Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Spód ciasteczkowy
- 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 80 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, np. Piątnica
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 płaskich łyżeczek cukru waniliowego z TM
- 225 g białej czekolady w kawałkach
Sos karmelowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżki masła
- duża szczypta soli
Dekoracja
- solone orzeszki ziemne, (mogą być w całości lub posiekane)
-
6
5h 20min
Czas całkowity 4h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
- Ciastka i masło wrzucić do
i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku 20 sek/obr 8
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę wrzucić do
i rozkruszyć 10 sek/obr 8
- W
umieścić wszystkie składniki na masę serową, zemleć 3 min/obr 6
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).
- Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.
- Zamiast przygotowywania własnego karmelu, można wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki.
Spód ciasteczkowy
Masa serowa
Sos karmelowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję
Sernik przygotowany w oparciu o przepis ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-i-solonym-karmelem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTen przepis to bezczelny plagiat z...
Ten przepis to bezczelny plagiat z moichwypieków... Ciekawe czy uzyskała pani zgodę na powielania zdjęcia autorki przepisu i czy jest pani świadoma że takie postępowanie jest nielegalne....
Bardzo dobry sernik, wszyscy zachwalali Mam dwie...
Bardzo dobry sernik, wszyscy zachwalali
Mam dwie uwagi: 1) masę serową trzeba miksować na małych obrotach tylko do połączenia składników, żeby jej nie napowietrzyć nadmiernie; 2) karmel z podanego przepisu mi nię nie udał, zrobiłam w końcu metodą na sucho z przepisu https://uczymyjakslodzic.pl/slony-karmel-jak-go-przygotowac/ i wyszedł świetny
Czy ten przepis na karmel jest na pewno poprawny?...
Czy ten przepis na karmel jest na pewno poprawny?
proporcje pół szklanki cukru i 2 łyżki wody ?
Wyszło mi też zdecydowanie za mało tego karmelu i nie przykrywa ciasta w pełni ;(
sernika nie należy tak długo miksować, przez to...
sernika nie należy tak długo miksować, przez to opada mocno- należy tylko składniki wymieszać
nie gotuję na codzień a tym bardziej nic nie...
nie gotuję na codzień a tym bardziej nic nie piekę a dziś zamierzam zrobić sernik i mam pytanie. Śmietana kremówka to ta z chłodni w plastikowym pudełeczku czy ta z półki w papierowym kartoniku
wygląda pięknie :)
wygląda pięknie
John...
John:
Wszystko zależy od sera. Ja daję najczęściej Piątnicy lub Presindent
edytka_33...
edytka_33:
Rozdrobniona przed wymieszaniem z serem, już nie musi być podgrzewana
Pyszny deliakatny rozpywajcy si w ustach Moacutej...
Pyszny, deliakatny, rozpływający się w ustach. Mój wyszedł bardzo mokry, następnym razem albo dam mniej śmietany albo dłużej potrzymam w piekarniku.
A tej białej czekolady to nie trzeba rozpuścić?...
A tej białej czekolady to nie trzeba rozpuścić? Wystarczy wymieszać z resztą składników?