Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
- 250 g ciecierzycy, suchej
- 1500 g wody
- 30 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju, sezamowgo
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz cayenne, do smaku
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
- Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.
- Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz -
Naczynie termiczne
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzHummus przepyszny. Robiłam z ciecierzycy ze...
Hummus przepyszny. Robiłam z ciecierzycy ze słoika, dałam mniej wywaru i mniej soku z cytryny, wg upodobań 😁olej z pestek winogron. Smak mega, naprawdę polecam i dziękuję.
Witam,...
Witam,
Mam pytanie czy ktoś próbował robić ten przepis z ciecierzycy w puszce ? Jeśli można to ile wtedy wlać wody ? Chodzi mi o to, że czasem na szybko nie mam kiedy moczyć ciecierzycy i zastanwiam się czy będzie to samo. Będę wdzięczna za poradę.
Millka:50 g to jedna dorodna cytryna tylko dobrze...
Millka:50 g to jedna dorodna cytryna tylko dobrze wyciśnięta Ja wyciskałam maszynką
Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja...
Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja wmówiłam sobie że będzie bardziej fit jak dodam więcej wywaru po dodaniu hummus zrobił się bardziej kremowy
Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy...
Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy drugim razie dodałam nieco więcej wywaru, hummus był wtedy bardziej kremowy. Za pierwszym razem dodałam więcej czosnku i suszone pomidory a za drugim kilka papryczek chilli. Obie wersje wyborne!
Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.
Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.
Rewelacja, zrobiony - jest super.....
Rewelacja, zrobiony - jest super..
Na koniec zwiększyłem obroty i trochę dłużej mieliłem na końcu.
Nie miałem oleju sezamowego dodałem więcej oliwy.
Wyszło super, lepszy od kupnych - Polecam
daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz...
daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz jaki jest skład na tym, który Ci odpowiada smakowo.
extra przepis konicznie trzeba sprawdzi
extra przepis , konicznie trzeba sprawdzić
Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała...
Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała ze smakiem
Wyszedł tylko za suchy. Następnym razem dodam więcej wywaru.
Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin,...
Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin, suszone płatki chilli i zajadamy się!
Nie wiem czy to winna jakosci skaładników...
Nie wiem czy to winna jakosci skaładników ale to już 3 przepis z neta i 3 do smieci. Szukam podobnego humus do tego w biedronce i nic
Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny?...
Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny? Wychodzi na to ,ze 50 gr to 5 cytryn...
Właśnie takiego przepisu
Właśnie takiego przepisu szukałam do mojego pierwszego hummusu. Zależało mi na tym, żeby ciecierzyca była jak najmniej przetworzona. Bardzo mi smakuje. A hummus jadłam pierwszy raz w życiu. Zamiast oliwy z oliwek użyłam oleju z dodatkiem cytryny.
Przetestowałam i wyszło mi
Przetestowałam i wyszło mi tak!
http://wkrainiesmaku.pl/20326/hummus-klasyczny/
Polecam!
Hummus z tego przepisu jest
Hummus z tego przepisu jest świetny
Przepis jest genialny!!!
Przepis jest genialny!!!
Włąśnie robię hummus, nie
Włąśnie robię hummus, nie pamiętam już który raz. Jest bardzo dobry, można ewentualnie pomyśleć o innych przyprawach lub dodatkach. Ja dodałam pieprz cayenne.Dzisiaj może dorzucę trochę suszonych pomidorów. Pozdrawiam
Wykorzystuję ten przepis jako
Wykorzystuję ten przepis jako bazę kazdorazowo gdy robię hummus. Faktycznie ciecierzycę gotuję osobno, bo 40 min to w mojej ocenie zbyt krótko. Doprawiam też inaczej, ale to kwestia smaku.
uwielbiam hummus i własnie
uwielbiam hummus i własnie takiego przepisu szukałam!
Od dwóch miesięcy mam
Od dwóch miesięcy mam termomix, a robiłam humus już trzy razy.Do tej pory nigdy go nie jadłam, aż tu naraz stał się smakołykiem w rodzinie. Robię go zgodnie z przepisem i jest bardzo smaczny.
Witam zdziwił mnie trochę
Witam zdziwił mnie trochę dodatek pieprzu cayenne do hommosu jadam hommos od 25 lat nigdy nie z pieprzem w żadnym kraju arabskim!!!
Zamiast pieprzu dodaje sie kmin rzymski nie kminek
NIe polecam tez oleju sezamowego to nie chińska kuchnia tylko pasta z mielonego sezamu tzw tahina wytraca naturalny olej sezamowy i to wystarczy nie polecam tez oleju z oliwek tylko zwykły rzepakowy słonecznikowy lub z kukurydzy, olejem z oliwek natomiast polac z wierzchu słodka papryka posypać z wierzchu tylko do dekoracacji w żadnym wypadku do masy!
do tej pory nigdy nie robiłam
do tej pory nigdy nie robiłam hummusu. próbowałam te dostępne w sklepach, ale ich smak pozostawia dużo do życzenia :/
przepis rewelacja! hummus zniknął w mgnieniu oka
Hummus wyszedł bardzo gęsty
Hummus wyszedł bardzo gęsty dlatego przed jedzeniem polewam go dodatkowo odrobina oleju.
Nigdy nie jadłam wcześniej
Nigdy nie jadłam wcześniej hummusa - ten bardzo mi smakował.