3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wino gronowe - jak zrobic je w Thermomixie


Wydrukuj:
4

Składniki

6 butelka/butelki/butelek

Wino gronowe czerwone

  • 1 opakowanie drożdzy winnych, do wina czerwonego
  • 8 kg ciemnych winogron
  • 2,5 litra wody
  • 1 kg cukru
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  

    Wielu znajomych pyta czy w Thermomixie można robić wino.

     

    Zrobić nie można ale można sobie znacząco przyspieszyć i ułatwić na tyle, że cała „ta alchemia” staje się przystępna nawet dla niewprawnego winiarza.

     

     

     

     

    Przepis ok 6 do 8 butelek wina.

     

    1. Przygotować wg przepisu matkę drożdżowa. Jest to ważne szczególnie w przypadku drożdży suchych (na suszu owocowym) bo trawa to nawet do 3 dni.

     

    2. Przygotować osprzęt potrzebny do fermentacji: gąsior (min 15l), korek rurkę fermentacyjną. Umyć elementy gorąca wodą.

     

    3. Winogrona umyć, oddzielić od kiści. Jagody wsypywać partiami do Thermomixa, nie przekraczając pojemności naczynia. Miksujemy 2min / obr 2 / Brak obrotów wstecznych.

     

    Wlej, korzystając z lejka, do gąsiora

     

    Obroty wsteczne są kluczowe by nie rozdrobnić pestek, co spowodowałby gorzki smak wina.

     

    4. Do Blokada naczynia miksującego wlej ok 1,25l wody i wsyp 0,5 kg cukru.

     

    Wieszaj 3min / 40stC / obr3. Gotowy syrop wlej do gąsiora.

     

    Gąsior powinien być wypełniony max w 2/3 swojej pojemności.

     

    5. Dodaj matkę drożdżową. Dobrze wymieszaj, kręcąc gąsiorem.

     

    6. Zatkaj szczelnie korkiem z rurka fermentacyjną (zalana wodą). Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce (18-25stC). W pierwszym tygodniu kontroluj czy piana powstająca w procesie fermentacji nie przytyka rurki i codziennie mieszaj zawartość.

     

    7. Po około miesiącu zlej wino znad osadu lub odcedź wytłoczyny. Wino ponownie wlej da gąsiora, szczelnie zatkaj rurką fermentacyjną i pozostaw na kolejny miesiąc.

     

    8. Po tym czasie wino można spróbować. Wino powinno się oddzielić od osadu, gdyby się to nie stało odstawić na kolejne 2 tygodnie do wyklarowania. Jeśli jest klarowne zlać do wyparzonych butelek i zakorkować nowymi korkami. Najlepiej leżakować na min 1 rok do dojrzewania.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wg tej samej procedury można wykonać wino białe, wino winogron, czarnej porzeczki i innych owoców jagodowych.

Winogrona moja drożdże na skórkach. Dodanie droży nie jest konieczne ale polecam to zrobić dla pewności.

Jest wiele rodzajów drożdży. Szlachetniejsze dają wino i szlachetniejszym smaku. Dobre i powtarzalne wyniki daje jednak zastosowanie drożdży gorzelniczo-winiarskich w formie granulatu w ilości nie większej niż 1-2 łyżki stołowe na ww ilość wina.

W rurce fermentacyjnej musi być woda bo jeśli do wina dostanie się powietrze uzyskamy ocet winny. W czasie fermentacji a szczególnie przy otwieraniu przelewaniu i zlewaniu wina należy zwracać uwagę na muszki owocówki. Kilka tych małych owadów ma tyle niepożądanych enzymów, by zepsuć całą nasza pracę.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • co to jest matka drożdżowa i

    Zgłoszony przez anna_58 na maja 15, 2016 at 20:31.

    co to jest matka drożdżowa i skąd wziąć przepis ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tu jagody, czyli owoce

    Zgłoszony przez mojamama na maja 15, 2016 at 20:25.

    Tu jagody, czyli owoce winogron. W tym roku zaopatrze się w gąsiorek i zrobię to wino. To dla mnie wyzwanie ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ile jagód? w przepisie jest

    Zgłoszony przez Gabi22_06 na maja 15, 2016 at 15:42.

    ile jagód? w przepisie jest podana tylko ilość winogrona .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W końcu ktoś "pusicł oko" w

    Zgłoszony przez Michał świetokrzyskie na września 7, 2015 at 19:36.

    W końcu ktoś "pusicł oko" w stronę facetów tmrc_emoticons.)

    Super pomysł. Sezon idzie wiec bedzie okazja by wyprubować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis, wina

    Zgłoszony przez ania3330607 na września 6, 2015 at 23:50.

    Bardzo ciekawy przepis, wina raczej w najbliższej przyszłośći robić nie będę, bo sprzętu brak, ale dobrze wiedzieć, gdyby jednak kiedyś takowy sprzęt sięw domu znalazła, że należy wejść na przepisownie i krok po kroku przepis jest. Dziękuje bardzo tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze