3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek z patelni z domowym smalcem i ogórkami kiszonymi


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SMALEC

  • 150 g Cebula -150 g
  • 5 g Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • 500 g Słonina – 500 g
  • 0,5 łyżeczki Sól morska – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • 2 szczypty Pieprz – 2-3 szczypty
  • 6
    1h 19min
    Czas całkowity 24min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Smalec
  1. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, rozdrabniamy
    5 s/obr.5. Przekładamy do miseczki, naczynie myjemy.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy pokrojoną w 2-3 cm kostkę słoninę, dusimy 40 min
    /120℃/obr. 1. patrząc co jakiś czas czy się nie przypala.
  3. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy, dusimy 10 min /120℃/obr. 1.
  4. Smalec przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki.
  5. Chlebek z patelni
  6. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej teflonową.
  7. W międzyczasie do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na chlebek, mieszamy
    8 s/obr. 5. Następnie mieszamy kilka razy kopystką, aby składniki dobrze się złączyły, zobaczymy że
    z każdą chwilą ciasto robi się coraz bardziej zwarte.
  8. W rękach formujemy kulkę, a następnie spłaszczamy ją na placek grubości około 1 cm. Kładziemy
    na rozgrzaną patelnie, przykrywamy.
  9. Smażymy z obu stron bez tłuszczu, aż się zarumieni, wyciągamy, czekamy aż przestygnie i kroimy na
    dwie lub cztery części następnie kroimy na połówki. Smarujemy smalcem, podajemy z ogórkami
    kiszonymi.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* Smalec przygotowujemy dzień wcześniej.
* Resztę smalcu możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub zamrozić w pojemniczkach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy