PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
Dżem borówkowo-malinowy
- 500 g borówki amerykańskiej ( lub jagód )
- 500 g malin
- 250 g twardych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- skórka i sok z 1 cytryny
- niewielki kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
- 350-500 g cukru
- 50 ml ( ½ MT ) wiśniówki
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Maliny i borówki umieścić w naczyniu i gotować 10-12 min. / 100*C / obr.2 Całość zmiksować 30 s. / obr.10 a Ci, którym przeszkadzają pestki malin w dżemie mogą całość przetrzeć przez sitko.
2. Dodać skórki cutrusów, cukier i pektynę.
3. W koszyczku umieścić pokrojone gruszki i korę cynamonu, i wstawić do naczynia. Zamknąć pokrywę i gotować 15 min. / 100*C / obr.2
4. Z koszyczka wyjąć cynamon, gruszki przełożyć do naczynia, dodać sok z cytrusów i wiśniówkę, zagotować 2 min. / 100*C / obr.1 "Obroty wsteczne"
5. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.
dżemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Gotowanie owoców całych, jeśli są małe, lub kawałków -w koszyczku nie powoduje ich rozdrobnienia. Miękkie owoce gotowane w naczyniu nawet jeśli włączymy obroty wsteczne, mogą się całkowicie rozdrobnić a gotowane w taki sposób są całe.
Ilość cukru należy dobrać w zależności od słodyczy malin i własnych upodobań
Polecam, smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGabrysiu, przykro mi że
Gabrysiu, przykro mi że eksperyment nie wpełni zaspokoił Twoje oczekiwania. Następnym razem będzie tylko lepiej. Ale cieszę się, że "uratowałaś" konsystencję dodatkiem cukinii.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Niestety, mój pomysł z samymi
Niestety, mój pomysł z samymi gruszkami nie był szczęśliwy. Dżem smakowo bardzo dobry, wyczuwalny cudnie cynamon, ale jego konsystencja była za rzadka. Przelewał się w słoiczku. No więc go wzięłam jeszcze raz na warsztat. Wzięłam 800g cukini, zmiksowałam, dodałam ten zrobiony z gruszek drzem i jeszcze raz zagotowałam przez 15 min na wstecznych. Po tym zabiegu stał się gęsty, ale trochę zmienił smak i kolor. Mniej czuje się cynamonu, ale ogólnie jest o.k.
Poeksperymentowałam i czegos się nauczyłam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
To jest super! Wspaniały
To jest super! Wspaniały jest ten pomysł z kawałkami gruszek i cynamonem. Dzisiaj zrobię w ten sposób dżem z samych gruszek, bo nie mam malin ani jagód.Jak zrobię, to się pochwalę.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Proszę bardzo Na Twoją
Proszę bardzo Na Twoją sugestię Gabrysiu odpowiadam umieszczeniem wiśnióweczki w tytule Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, ja bym w tytule dodała
Elu, ja bym w tytule dodała "Dżem borówkowo-malinowy z kawałkami owoców i wisnióweczką" Można opuścić słowa "z kawałkami owoców", bo to w/g gustu. Ale z wiśnióweczką- tego jeszcze nie było! SEPER!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
dorciaprzedstawiciel
Tak właśnie trzeba rozumieć Jak maliny słodsze, np leśne to cukru mniej a jak ogrodowe albo mniej dojrzałe -to cukru więcej Pozdrawiam i życzę udanego zamykania lata w słoiczkach
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu dżemik super. Napewno
Elu dżemik super. Napewno wypróbuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepis swietny:) Zachowam
Przepis swietny Zachowam go sobie Nie mam jagòd ani malin, ale moze kiedys zdarzy sie okazja? Kto wie Z zamknietymi oczami stwierdzam, ze dobry Tyle dzemòw naprodukowalam juz w zyciu, ze starczy spojrzec na skladniki i wiadomo, czy smaczny Dzieki , Elu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Spróbuje bo to moje ulubione
Spróbuje bo to moje ulubione owoce i lubie wszystko co się da z nich zrobić. Rozumiem że przy malinach ogrodowych więcej cukru a przy leśnych znacznie mniej.
Zanim zdążyłam zrobić dżem
Zanim zdążyłam zrobić dżem mój kochany Borówkożerca wyjadł polowę owoców i do dżemu miałam tylko 240g. Resztę uzupełniłam jabłkami (papierówki ze skorką) i dlatego dżem jest trochę jaśniejszy Polecam i pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/