Składniki
4 porcja/porcje/porcji
bagietki
- 500 g mąki pszennej, takiej jakiej zwyczajowo używasz w moim przypadku tortowa 450
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g ciepłej wody
- mak lub ziarna do posypania
- 1 surowe rozbełtane jajko
- 1 łyżeczka soli
- 40 g oleju
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren(maku) włóż do "Blokada naczynia miksującego" i wyrób 2min"Ciasto" .
Wyłoż do miski na 15-30min do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 4 części i ułóż na blaszce do bagietek i zastaw na 15 min do wyrośnięcia (czas nagrzania piekarnika)
w tym czasie włącz piekarnik na 210*C .
Bagietki przed wsunięciem do piekarnika posmaruj jajkiem i posyp makiem lub ziarnem.
Na blachę ,która jest na wyposażeniu kuchni nalej wody i wstaw na najniższy poziom a siatkę z bagietkami na środkowy i piecz 20min w systemie 15min góra - dół a 5 min termoobieg to będą wypieczone
bagietka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja swoje blaszki do bagietek kupiłam w Biedronce na wagę i całkiem nieźle się sprawiły koszt to około 20zł za dwie sztuki
[[wysiwyg_imageupload:2164:]]
Przepis zaczerpnięty z thermoprzepisy.pl . Jednak zmodyfikowany dla mojego podniebienia
Ten przepis można wykorzystać do bułek .Wychodzi ich około 15szt.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszło super dziękuję
Wyszło super dziękuję
zrobilam z tego przepisu bulki. Najlepsze jakie do...
zrobilam z tego przepisu bulki. Najlepsze jakie do tej pory robilam a wyprobowalam duzo przepisow
askaja8:bardzo mi miło. Polecam inne moje...
askaja8:bardzo mi miło. Polecam inne moje przepisy
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rewelacyjny przepis,bagietki świeże jeszcze na...
Rewelacyjny przepis,bagietki świeże jeszcze na drugi dzień,ponacinałam bułki i włożyłam masełko czosnkowe,ponownie włożyłam do piekarnika na chwilkę,aby się rozpuściło....pyyycha🙂
Zrobilam w formie bułeczek. Bardzo mi smakują i...
Zrobilam w formie bułeczek. Bardzo mi smakują i z dotychczasowych przepisow najdlużej utrzymują świeżość. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Super przepis !!! Najlepszy do tej pory!
Super przepis !!! Najlepszy do tej pory!
Bagietki bardzo smaczne! A dzisiaj zrobię...
Bagietki bardzo smaczne! A dzisiaj zrobię bułeczki😊
Bardzo się cieszę że zasmakowało
Bardzo się cieszę że zasmakowało
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
wspaniały przepis, rewelacyjne
wspaniały przepis, rewelacyjne
Bardzo mnie cieszy ,że zasmakowało
Bardzo mnie cieszy ,że zasmakowało
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wspaniałe, delikatne w środku i chrupiące na...
Wspaniałe, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Polecam
To bardzo miła wiadomość 😉
To bardzo miła wiadomość 😉
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Moje ulubione!!! Robię z nich bułeczki, są...
Moje ulubione!!! Robię z nich bułeczki, są super wilgotne, miękkie i długo świeże
Bardzo mi mio e trafiam Wam w gust
Bardzo mi miło że trafiłam Wam w gust
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bagietki bardzo dobre Zrobiam p na p z mki zwykej...
Bagietki bardzo dobre. Zrobiłam pół na pół z mąki zwykłej i orkiszowej. Długo pozostaja swieze. polecam !
pycha
pycha.
Wyszy bardzo smaczne bagietki Uyam mki typ 450 i...
Wyszły bardzo smaczne bagietki. Użyłam mąki typ 450 i dałam 50ml wody więcej. Wcześniej ciasto wyglądało na zbyt "suche". Być może ma to związek z chłonnością mąki. Tak czy siak pieczywko pierwsza klasa.
Bardzo dobry przepis - zmieniłam tylko mąkę...
Bardzo dobry przepis - zmieniłam tylko mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą 100g i pszenną tortową 400g
Super mięciutkie
a czy ktos robil z suchych drozdzy?
a czy ktos robil z suchych drozdzy?
aż chce się jeść
aż chce się jeść
Bardzo smaczne, łatwe i szybkie w wykonaniu....
Bardzo smaczne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Będą gościły u nas jeszcze nie raz.
Piekne i pyszne wlasnie wyszly z piekarnika, mam...
Piekne i pyszne wlasnie wyszly z piekarnika, mam nadzieje, ze jutro rano beda takie same
dobre
dobre
Dziękuję za miłe słowa
Dziękuję za miłe słowa nieśmiało o gwiazdki poprszę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo smaczne. Polecam ja i
Bardzo smaczne. Polecam ja i moi bliscy.☺
Super że smakowały
Super że smakowały
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobre, szybko się
Bardzo dobre, szybko się robi, wilgotne i na drugi dzień smakują tak samo. Na pewno bede je robić czesciej
mamoska
Cieszę sie że smakowało
Cieszę sie że smakowało
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ja podzieliłam przepis na
Ja podzieliłam przepis na pół, bagietki wyszły pyszne!
U mnie bułki pieczone z tego
U mnie bułki pieczone z tego przepisu po trzech dniach jeszcze zachowują świeżość a bagietki nigdy nie doleżą
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziś jeszcze jedlismy te
Dziś jeszcze jedlismy te bagietki i na drugi dzień były również bardzo dobre.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Grażko dziękuję za 5* i
Grażko dziękuję za 5* i baaaardzo się cieszę ,że zasmakowałaś w moich przepisach
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu z przyjemnością daję 5
Haniu z przyjemnością daję 5 gwiazdek. Bagietki naprawdę pysznę, myslę ze nie jeden raz zagoszczą w mojej kuchni. Zrobiłam z połowy porcji. Polecam
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Z tego przepisu spokojnie
Z tego przepisu spokojnie wychodzi 15bułek a mają w sobie mniej drożdży .Polecam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo się cieszę ,że
Bardzo się cieszę ,że smakowało i nie śmialo o gwiazdki poproszę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bagietki upiekłam jako
Bagietki upiekłam jako dodatek do kurczaka duszonego z czerwoną papryką. I nawet nie wiem które lepsze, bo tak szybko wszystko zniknęło
Jest mi bardzooo miło i życzę
Jest mi bardzooo miło i życzę smacznego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bagietki pyszne super
Bagietki pyszne super przepis piekę je codziennie pozdrawiam.
Bardzo się cieszę że
Bardzo się cieszę że smakowało Jak można poprosić o gwiazdki to poproszę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
bagietki bardzo dobre
bagietki bardzo dobre
Ja wróciłam w piątek
Ja wróciłam w piątek wieczorem z nad morza i oczywiście na szybko bagietki Pycha
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
dodaję do wypróbowania
dodaję do wypróbowania przepis
Pychotka
Pychotka
Cieszę się że smakowało
Cieszę się że smakowało
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bagietki pyszne:) Zrobiłam z
Bagietki pyszne Zrobiłam z połowy porcji ( 2 sztuki- bo udało mi się kupic ostatnią blaszkę w Biedronce), przy okazji upiekłam super chlebek na 3 godzinnym zakwasie.
I ja wypròbuje, Haniu
I ja wypròbuje, Haniu Z mala ilscia drozdzy, jak zwykle. Foremek nie dostalam juz, niestety Zadzwonilam do mamy, ale juz bylo po wszystkim.... Nie zostalo nic... Mama mòwila, ze pojawily sie ok. 20-go i poszly jak swieze buleczki... Trudno, moze jeszcze sie trafi kiedy okazja
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No właśnie dlatego je piekłam
No właśnie dlatego je piekłam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Oooo jakie fajne foremki:) aż
Oooo jakie fajne foremki aż chce się piec w takich Dodaję do wypróbowania.
Meg
Ja nie korzystałam z tej
Ja nie korzystałam z tej książki a i tak staram sie żeby w moich przepisach było jak najmniej drożdży i dlatego zmniejszam je zawsze metodą drobnych kroczków. Życzę miłego dnia
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Przepis jest w książce "
Przepis jest w książce " Radość Gotowania" na str.252 i tam widnieje pod nazwą "Bułki pszenne". Zmniejszona jest tu tylko o połowę ilość drożdży i słusznie