3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Spód ciasteczkowy

  • 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 80 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, np. Piątnica
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 płaskich łyżeczek cukru waniliowego z TM
  • 225 g białej czekolady w kawałkach

Sos karmelowy

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżki masła
  • duża szczypta soli

Dekoracja

  • solone orzeszki ziemne, (mogą być w całości lub posiekane)
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Spód ciasteczkowy
  1. Ciastka i masło wrzucić do Closed lid i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku 20 sek/obr 8
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
  3. Masa serowa
  4. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  5. Czekoladę wrzucić do Closed lid i rozkruszyć 10 sek/obr 8
  6. W Closed lid umieścić wszystkie składniki na masę serową, zemleć 3 min/obr 6
  7. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  8. Sos karmelowy
  9. Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.

    Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).

  10. Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.
  11. Zamiast przygotowywania własnego karmelu, można wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję



Sernik przygotowany w oparciu o przepis ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-i-solonym-karmelem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • nie gotuję na codzień a tym bardziej nic nie...

    Zgłoszony przez Emi. na września 20, 2017 at 15:11.

    nie gotuję na codzień a tym bardziej nic nie piekę a dziś zamierzam zrobić sernik i mam pytanie. Śmietana kremówka to ta z chłodni w plastikowym pudełeczku czy ta z półki w papierowym kartoniku tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pięknie :)

    Zgłoszony przez balbina222 na lipca 13, 2017 at 06:22.

    wygląda pięknie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • John...

    Zgłoszony przez Gocharynka na maja 23, 2017 at 20:30.

    John:
    Wszystko zależy od sera. Ja daję najczęściej Piątnicy lub Presindent Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edytka_33...

    Zgłoszony przez Gocharynka na maja 23, 2017 at 20:29.

    edytka_33:
    Rozdrobniona przed wymieszaniem z serem, już nie musi być podgrzewana Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny deliakatny rozpywajcy si w ustach Moacutej...

    Zgłoszony przez John na maja 3, 2017 at 16:35.

    Pyszny, deliakatny, rozpływający się w ustach. Mój wyszedł bardzo mokry, następnym razem albo dam mniej śmietany albo dłużej potrzymam w piekarniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A tej białej czekolady to nie trzeba rozpuścić?...

    Zgłoszony przez edytka_33 na kwietnia 4, 2017 at 13:51.

    A tej białej czekolady to nie trzeba rozpuścić? Wystarczy wymieszać z resztą składników?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze