3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 250 gramów marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 420 gramów cukru, (ok 2 szklanki)
  • mąki, 2 szklanki
  • oleju, 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki Sody spożywczej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 gramów rodzynek
  • 100 gramów orzechów, pokruszonych (ale nie bardzo brobno)

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki zimnej wody
  • 8 łyżeczek cukru
  • 6
    55min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Marchewke wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć ze ścianek i rozdrobnić jeszcze 3s/obr.5. Rozdrobnioną marchewkę przełożyć do miski, a naczynie miksujące opłukać i wytrzeć do sucha.


    2. Założyć motylek, i do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier. Ucierać 2min/obr.3. Zdjąć motylek


    3. Do puszystej masy dodawać na przemian mąkę i olej jednocześnie mieszając ok 2-3 min/obr.3


    4. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, połowę rodzynek i połowę pokruszonych orzechów oraz rozdrobnioną marchewkę. Mieszać 1,5-2 min/ obr.3 (na początku można pomóc mieszając dodatkowo kopystką)


    5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blachy (25x35). Piec ok.45 min w temp.180 stopni


    Polewa:


    Polewę najlepiej robić jak już ciasto będzie upieczone i zimne


    1. Do czystego naczynia miksującego włożyć składniki i podgrzać do rozpuszczenia cukru temp.50 stopni/ok 1 min/ obr.1-2 (gdy cukier się rozpuści i polewa połączy można wyłączyć wcześniej lub też gdy się nie rozpuści cukier podgrzewać dłużej)


    2. Ostudzone ciasto polać ciepłą polewą i obsypać pozostałymi rodzynkami i pokruszonymi orzechami

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre. Dziekuję za przepis.

    Zgłoszony przez sylwia pajak na marca 31, 2017 at 12:49.

    Bardzo dobre. Dziekuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Ja trochę

    Zgłoszony przez Evelyn na stycznia 5, 2016 at 20:29.

    Bardzo dobre. Ja trochę urozmaiciłam.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyyyycha !!!!!! a w dodatku

    Zgłoszony przez Annaczopek na listopada 7, 2015 at 22:23.

    pyyyycha !!!!!! Love a w dodatku w miare malo kaloryczne. Syn w nim zakochany ! dodalam jeszcze jablko cale i zredukowalam olej i cukier

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze