3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT OREO


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

"ciasteczka"

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 110 g płatków owsianych
  • 20 g naturalnego kakao

masa

  • 100 g nerkowców
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek (50g) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Do drugiej miski wsypujemy nerkowce i też zalewamy gorącą wodą. Obie miseczki odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy wodę.
  2. Płatki owsiane mielimy dość drobno, ale niekoniecznie na mąkę (obr.8/5s). Dodajemy kakao i odsączone wcześniej daktyle. Całość mieszamy (obr.8/10s) na gęstą masę, którą następnie dzielimy na pół. Każdą z dwóch części przekładamy na stolnicę i cienko rozwałkowujemy*. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szerokim kieliszkiem małe krążki, które układamy pojedynczo na talerzu lub desce i odstawiamy do lodówki.
  3. Myjemy kielich z resztek ciemnej masy. Do czystego TM wrzucamy odcedzone nerkowce i wiórki kokosowe - blendujemy (obr.8/30s). Dodajemy miód i mleczko kokosowe - ponownie blendujemy do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji (obr.8/30s). Jeżeli podczas blendowania masło orzechowowo-kokosowe odłoży się na ściankach (słychać charakterystyczny dźwięk noży) to wystarczy zatrzymać TM na chwilę, zgarnąć masło ze ścianek i dalej blendować. Gotową masę przekładamy do lodówki na 30 minut.
  4. Kiedy masa się schłodzi i nieco stężeje możemy "nadziewać" nasze ciasteczka. Bierzemy daktylowe ciasteczko, nakładamy na nie krem małą łyżeczką i na wierzch kładziemy drugie ciasteczko, lekko dociskając aby krem równo się rozłożył. Gdy wszystkie "OREO" będą już gotowe odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  5. Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*ja wykorzystuję do tego sylikonową matę, dzięki czemu daktylowa masa lepiej się rowałkowuje i aż tak nie klei. Do wałkowania używam na początku zwykłego, drewnianego wałka a gdy masa z daktyli robi się zbyt miękka to po prostu ugniatam ją dłońmi. W razie potrzeby można delikatnie podsypać wałek mąką owsianą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy można użyć innych orzechów?

    Zgłoszony przez bejbul na stycznia 12, 2020 at 13:42.

    Czy można użyć innych orzechów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam "ciasteczka" . Ja zwróciłam uwagę...

    Zgłoszony przez milkamil na listopada 16, 2016 at 19:50.

    Polecam "ciasteczka" . Ja zwróciłam uwagę na przepis, z uwagi na brak mleka, ponieważ mamy małego alergika w domu. Przy "produkcji pomagał mi właśnie wspomniany 3,5 latek, ale posmakowały wszystkim, bo lubimy zdrowe słodycze.

    PS. Następnym razem zrobię połowę masy,bo zostało mi jej sporo 😊, teraz dumam do czego ją jeszcze wykorzystać, może wafle posmarować i wyjdą walki 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz goszczą na moim stole - niesamowity...

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 12, 2016 at 07:44.

    Kolejny raz goszczą na moim stole - niesamowity smak!

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowny przepis, samo zdrowie.

    Zgłoszony przez Jili na listopada 11, 2016 at 12:10.

    Cudowny przepis, samo zdrowie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze