3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Likier jajeczny (ajerkoniak)


Wydrukuj:
4

Składniki

3 butelka/butelki/butelek

Likier jajeczny (ajerkoniak)

  • 10 żółtek (a jaj rozm.M)
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 500 g wódki
  • 350 g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić wanilinowym)
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Zakładamy motylek. Do czystego naczynia wlewamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy - ubijamy "kogiel mogiel" (6min/70st/obr.3).
  2. Do naczynia wlewamy powoli przez otwór w pokrywie wódkę i mleko, ponownie ustawiamy mieszanie (5min/70st/obr.3).
  3. Gotowy likier przelewamy do czystych i suchych szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy w lodówce, gdzie likier może postać kilka tygodni (przed spożyciem należy go mocno wstrząsnąć, bo gęstnieje).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 3 pełne butelki 0,5l i jeszcze odrobina (akurat na degustację po przygotowaniu tmrc_emoticons.D )


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis rewelacyjny , nie za słodki, obłędny....

    Zgłoszony przez grazynka6 na lipca 31, 2020 at 17:08.

    Przepis rewelacyjny , nie za słodki, obłędny. Szkoda, że tak szybko znika . tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędny 🤤😁

    Zgłoszony przez mokkamaja na stycznia 19, 2020 at 12:38.

    Obłędny 🤤😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Zamiast wódki dodałem 300 gram...

    Zgłoszony przez Grzeskrak79 na lipca 14, 2018 at 13:54.

    Świetny przepis! Zamiast wódki dodałem 300 gram spirytusu. Likierek wspaniały. Jaja wiejskie więc i kolor nie do podrobienia. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super,...

    Zgłoszony przez Ula0402 na stycznia 2, 2018 at 14:47.

    Super,
    rodzina jest zachwycona trunkiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gosiapek: hehe już widzę, że pisze ile wyszło...

    Zgłoszony przez Gosiapek na grudnia 9, 2017 at 22:26.

    Gosiapek: hehe już widzę, że pisze ile wyszło na samym wstępie :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • FieFie:Ile wyszło???

    Zgłoszony przez Gosiapek na grudnia 9, 2017 at 22:25.

    FieFie:Ile wyszło???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z jakiego dokładnie mleka zrobiony jest ten...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na listopada 28, 2017 at 08:01.

    z jakiego dokładnie mleka zrobiony jest ten likier?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiam go wyszo tego bardzo duo

    Zgłoszony przez FieFie na czerwca 17, 2017 at 12:55.

    Zrobiłam go, wyszło tego bardzo dużo tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze