- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Bułeczki jogurtowe
- 460 gramów mąki pszennej, typ 550 lub 650
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżki miodu
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 100 gramów wody
Pozostałe
- olej, do natłuszczenia dłoni
- mąka, do podsypania blatu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" .
Założyć miarkę. Nastawić "Ciasto" i mieszać 2 min. Odstawić ciasto w "Blokada naczynia miksującego" , w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Blat roboczy solidnie podsypać mąką. Natluszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na blat. Będzie klejące.
Uformować baton o dł. ok.40 cm i szer. ok 10 cm. Obsypać mąką. Ostrym nożem podzielić na 10 części. Przełożyć bułeczki na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Wstawić blachę z bułeczkami. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez ok. 15 min., do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.
Porady
Ciasto jest mocno klejące i delikatne. Ja używam do dzielenia i przenoszenia ciasta na blachę metalowej szpatulki do ciasta. Można pomóc sobie szerokim nożem. Staram się jak najmniej dotykać ciasta palcami, bo bardzo się klei. Operuję przede wszystkim szpatułką widoczną na zdjęciu.
Bułeczki są puchate i bardzo delikatne.
Rozchodzą się w tempie błyskawicznym!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mirella1229:
Bardzo się cieszę, polecam się na przyszłość 😊
Bułki bardzo dobre
Are you sure to delete this comment ?