Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 1000 g dyni
- 1,5 MT wody
Przygotowanie
1. Dynię oczyszczamy z pestek , obieramy i kroimy na kawałki.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i wrzucamy dynię, smażymy 18 minut/varoma / obr 2.. Nastepnie miksujemy 8s /obr 5
3. Tak przygotowane puree studzimy , przekładamy do pojemniczków i mrozimy lub wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dynie zawierają dużo składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla organizmu. Są bogate w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Poza tym są bardzo dobrym źródłem witaminy C, błonnika i kwasu foliowego. Dynia powinna zawsze być spożywana przetworzona, nigdy na surowo, i to nie tylko ze względów smakowych. Gotowanie, pieczenie czy duszenie powoduje uwalnianie cennych dla organizmu karotenoidów takich jak beta-karoten.
Zastosowanie puree jest bardzo wszechstronne. Możemy piec ciasta, chleby, bułki, ciasteczka. Można robić sosy do makaronu, kasz czy mięs, zupy, placki itd. Ja najbardziej lubię dynię w słodkich wypiekach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDałam mniej wody i wyszło świetne puree, które...
Dałam mniej wody i wyszło świetne puree, które zamroziłam. Na pewno przyda się do rozszerzania diety córce, a do tego może zrobimy jakieś babeczki czy ciasto.
Właśnie robię
Właśnie robię
Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie...
Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie jak znalazł Za drugim razem dałam mniej wody
Puree pyszne, bardzo fajny przepis
Puree pyszne, bardzo fajny przepis
Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy...
Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy - kremu z miesznych warzyw -rewelacja. Tak samo do bułek drożdżowych z dynią. Mam pomrożone w słoiczkach po ok 200g. Polecam.
Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100%...
Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100% wychodzi świetna baza do pozostałych produktów
Super sposòb na przechowanie
Super sposòb na przechowanie dyni polecam. A zimą będą pyszne zupki, ciasta i muffiny
Dostałam dwie wielkie dynie i
Dostałam dwie wielkie dynie i szukałam pomysłu na nie, a ten przepis był świetną odpowiedzią na moje potrzeby Nic a nic się z dyni nie zmarnuje, a będę się nią cieszyć długo. Wybrałam mrożenie jako sposób na przechowanie. Dziękuję i pozdrawiam
świetny przepis! a żeby było
świetny przepis! a żeby było jeszcze szybciej i z mniejszym nakładem sił ręcznych - zmiksować "kawały" dyni na chropowatą, grudkowatą papkę (kilka sekund na obrotach np. 6), wtedy smażyć można krócej (ja smażyłam 15 min) i na obrotach 3. Potem już nie miksowałam, bo szykowałam składnik "papu" dla dzieciątka, które skończyło 8 m-cy
Dziękuje , cieszę się że
Dziękuje , cieszę się że podoba się przepis
Extra przepis, bardzo prosty
Extra przepis, bardzo prosty i smaczny. Nawet nie sadzilam, ze dynia moze byc tak pyszna Jutro pedze na bazarek po cala dynie i bede pasteryzowac. Mniam!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Już wiem co zrobię z dynią,
Już wiem co zrobię z dynią, którą zawsze mnie obdarowuje moja teściowa dziękuję za przepis
Ilonko dziękuję za przepis i
Ilonko dziękuję za przepis i komentarze Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź Jak mi
Dzięki za odpowiedź Jak mi tylko dynia w ogródku urośnie to wypróbuję ten przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja przechowuje w chłodnej
Ja przechowuje w chłodnej piwnicy do roku , można takie puree też zamrozić
Ilonko, dzięki za przepis
Ilonko, dzięki za przepis Nigdy w ten sposób nie przechowywałam dyni, a rzeczywiście zastosowań na takie pure jest dużo i w zimie można by było tylko otwierać kolejne słoiczki Mam pytanie: Jak długo można przechowywać takie słoiki?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Do wyprobowania
Do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję