thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 02/12/19
zmieniono dnia: 02/14/19

Składniki

PIECZONA DYNIA

  • 600 g dynia piżmowa, ( 1 sztuka)
  • 2 szczypty Sòl morska, gruboziarnista
  • 2 szczypty pieprz, mielony
  • 20 g oliwa z oliwek

KASZOTTO

  • 100 g kasza pęczak, prażona
  • 1750 g wody, ciepła
  • 2 płaskich łyżeczek soli
  • 2 ząbek czosnku
  • 30 g cebula
  • 1/2 płaskich łyżeczek curry, mielone
  • 100 g pierś z kurczaka
  • 1 szczypty curcuma
  • 1 pęczek pietruszki (nać)
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 30 g masło
  • 5 g soli
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 szczypty papryka chilli w płatkach
  • 100 g warzywa mieszane mrożone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PIECZONA DYNIA
  1. 1. Dynię piżmową przeciąć na dwie części, wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ naciąć nożem w szachownicę.
    2. Doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
    3. Zapiekać w piekarniku 170C/około.45min.

  2. KASZOTTO
  3. 1. Do naczynia miksującgo Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wodę 1700g ,posolić dwoma łyżeczkami soli do koszyczka włożyć kaszę i gotować 25min./100C/obr.1
    2. Koszyczek z kaszą wyjąć za pomocą kopystki i odstawić.
    3. Czyste i suche naczynie włączyć 10s/obr.10 przez górną część w tym czasie wrzucamy czosnek i cebulę.
    4. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekany czosnek i cebulę dodajemy oliwę z oliwek dusimy 2min/VAROMA/obr.1
    5. Dodajemy kurczaka ( wcześniej zamarynowanego w soli i pieprzu pokrojony 1cm/1cm) 1min./obroty wsteczneObroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1
    6. Dodajemy 50g.wody ciepłej, przyprawy, kaszę, mieszankę warzyw, pól pęczka natki pietruszki posiekanej 3min/100C/obr.wsteczneObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
    7. Dodajemy masło 30s/100C/obr.1

    8. Kaszotto układamy na pieczonej dyni, posypujemy pozostałą posiekaną natką pietruszki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KASZOTTO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM W PIECZONEJ DYNI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: