Składniki
masę solną
- 1 porcji soli
- 1 porcji mąki pszennej
- 1/2 porcji mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- wody, 2 miarki MT
-
6
1h 35min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Tajemnicą masy solnej są proporcje - a tej zrobionej w Thermomixsie dodatkowo idealnie gładka masa będąca wynikiem zmielenia soli na pył i idealnego wyrobienia dzięki funkcji INTERWAŁ..Na początku ustalamy na jakich proporcjach pracujemy. Ja przyjmuję średniej wielkości filiżankę ok 200 - 220ml.
Do dzbanka wrzucamy 1 porcję (filiżankę) soli kuchennej i mielimy na pył 10 s obroty 10. Jeśli w połowie mielenia słyszymy, że śmigła mają "puste obroty" trzeba zgarnąć rozpyloną sól ze ścianek. i dokończyć mielenie (konsystencja ma być taka jak na cukier puder).
Następnie do tak zmielonej na pył soli dodajemy 1 porcję ( filiżankę) mąki pszennej i 1/2 porcji (1/2 filiżanki) mąki ziemniaczanej. Puszczamy w celu wymieszania suchych składników na 5 s obroty 5.
Teraz pora na składniki "mokre" - 2 łyżki oleju oraz 2 miarki MT wody (nie może być gorąca, bo się zrobią kluski) wystarczy ciepła z kranu. Całość miksujemy 3 minuty INTERWAŁ. W połowie można otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto z brzegów dzbanka kopystką. Ostatecznie ciasto powinno uformować się w miękką kulkę (coś jak ciasto na pierogi).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego max. do 50 oC i suszymy/ wypiekamy przy otwartych drzwiach w kilku sesjach po 20 - 30 minut. Wyłączamy piekarnik do ostudzenia i włączamy ponownie. Gdy figurki będą już zupełnie twarde - studzimy i możemy śmiało malować z dziećmi.
WARIANT DLA BARDZO WYMAGAJĄCYCH: jeśli chcemy bardzo mocną masę solną można dodać do tej porcji 2 łyżki kleju do tapet (POZA GARNKIEM THERMOMIXA!! oczywiście ))
przygotowanie masy solnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ilość wody zależy od jakości mąki. Może okazać się, żę 2 miarki MT to za mało - wystarczy lekko dotknąć ciasto - jeśli będzie zbyt suche (kruszące się) należy delikatnie dodawać wodę po odrobince (łyżka). Masa solna jest idealna kiedy ma konsystencję ciasta na pierogi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniała! Bardzo elastyczna i doskonale się...
Wspaniała! Bardzo elastyczna i doskonale się lepi 😊
Masa rewelacja, swietnie sie z niej tworzy 😄...
Masa rewelacja, swietnie sie z niej tworzy 😄
Ale pieklam killa razy jak w przepisie i nawet dluzej i nie zastygla tylko z wierzchu troche, dlaczego?
esti i thermomix
U mnie wyszła super. Bardzo
U mnie wyszła super. Bardzo plastyczna. Córka szczęśliwa
U mnie to samo - coś nie tak
U mnie to samo - coś nie tak z tymi proporcjami...
Robiłam dzisiaj w TM 5 - 2
Robiłam dzisiaj w TM 5 - 2 miarki wody - zrobiły mi papkę, ale dodałam jeszcze 1 porcję mąki i kilka kropli wody - masa wyszła idealna - pieknie się lepi, a co najważniejsze nie zmienia konsystencji pod wpływem upływu czasu - ozdoby suszą się na kominku - pewnie będą super !!!
Super przepis ... masa
Super przepis ... masa rewelacyjna
jak dla mnie ciut za rzadka,
jak dla mnie ciut za rzadka, ale świetnie się lepi fakt
Świetny przepis dla dzieci
Świetny przepis dla dzieci można dodać różnych barwników społecznych i mamy różne kolory masy.
Prześliczne te aniołki
Prześliczne te aniołki
Masa jest super!!! Plastyczna
Masa jest super!!! Plastyczna i idealnie gładka
Tynka