3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort szpinakowo-ryżowy z boczkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła lub margaryny

nadzienie

  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 350 g ryżu
  • 2 jajka
  • 60 g startego sera żółtego
  • 50 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 75 g masła z lodówki
5

Przygotowanie

  1. 1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w Blokada naczynia miksującego i wyrobić ciasto 2 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto

     

    2. ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki

     

    3. w Blokada naczynia miksującego rozdrobnić cebulę i czosnek obr. 5, dodać masło i wszystko zeszklić 3 min./temp. 100st./obr.2. dodać pokrojony boczek i jeszcze smażyć 3 min. 

     

    4. z racji, że z porcja jest duża dotowałam w zwykłym garnku - wlać bulion, dodać suchy ryż i szpinak. gotować, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. w razie potrzeby podlać dodatkowo bulionem. powinna powstać gęsta masa. 

     

    5. do ryżu i szpinaku dodać zeszkloną cebulę z boczkiem, wymieszać.

     

    6. wymiesać jajka ze śmietaną i startym serem, dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. dodać do farszu szpinakowego i wymieszać. farsz wyłożyć na ciasto. można posypać dodatkową porcją startego sea żółtego.

     

    7. piec w  rozgrzanym do 200 st.C piekarniku 40 minut. można przykryć folią aby wierzch się nie spiekł. zdjąć folię 10 min przed końcem piecznienia 

  2. gotowy farsz

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Jest to danie dla osób nie lubiących szpinaku tak jak ja tmrc_emoticons.) a  w tej wersji jest przepyszny!


2. zamiast boczku mozna dać parówki lub skrawki wędliny. 


 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zamiast boczusiu dodałam

    Zgłoszony przez rumina na grudnia 9, 2014 at 14:21.

    zamiast boczusiu dodałam szyneczkę..uwielbiam szpinak w każdej możliwej odsłonie.. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie wstawiłam do

    Zgłoszony przez bronia 109 na listopada 17, 2012 at 20:02.

    właśnie wstawiłam do piekarnika lubię nowości zobaczymy jak smakuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tylko tam idzieciasto por

    Zgłoszony przez bronia 109 na października 13, 2012 at 20:11.

    tylko tam idzieciasto por ugotowany i jajka rozbite ze smietaną i daje parówke pokrojońa i na wierzch ser żółty

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bedę musiała to zrobić ja

    Zgłoszony przez bronia 109 na października 13, 2012 at 20:08.

    bedę musiała to zrobić ja robie w taki sposub tarte z pora i posypuje serem żułtym jest super

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis. Bardzo lubię

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 5, 2012 at 13:33.

    Fajny przepis. Bardzo lubię szpinak, wypróbuję tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wloska potrawa, swietna,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 3, 2012 at 11:14.

    Wloska potrawa, swietna, polecam, tak jak mòwicie, nawet dla " niejadkòw" szpinaku. Bardzo pozywna i pelna witaminBig Smile Big Smile . Mozna przyrzadzic bezposrednio w TM, zmiesci sietmrc_emoticons.) . Szpinak gotujemy na Varomie, osobno, albo dodajac 0,5 litra wody, albo ròwnoczesnie z ryzem, pod koniec zdejmujemy i dodajemy do ryzutmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  I po sprawietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na prawdę polecam. pierwszy

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 3, 2012 at 09:24.

    na prawdę polecam. pierwszy raz przygotowałam coś ze szpinakiem choć nigdy go nie lubiłam, a danie zasmakowało tmrc_emoticons.)

    równie dobrze można wykonać przepis bez ciasta, tylko zapiec w naczyniu żaroodpornym, gdyż nie ukrywam, że mi za bardzo nie przypadł do gustu ten spód. następnym razem wypróbuję na innym cieście. 

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też nie przepadam za

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 3, 2012 at 08:30.

    Ja też nie przepadam za szpinakiem, no chyba że jest sprytnie ukryty tmrc_emoticons.;) napewno wypróbuje przepis jest ciekawy i smaczny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze