3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNY PIERNIK A LA MURZYNEK


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • bakalie( rodzynki, płatki migdałowych, skórka pomarańczowa)
  • 1 szklanka mleka gorącego
  • 1/2 kostki margaryny rozpuszczonej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 1 Łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao naturalne
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 2 jajka
  • 6
    55min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temeratury 180 stopni C. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.

    2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.

    3. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności(oprócz margaryny, mleka i bakalii). Wymieszać

    2min/ obr.3. Podczas mieszania wlewać stopniowo przez otwór rozpuszczoną margarynę, gorące mleko i na końcu dodać bakalie.

    4. Ciasto wlać do formy, piec ok.45 min. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

    Ta ilość ciasta jest odpowiednia na kwadratową formę o wymiarach ok. 22 x 22cm lub tortownicę o średnicy 23 cm .Można podwoić ilość składników wtedy piec ciasto ok. 55-60 min w dużej  formie o wymiarach ok. 30x40. 

    W wersji codziennej do ciasta można nie dawać bakalii. Wersję świąteczną ciasta można przełożyć lekkim kremem budyniowym lub powidłami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super wyszedl. Dziekuje za przepis zmieliłam...

    Zgłoszony przez Paulka1990 na października 10, 2021 at 16:50.

    Super wyszedl. Dziekuje za przepis zmieliłam tylko cukier na cukier puder w tm tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, ciasto pyszne

    Zgłoszony przez Monia3j na grudnia 27, 2020 at 13:07.

    Super przepis, ciasto pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sylwia Praga:...

    Zgłoszony przez Sylkobi na października 11, 2019 at 16:57.

    Sylwia Praga:
    ja ubijam jajka z cukrem motylkiem potem wyjmuje Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, ja robię muffinki z tego ciasta.

    Zgłoszony przez ann627 na stycznia 6, 2019 at 10:21.

    Super przepis, ja robię muffinki z tego ciasta.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy jajka z cukrem ubijamy z motylkiem? i czy...

    Zgłoszony przez Sylwia Praga na grudnia 18, 2018 at 08:46.

    Czy jajka z cukrem ubijamy z motylkiem? i czy potem go wyjmujemy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik pierwsza klasa bardzo wilgotne ciasto !!!

    Zgłoszony przez Karolina Gradowska na grudnia 13, 2018 at 15:50.

    Piernik pierwsza klasa bardzo wilgotne ciasto !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik wilgotny, bardzo ładnie wyrósł,...

    Zgłoszony przez alinka na listopada 4, 2018 at 20:15.

    Piernik wilgotny, bardzo ładnie wyrósł, zrobiłam z podwójnej porcji. Dodam do moich ulubionych przepisów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku bardzo dobry, ale ciasto po wymieszaniu...

    Zgłoszony przez mirka85r na grudnia 5, 2017 at 20:13.

    W smaku bardzo dobry, ale ciasto po wymieszaniu jakieś takie bardzo rzadkie i spód na środku był nieco zakalcowaty. Będę jeszcze raz próbować. Ogólnie efekt zadowalający, ale przepis mógł być bardziej precyzyjny, bo co to znaczy "gorące mleko" - ile stopni? Może dałam za zimne, albo za gorące??? Czy ktoś miał ten sam problem?
    Na pewno duży plus za szybkość wykonania i za smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać...

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 20, 2017 at 06:31.

    Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.[/b]



    3 czy ubijaz z motylkiem czy bez ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie bomba!!! Podwoiłam składniki oprócz...

    Zgłoszony przez Kachnawch na listopada 11, 2017 at 13:40.

    Dla mnie bomba!!! Podwoiłam składniki oprócz cukru- dalam 300g na podwójną porcję i całe opakowanie przyprawy do piernika( niestety thermomixowej brak😉). Wyszło pysznie😋 pulchne. Dzięki👍

    Mixingbowl closed

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już po raz kolejny zrobiłam ten piernik. Dziś w...

    Zgłoszony przez rozalika na stycznia 22, 2017 at 15:20.

    Już po raz kolejny zrobiłam ten piernik. Dziś w wersji muffinkowej (wyszło 17 sztuk). Piekłam 45 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne, ale zmniejszyłam ilość cukru i...

    Zgłoszony przez Duśka0680 na stycznia 9, 2017 at 20:22.

    smaczne, ale zmniejszyłam ilość cukru i dodałam wiecej przypraw korzennych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe ciacho, dziękuję!

    Zgłoszony przez Margaretka87 na stycznia 4, 2017 at 13:53.

    Wspaniałe ciacho, dziękuję! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik przepyszny,

    Zgłoszony przez rozalika na kwietnia 25, 2016 at 10:22.

    Piernik przepyszny, wyrośnięty, pulchniutki. Polecam serdecznie. Wczoraj piekłam, a dziś zostały 2 porcje tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony piernik.

    Zgłoszony przez Rodzinka tm na kwietnia 12, 2016 at 11:28.

    Mój ulubiony piernik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje dzieciaki uwielbiają

    Zgłoszony przez Rodzinka tm na marca 29, 2016 at 23:38.

