Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
"ciasteczka"
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 110 g płatków owsianych
- 20 g naturalnego kakao
masa
- 100 g nerkowców
- 100 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek (50g) mleczka kokosowego
- 1 łyżka płynnego miodu
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Do drugiej miski wsypujemy nerkowce i też zalewamy gorącą wodą. Obie miseczki odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy wodę.
- Płatki owsiane mielimy dość drobno, ale niekoniecznie na mąkę (obr.8/5s). Dodajemy kakao i odsączone wcześniej daktyle. Całość mieszamy (obr.8/10s) na gęstą masę, którą następnie dzielimy na pół. Każdą z dwóch części przekładamy na stolnicę i cienko rozwałkowujemy*. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szerokim kieliszkiem małe krążki, które układamy pojedynczo na talerzu lub desce i odstawiamy do lodówki.
- Myjemy kielich z resztek ciemnej masy. Do czystego TM wrzucamy odcedzone nerkowce i wiórki kokosowe - blendujemy (obr.8/30s). Dodajemy miód i mleczko kokosowe - ponownie blendujemy do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji (obr.8/30s). Jeżeli podczas blendowania masło orzechowowo-kokosowe odłoży się na ściankach (słychać charakterystyczny dźwięk noży) to wystarczy zatrzymać TM na chwilę, zgarnąć masło ze ścianek i dalej blendować. Gotową masę przekładamy do lodówki na 30 minut.
- Kiedy masa się schłodzi i nieco stężeje możemy "nadziewać" nasze ciasteczka. Bierzemy daktylowe ciasteczko, nakładamy na nie krem małą łyżeczką i na wierzch kładziemy drugie ciasteczko, lekko dociskając aby krem równo się rozłożył. Gdy wszystkie "OREO" będą już gotowe odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
- Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
*ja wykorzystuję do tego sylikonową matę, dzięki czemu daktylowa masa lepiej się rowałkowuje i aż tak nie klei. Do wałkowania używam na początku zwykłego, drewnianego wałka a gdy masa z daktyli robi się zbyt miękka to po prostu ugniatam ją dłońmi. W razie potrzeby można delikatnie podsypać wałek mąką owsianą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy można użyć innych orzechów?
Czy można użyć innych orzechów?
Polecam "ciasteczka" . Ja zwróciłam uwagę...
Polecam "ciasteczka" . Ja zwróciłam uwagę na przepis, z uwagi na brak mleka, ponieważ mamy małego alergika w domu. Przy "produkcji pomagał mi właśnie wspomniany 3,5 latek, ale posmakowały wszystkim, bo lubimy zdrowe słodycze.
PS. Następnym razem zrobię połowę masy,bo zostało mi jej sporo 😊, teraz dumam do czego ją jeszcze wykorzystać, może wafle posmarować i wyjdą walki 😊
Kolejny raz goszczą na moim stole - niesamowity...
Kolejny raz goszczą na moim stole - niesamowity smak!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Cudowny przepis, samo zdrowie.
Cudowny przepis, samo zdrowie.