Składniki
0 litr/litra/litry/litrów
SKŁADNIKI
- 0,25 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 0,2 litra wódki
- 300 g cukierków kukułek
- 3 żółtka
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do suchego naczynia miksującego wkładamy cukierki, miksujemy 1 min/obr. 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.
2. Dodać żółtka i mleko skondensowane, podgrzać 5 min/65st.C/obr. 3.
3. Przez otwór w pokrywie dodać wódkę, podgrzać 5 min/65°C/obr. 3.
Przelać do butelek.
Podawać schłodzone
SMACZNEGO!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Po zmiksowaniu kukułek, nie radzę czekać zbyt długo. Mogą stwardnieć i trzeba je będzie wykuwac z TM.
Likier jest delikatny, nadaje się jako dodatek do deserów, polewania lodów. Nie ma tej goryczki alkoholu dzięki zmiejszonej dawce wódki.
UWAGA!
Smakuje również gdy jest ciepłe, więc licz się z tym, że... spora część przygotowanego trunku przy kilkuosobowej rodzinie zniknie zaraz po przygotowaniu i nie będzie już co schładzać
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa osobiście zamiast cukru używam sztucznych...
Ja osobiście zamiast cukru używam sztucznych słodzików, bo dbam o kaloryczność
positive s words
Jaka ilosc wychodzi z tego przepisu ? Ok litra ?
Jaka ilosc wychodzi z tego przepisu ? Ok litra ?
Witajcie....
Witajcie.
Dziś zrobiłam likier.
Na nożach zostało żółtko, i tak patrzę na ten likier... jakby cząstki żółtek pływały... co zrobiłam źle.? Wylać?
Czy mogę użyć wódki żytniej?
Czy mogę użyć wódki żytniej?
Likier jest super, czuć wyraźny smak kukułkek.
Likier jest super, czuć wyraźny smak kukułkek.
Ja mroże kukułki, i dopiero wrzucam do tm. Nie...
Ja mroże kukułki, i dopiero wrzucam do tm. Nie sklejaja sie wtedy.
Likier bardzo smaczny i rozgrzewajacy 😁
Bardzo dobry, mój ulubiony 😊
Bardzo dobry, mój ulubiony 😊
Przepis super. Tak posmakował na święta, że...
Przepis super. Tak posmakował na święta, że własnie zrobiłam podwójną porcję
Zgadza się,, rozchodzi się od razu,
Zgadza się,, rozchodzi się od razu,
Likier pyszniutki 😀 Mam tylko pytanie ile...
Likier pyszniutki 😀 Mam tylko pytanie ile można go przechowywać bo chce zrobić na święta w ramach prezencikiow i nie wiem czy już mogę czy jednak jeszcze chwile poczekać?
zrobiłam jest przepyszny, polecam
zrobiłam jest przepyszny, polecam
kryniaola napisał:...
Niedługo będę znowu robić, bo teraz na tapecie miałam miętówkę (może kiedyś przepis wrzucę), to sprawdzę ten czas mielenia. Cieszę się, że smakowało
Oczywiście 5 gwiazdek
Oczywiście 5 gwiazdek
Zrobiłam i jest pyszny.
Zrobiłam i jest pyszny. Rzeczywiście nie zdąży się schłodzić. Proponuję w przepisie zmienić mielenia na 15 sek.to w zupełności wystarczy. I dałam 300 ml wódki, bo wolę ciut mocniejsze trunki. Bardzo dziękuję za przepis
Jest na to jedna metoda,
Jest na to jedna metoda, musisz mieć wszystko pod ręką i od razu po zmieleniu kukułek dodać pozostałe rzeczy.
Napisz jak wyszedł
Dziś mam zamiar zrobić, mam
Dziś mam zamiar zrobić, mam te kukułki z lidla i mam nadzieję, że nie stwardnieją zanim dam resztę składników
Zrobiłam trochę słabszy
Zrobiłam trochę słabszy dodając więcej cukierków i mleka. Wyszedł super.
Ja na imprezy robię kilka
Ja na imprezy robię kilka różnych do degustacji. Obowiązkowo oprócz likieru z kukułek - ajerkoniak, oraz baileys na bazie śmietanki i whisky.
No i jeszcze jeden za mną chodzi od jakiegoś czasu, ale jak mi się uda i znajdę czas to wstawię
Zrobiłam na święta. Zabrakł,
Zrobiłam na święta. Zabrakł, takie dobre. Dałam mleko 3,2% i nie był taki gęsty.
ruma4 napisał: Przetestowałam
Za pierwszym razem z rodziną "opędzlowaliśmy" właśnie na gorąco pierwszą buteleczkę [hehe]
gosiaklo napisał: Likier jest
Cieszę się, że smakował
Mimi_55 napisał: Likier
U mnie najczęściej damskie towarzystwo, "nie pijące" więc likierki na lightowo
Stąd moja propozycja
IzabelaJS napisał: mniam
Dawno nie robiłam, i chyba czas to zmienić bo jak pamięć mnie nie myli to faktycznie mniam, mniam
Monia1 napisał: Proszę
Wydaje mi się, że te widoczne na zdjęciu były najlepsze, ale firmy nie pamiętam. Robiłam też z innych i raczej kwestia wprawy i dobrego zorganizowania. Ważne, ze jak się zmiksuje to należy przejść do następnego kroku, byle za długo nie zostawiać zmiksowanych kukułek.
