Tu jesteś:
4
Składniki
1 butelka/butelki/butelek
Mleko migdałowe
- szklanka migdałów
- do zalania: 2 szklanki zimnej wody
- 2-3 szklanki czystej zimnej wody
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Migdały zalewamy na noc wodą w dużej misce. Rano wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie przekładamy do TM.
- Dodajemy czystą wodą (najlepiej najpierw dać 2-2,5 szklanki wody a po zmiksowaniu dolać więcej w razie potrzeby) i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.
- Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.
- Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne mleko
Bardzo smaczne mleko
IzaDz napisał:...
nie obieram
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze...
czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze skorki?
Jaglanka: może już znalazłaś zastosowanie, ale...
Jaglanka: może już znalazłaś zastosowanie, ale można to wysuszyć i używać jako mąki migdałowej. Zastępuje zwykłą, albo można użyć do makaroników.
Jaglanka napisał:...
niewiele zostaje tego, poza tym te "fusy" pozbawione są już smaku - wyrzucam albo dodaję do jogurtu lub owsianki
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
hej, co robisz z resztkami migdałów które...
hej, co robisz z resztkami migdałów które zostały?