    Moje dzieciaki uwielbiają takie ciasta.... Piernik znakomity tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik super. Właśnie

    Zgłoszony przez madado87 na marca 10, 2016 at 15:05.

    Piernik super. Właśnie upiekłam i muszę zrobić drugą porcję tmrc_emoticons.) A to najlepsza reklama!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik wspaniały, pięknie

    Zgłoszony przez buzial5 na stycznia 6, 2016 at 20:21.

    Piernik wspaniały, pięknie wyrósł. Na stałe zagości w naszym domu, bo rozchodzi się z prędkością światła. Dziękuje za przepis. Pierwszy nie doczekał nawet polewy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne jak teściowa się

    Zgłoszony przez ptakmarta na stycznia 2, 2016 at 20:15.

    Przepyszne tmrc_emoticons.) jak teściowa się dorwała to nie było co na stòł dla gości kłaść :P Polecam !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • upiekłam ten piernik , jest

    Zgłoszony przez asiula593 na grudnia 13, 2013 at 19:05.

    upiekłam ten piernik , jest pyszny  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super piernik

    Zgłoszony przez Aga27 na grudnia 12, 2013 at 19:23.

    super piernik Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wyszło bardzo smaczne

    Zgłoszony przez karol--ina na grudnia 26, 2012 at 21:00.

    ciasto wyszło bardzo smaczne ja polałam go roztopioną gorzką czekoladą

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam źle, ale

    Zgłoszony przez pitatek na grudnia 24, 2012 at 09:48.

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale pierwszy wyszedł zakalec, drugi dobry i trzeci też zakalec tmrc_emoticons.(( Raczej więcej już nie spróbuję  tmrc_emoticons.(

     

    pitatek777

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam za pomyłkę. To

    Zgłoszony przez magdac na grudnia 19, 2012 at 07:34.

    tmrc_emoticons.) Przepraszam za pomyłkę. To jest 1 łyżka powideł. Ja daję czasem 2. Może być też dżem np. morelowy.

    MAGDAC

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dopiero co upiekłam ten

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 18, 2012 at 22:55.

    Dopiero co upiekłam ten piernik Cooking 7  i też się zastanawiałam nad ilością tych powideł śliwkowych ? Dałam jedną dużą łyżkę tmrc_emoticons.) a próbować będę jutro  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy w przepisie jest 11 łyżek

    Zgłoszony przez lech_kinga na grudnia 18, 2012 at 22:44.

    czy w przepisie jest 11 łyżek powideł ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  ale piernik dziękuje Madziu

    Zgłoszony przez kalucha na grudnia 17, 2012 at 21:05.

     ale piernik dziękuje Madziu za przepis Cooking 7  nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast ale wypróbuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W tym roku skuszę się na

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 17, 2012 at 20:41.

    W tym roku skuszę się na murzynka Cooking 1  , upiekę w czwartek chyba doczeka do świąt Big Smile  dziękuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 17, 2012 at 15:37.

    Dziekuję za przepis na murzynka i polewę czekoladową tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • DZIèKUJè BARDZO SERDECZNIE ZA

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 1, 2012 at 11:56.

    DZIèKUJè BARDZO SERDECZNIE ZA PPRZEPIS NA POLEWè,WLASNIE ZABIERAM SIè ZA PIECZENIE.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •         POLEWA  niestety nie

    Zgłoszony przez magdac na listopada 8, 2012 at 19:09.

          

     POLEWA  niestety nie z TERMOMIXA                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1 /2 kostki  margaryny, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki zimnej wody                  

         Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki w kolejności,gotujemy 3 min.

         Po tym czasie ściągamy z ognia i mieszamy do momentu w którym zacznie gęstnieć.

         Wtedy polewamy ciasto. Smacznego!!!                      

     

                                                                                                                                                                                                                                                        

     

     

    MAGDAC

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poprosze o przepis na tè

    Zgłoszony przez pancio na listopada 8, 2012 at 14:55.

    poprosze o przepis na tè smakowicie wyglàdajàcà polewè.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja zamiast margaryny dałam

    Zgłoszony przez wawi na kwietnia 3, 2012 at 17:05.

    ja zamiast margaryny dałam 0,5 szkl oleju i też pycha ! Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sama nie wiem, czy ciacho

    Zgłoszony przez Mtfru na grudnia 18, 2011 at 19:09.

    Sama nie wiem, czy ciacho bylo smaczne, ale sadzac po tym, ze nie zdarzylam go sprobowac Bylo PYSZNE  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście nie zaszkodzi, ja

    Zgłoszony przez magdac na grudnia 13, 2011 at 22:02.

    Oczywiście nie zaszkodzi, ja po prostu wrzucam wszystko w ostatnim momencie na normalne obroty.Cooking 7


     

    MAGDAC

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy po dodaniu bakalii nie

    Zgłoszony przez Pippi na grudnia 12, 2011 at 12:42.

    Czy po dodaniu bakalii nie trzeba miksować z użyciem obrotów wstecznych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze