Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i miodem
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 120 g płatków owsianych
- 250 ml wody
- 125 ml mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
- opakowanie suchych drożdży
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Mleko podgrzewamy z wodą i masłem (3min/40[color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]°C[/color]/obr.2). Dodajemy pzoostałe składniki i całość wyrabiamy (3min/"Ciasto" ). Ciasto przekładamy na stolnicę, f[color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]ormujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i nabrać “puszystości&rdquo.[/color]
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto w dłoniach, formujemy okrągły bochenek (lub inny kształt w zależności od blaszki) i wkładamy go do formy wysmarowanej grubo tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. [/color]
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Wyrośnięty chlebek smarujemy delikatnie mlekiem (można też posypać płatkami owsianymi) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C (góra-dół*). Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 210°C i pieczemy chleb jeszcze 20 minut aż skórka będzie rumiana. Po upieczeniu chlebek wyciągamy z blaszki i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.[/color]
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
* można też piec z termoobiegiem, ale wtedy należy obniżyć temperaturę o 20°C[/i]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz