Cooking 7 wypiek pierniczków!!

    Powiem tak:

    1-ciasto u mnie ciut  zgęstniało więc żeby zrobić ciastka podsypywałam mąki, ale dało się zrobić

    2- moja rada: należy robić dość cienkie placki na pierniczki i na blaszce układać z zapasem miejsca dla każdego bo dużo wyrastają (pierwsze wyszły mi prawie jak "buły"tmrc_emoticons.;) )

    3- piec 10-15 min

    4- smakowo- REWELACJA!!!!  ja z jednej strony posmarowałam czekoladą- wyglądają i smakują jak ze sklepu !!!!

    5 piernik upiekę w środę albo czwartektmrc_emoticons.)

    daj znać jak wyszły Twoje. Wstawiłabym tu fotkę ale nie wiem jak tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po tygodniu leżakowania

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 17, 2011 at 20:23.

    po tygodniu leżakowania ciasto zgęstniało i jest bardzo zwarte, więc nie będzie problemu z wałkowaniem i wycinaniem pierników tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto urośnie dzięki sodzie.

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 11, 2011 at 19:14.

    ciasto urośnie dzięki sodzie. przyznam się, że dopiero sama wyprobówuję przepis. ciasto leżakuje już zagniecione, również wyszło mi gęste ale lekko lejące, chyba takie ma być

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aaaa...tak myślałam:) ale

    Zgłoszony przez aga4232 na grudnia 11, 2011 at 17:25.

    aaaa...tak myślałamtmrc_emoticons.) Cooking 7

    ale nie będzie później ciasto twarde?

    czy z tego przepisu wychodzą pierniczki takie mięsiste jak ze sklepu? czy taka cienizna?tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przed samym pieczeniem

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 11, 2011 at 09:27.

    przed samym pieczeniem pierników będzie można wgniwść trochę więcej mąki jeśli jest lejące, aby dało się wałkować

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam jakiej konsystencji

    Zgłoszony przez aga4232 na grudnia 11, 2011 at 00:50.

    witam tmrc_emoticons.)

    jakiej konsystencji powinno być nieupieczone ciasto?

    bo zrobiłam i jest dość gęste ale lekko lejące i nie wydaje mi się abym za 2 tygodnie mogła je rozwałkować i powycinać ciasteczka....

    proszę o odp i radę jeśli zrobiłam coś nie tak...tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze