3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - Ciastka maślane z arakiem i cynamonem


Wydrukuj:
4

Składniki

100 porcja/porcje/porcji

POSYPKA

  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki cynamonu

CIASTO

  • 300 g mąki
  • 1 łyżki araku, lub rumu
  • 0,5 cytryna, skórka z niej
  • 2 żółtka
  • 140 g cukru
  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 6
    1h 27min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Najpierw ważymy cukier w osobnej misce.

    2. Do naczynia dodajemy masło i mieszamy 3min./obrót 3.

    3. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.

    4. Jak TM zakończy pracę dodajemy skórkę z cytryny oraz arak lub rum. Mieszamy 30 sek. / obrót 4.

    5. Dodajemy mąkę i z pomocą kopystki wyrabiamy 3 min./Ciasto.

    6. Wyjmujemy z naczynia, owijamy w folię spożywczą i na 30 min. wkładamy do lodówki.

    7. Wałkujemy ciasto do 3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na papier do pieczenia.

    8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-12 minut, temp. 175 stopni.

    9. WAŻNE, natychmiast po wyjęciu z piekarnika obtaczamy w posypce z wymieszanego cukru z cynamonem.

    10. Schłodzić i przełożyć do szczelnego naczynia, aby zapach cynamonu zachować na dłużej.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Zamiast akarku można użyć rumu.

2. Aby nadążyć z pieczeniem i obtaczaniem w posypce, najpierw wykrawam ciasteczka na gotowo i po koleji wkładam blachy do piekarnika, gdy się piecze druga blacha, mam czas na obtaczanie pierwszej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy