Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
12 plaster/plastry/plastrów
Pasztet z resztek rosołowych ( BLW / rozszerzanie diety)
- ok 0,5kg ugotowanych warzyw z rosołu (u mnie przewaga marchewki i pietruszki, trochę selera)
- mięso z 2 nóżek (lub 5-6 pałek) z kurczaka (też z rosołu), obrane – ok. 200-300g, może być inne mięso, które wykorzystaliście do ugotowania rosołu/bulionu
- 4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki wody lub bulionu/rosołu
- 2 duże jajka
- garść drobno posiekanej natki z pietruszki
- łyżka masła lub oleju
- przyprawy wg uznania (u mnie: słodka papryka, lubczyk, trochę pieprzu)
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Mięso z warzywami mielimy (15s/obr.6), łączymy z pozostałymi składnikami (15s/obr.3 - w razie potrzeby otwieramy naczynie i mieszamy ręcznie kopystką) i przekładamy do foremki (mała keksówka*). [/color]
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Wygładzamy wierzch, opcjonalnie posypujemy przyprawami (u mnie czarnuszka) lub układamy na górze np suszone pomidory/plasterki marchewki. [/color]
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (dół+termoobieg) i pieczemy 1godz 15min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.[/color]
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
* dla maluchów myślę, że fajnie zrobić w silikonowych formach na muffiny (nalezy wtedy skrócić czas pieczenia - trzeba obserwować)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis. Nie lubię gotowanego mięsa ale...
Świetny przepis. Nie lubię gotowanego mięsa ale jeśli przerabiam je na ten pasztet to mi smakuje. Pasztet robiłam z żurawiną i z suszonymi śliwkami.