Proszę polećcie zatem jakie
Proszę polećcie zatem jakie najlepiej kupic kukułki, z jakiej firmy?
mniam mniam
mniam mniam
Likier wspaniały, choć mnie
Likier wspaniały, choć mnie osobiście odpowiada mocniejsza wersja z 300ml wódki i rzeczywiście - rozdrabniać wystarczy nie dłużej niż 15 sek, bo potem wszystko sie skleja i zatrzymuje
Likier jest pyszny, polecam
Likier jest pyszny, polecam wszystkim. Najlepiej smakuje schłodzony
Przetestowałam różne likiery.
Przetestowałam różne likiery. Ten jest najlepszy nawet na ciepło.
Ano właśnie, trafna uwaga, bo
Ano właśnie, trafna uwaga, bo pod wpływem dłuższego tarcia (mielenia) ich konsystencja się zmienia.
Ja raz nie dodałam żółtek, bo
Ja raz nie dodałam żółtek, bo zapomniałam i wyszedł zdecydowanie za rzadki jak dla mnie i trochę mocniejszy, choć też dobry. Może kwestia gustu, ja wolę, gdy jest taki gęsty i aksamitny
Te cukierki, które są
Te cukierki, które są widoczne na zdjęciu zmiksowały mi się na proch, kupowane w jakimś PSS na wagę. Inne, bodajże z Lidla, takie pakowane w paczkach a nie luzem, zastygały. Ale myślę, że warto sobie może papierki zostawiać z nazwą.
Ooo, ten z cukierków
Ooo, ten z cukierków śmietankowo-truskawkowych muszę w takim razie na święta zrobić. A kwestię "zasychania" rozwiązuję w ten sposób, że mam wszystkie pozostałe składniki pod ręką i staram się albo nie zatrzymywać TM wcale (tylko zmniejszam obroty i przez otwór wlewam), albo na bardzo krótko zatrzymuję, wtedy mogę zobaczyć jaka jest konsystencja cukierków i czy te czy może inne warto kupować, które nie zastygają.
Ja osobiście też wolę
Ja osobiście też wolę delikatniejsze, znajome i kuzynki z rodziny też wolą się delektować niż strząchać po każdym łyczku. Praktycznie każdy likier zrobiony w thermomix'ie jest godny polecenia Wypróbowałam już kilka i powiem, że niektóre musiałam "rozcieńczać" zwiększając inne składniki, ponieważ ilość alkoholu była za duża. Z drugiej strony, i tak czy siak się wypije
Robilam likier po raz kolejny
Robilam likier po raz kolejny i zauważyłam ze wystarczy rozdrabniac kukulki 15 sek,pózniej zaczynaja gęstnieć.
Rzeczywiście jest smakowity
Rzeczywiście jest smakowity robię podobny, ale nie dodaję żółtek,zamiast mleka dodaję słotką śmietankę
18% ,jest troszeczkę lżejszy
Likier jest przepyszny,ale aż
Likier jest przepyszny,ale aż noże zatrzymały się podczas miksowania kukulek.moze ktoś podpowiedziec kukulki jakiej firmy miksują się na proszek,bo szkoda mi tm.
Zrobiłam i jest pyszny.
Zrobiłam i jest pyszny. Wersja nr 2 była z cukierków truskawkowo - śmietankowych - też godne polecenia. tylko trzeba szybko działać, bo zasychają w naczyniu
Bardzo dziękuję muszę
Bardzo dziękuję muszę zorganizować butelki i zrobić ten likier. Już jeden zrobiłam, z innego przepisu i niestety wyszedł zbyt mocny jak dla mnie :/
xxkasiekkxx
Wydaje mi się, że zmieściłam
Wydaje mi się, że zmieściłam wszystko w dwóch butelkach: 0,5 i 0,25.
Jakość kukułek ma znaczenie.
Jakość kukułek ma znaczenie. Jedne miksują sie na proszek,, inne twardnieją bardzo szybko po zmiksowaniu. Osobiście wolę te, które mielą na proszek. Przy tech drugich trzeba bardzo szybko dodawać pozostałe składniki
O jakiej pojemności potrzebna
O jakiej pojemności potrzebna jest butelka na przygotowany krem?
xxkasiekkxx
Krem jest pyszny!!!
Krem jest pyszny!!!
robiłam i wyszedł przepyszny
robiłam i wyszedł przepyszny - o wiele lepszy niż ajerkoniak!!! Jedynie co to bałam się, że mój TM padnie jak miksowałam kukułki!!! Ale dał rade i wyszło cudnie
Ja niestety muszę ograniczać
Ja niestety muszę ograniczać robienie likierów - boję się że ja i moja rodzina uzależnimy się od nich. Takie są pyszne!
Likier z kukułek jest
Likier z kukułek jest przepyszny, polecam dla smakoszy słodkich kremów