Składniki
5 porcja/porcje/porcji
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczki galki muszkatalowej, ( najlepiej świeżo utartej)
- 2-3 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 750 gramów mleka
- 100 gramów mąki pszennej
- 80 gramów Masla
- 350 gramów sera cheddar, ( lub inny o wyrazistym smaku )
- 500 gramów makaronu penne, ( lub kolanka , świderki )
- bułka tarta do posypania po wierzchu zapiekanki
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
W dużym garnku zagotowac wodę, osolić. Makaron wrzucic na wrzatek i obgotować ( ok połowa czasu podanego na opakowaniu) - makaron ma byc dośc twardy, uzyska odpowiednią miękkośc w trakcie zapiekania.
Odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, w którym był gotowany i odstawić.
Ser pokroić na spore kawałki, umieścić w naczyniu miksujacym i rozdrobnić 7-8 s./ obr. 10
Przełozyć do innego naczynia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
W naczyniu miksujacym umieacić masło pokrojone na kawałki, makę , sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Dolać mleko.
Gotować 8 min./90 stopni/ obr.4
w ten sposob uzyskujemy klasyczny sos beszamelowy.
Do gotowego sosu dodać 3 łyzki musztardy, wymieszać 5s./ obr.4
Następnie dodac ok 250g ( 2/3 rozdrobnionej porcji) utartego sera i wymieszac 10s./0br.4
Makaron pozostawiony w garnku, zalać sosem beszamelowo-serowym, starannie wymieszać i przełożyć do sporego naczynia do zapiekania.
Posypac po wierzchu pozostałym serem żółtym oraz bułką tartą, która utworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu.
Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
MAKARONU
SOS BESZAMELOWY
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Opcjonalnie do zapiekanki można dodać szynkę lub kiełbasę pokrojoną w drobna kostkę. Pokrojoną wędlinę dodać po zalaniu makaronu sosem i wymieszać.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszna ta zapiekanka. Po wyjęciu gorącej...
Pyszna ta zapiekanka. Po wyjęciu gorącej posypalam parmezzanem i mozarelle dodałam do środka. Zrobiłam bez musztardy. Do tego mkaron gryczany. PYCHOTKA !!!
Gościom smakowało
Gościom smakowało
Bardzo dobra zapiekanka, ja
Bardzo dobra zapiekanka, ja dodatkowo dodałam szynkę. Polecam
BVardzo smaczna ale nastenym
BVardzo smaczna ale nastenym razem bez musztardy i z szyna bedzie.
Dużo zalęzy od sera, ja daję
Dużo zalęzy od sera, ja daję cheddar długo dojżewający + ostra musztarda dijon i smak zapiekanki nie jest mdły, ale zrobiona ze zwykłym serem typu gouda czy coś podobnego i zwyczajna musztarda faktycznie może być mało wyrazista.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Mojemu synowi bardzo
Mojemu synowi bardzo posmakowała i dzisiaj robię znowu, ale trochę zmodyfikowaną. Dodałam więcej pieprzu, ostrą paprykę i bazylię. Za 20 minut się dowiem jak smakuje
Bardzo smaczna! Może
Bardzo smaczna! Może faktycznie mogłaby być jak dla mnie trochę bardziej pikantna, ale moja córka nie lubi "piekących" potraw. Następnym razem jedną połowę zrobię pikantną, a drugą według przepisu. Na pewno powtórzę to danie
Sam pomysł super, ale moja
Sam pomysł super, ale moja zapiekanka wyszła bardzo mdła i nie cieszyła się zbyt dużym powodzeniem...
"Nothing great was ever achieved without enthusiasm"