Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
--

Składniki

migdały, ksylitol lub cukier, woda

  • 5-6 czubate łyżki Migdałów
  • 2 płaskich łyżeczek ksylitolu lub cukru
  • 1 litra ciepłej przegotowanej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    mleka migdałowego
  1. Migdały zalewamy wrzątkiem na 20-30 min. Obieramy ze skórki. Do naczyna miksującego wlewamy 0,5l przegotowanej wody, wsypujemy migdały i dodajemy ksylitol (cukier). Miksujemy 1min., obr. 10. Dolewamy kolejne 0,5 l wody i miksujemy 30sek., obr.9. 

Porady

Mleko jest wskazane dla dzieci nie tolerujących białka zwirzęcego. Ma dużą zawartość wapnia. Mleka można nie słodzić. Jeżeli chcemy zapasteryzować nalezy po dolanu wody zagotować temp.100, 2min., obr. 2, a następnie ponownie zmiksować. 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

mleko migdałowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 3, 2020 at 20:18
    5.0

    Dziękuję za ten przepis tmrc_emoticons.)

  • stycznia 6, 2017 at 10:17
    5.0

    Zrobiłam z daktylami,wyszło smaczne tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 20, 2016 at 13:12

    ciężko obrać migdały bez zalania wrzątkiem, ale szkoda niszczyć w ten sposób ich właściwiści. Lepiej namoczyć 12 h wcześniej i jak się nie dadzą obrać to zostawić z.

  • kwietnia 20, 2016 at 13:01

    ciekawiej smakuje z daktylami lub syropem daktylowym

  • lutego 27, 2015 at 16:43

    wyszło pyszne tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis, dla ułątwienia uszyłam sobie "rękaw" do przecedzania bo z sitkami, gazą itp było za dużo zabawy 

  • listopada 19, 2014 at 21:09
    5.0

    Zamiast ksylitolu zapewne mozna dodac miód. Ja spróbuje.  tmrc_emoticons.)

  • grudnia 5, 2013 at 21:45

    ja czytałam (już nie pamiętam gdzie), że ksylitol można podawać dzieciom po ukończeniu 3 lat. Zamiast ksylitolu można dać np syrop z agawy

  • listopada 23, 2012 at 17:06

    Zrobiłam dzisiaj takie mleko, nie słodzone (bo staram się cukru jak najmniej używać), ale w wersji czekoladowej - jak już było całkiem gotowe, to odlałam połowę (żeby było na próbę) i wmiksowałam w to 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady. Moje dziecko stwierdziło, że pycha tmrc_emoticons.)

  • października 3, 2012 at 13:28

    Hej, świetny przepis. chciałabym go zrobic i mam kilka pytań - jak ciepła powinna być woda? Świeżo zagotowana? czy 2 łyżeczki słodzika i 2 łyżeczki cukru to będzie to samo? Chyba ze słodzikiem będzie bardzo słodkie, a nie chciałabym, żeby takie było. Dziękuję i pozdrawiam!

  • lipca 24, 2012 at 20:33
    5.0

    Dzięki za przepis. Podałam go osobie potrzebującej. Może masz coś jeszcze w zanadrzu? Podziel się z nami. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"