3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką - niebo w gębie


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

ciasto kruche

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 łyżek cukru waniliowego TM
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżki śmietany gęstej 18%

jabłka

  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżki cukru waniliowego TH
  • 1 czubate łyżki cynamonu
  • 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
  • 1 szczypty kardamonu

beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    50min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. doBlokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min / Ciasto przełożyć do miski i wstawic do lodówki
  2. jabłka
  3. pokrojone na ćwiartki wrzucić do Blokada naczynia miksującego dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
  4. dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 / Obroty wsteczneMieszanie przełożyć do miski.
  5. w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
  6. beza
  7. do Blokada naczynia miksującego dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
  8. dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
  9. wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • stoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 7, 2019 at 21:00.

    stoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka trzeba posypac bulka tarta- wtedy wsiaknie w nia sok z jablek. Inaczek robi sie zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być...

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na marca 17, 2019 at 12:37.

    Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być troszkę dłużej pieczona. Po 25 min ciasto na spodzie było troszkę surowe. W sumie piekłam ok 40 min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za...

    Zgłoszony przez henrietta na lutego 18, 2019 at 11:05.

    Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za słodka !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam juz niejednokrotnie....

    Zgłoszony przez stoste na grudnia 13, 2018 at 23:47.

    Piekłam juz niejednokrotnie.
    Szarlotka pycha!! mąz zajada...

    tylko ostatnio coś poszło nie tak, spód przytrzymałam dłużej niz 10minut i byl zakalcowaty, czy to moze byc powodem ze za długo siedzial w piekarniku??? pomóżcie ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto baaardzo dobre! ...

    Zgłoszony przez Monika38 na października 8, 2018 at 16:42.

    Ciasto baaardzo dobre! Love
    CÓrka zjadła kawałek jeszcze zanim wystygło Big Smile
    Polecam! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecam

    Zgłoszony przez Jolcia2053 na września 20, 2018 at 11:20.

    Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pyszna szarlotka...delikatna i...

    Zgłoszony przez Iwona0304 na sierpnia 21, 2018 at 13:58.

    Super pyszna szarlotka...delikatna i krucha.Polecam każdemu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją...

    Zgłoszony przez Margolina_S na października 31, 2017 at 23:41.

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją już kilkakrotnie również w wersji bezglutenowej, zawsze wychodzi przepyszna. Dużo jabłek, sztywna beza i smaczne kruche ciasto! Dziękuje za przepis i polecam wszystkim fanom szarlotek tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka...

    Zgłoszony przez annadrr@gmail.com na października 22, 2017 at 19:57.

    rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka świetnie zrobione idealna ilość cynamonu, beza idealna . Ciasto zrobiłam na imprezkę podałam na ciepło z lodami - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto nie podpiekałam go 10min i...

    Zgłoszony przez Marzeniusia na marca 11, 2017 at 17:13.

    Bardzo dobre ciasto tmrc_emoticons.) nie podpiekałam go 10min i nie dodałam smalcu bo nie miałam akurat w domu.Interwał nie dał rady zagnieść ciasta i dokończyłam ręcznie.Czy ciasto po upieczeniu trzymać w lodówce?Po wystudzeniu ukroiłam kawałek i się rozwala,pianka nie trzyma się na jabłkach.Jabłka mają być takiej samej konsystencji jak przed nałożeniem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy...

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 11, 2016 at 20:19.

    Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy był gorący. Wspaniały !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz zabieram się za zrobienie ciasta

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 11, 2016 at 14:30.

    Zaraz zabieram się za zrobienie ciastaCooking 7Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny...

    Zgłoszony przez samalia na grudnia 5, 2016 at 23:48.

    Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny szarlotke tmrc_emoticons.) wszyscy domownicy zachwyceni, gorąco polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 4, 2016 at 13:11.

    Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a zawsze miałam z nią problem...), jednak mam kilka uwag do opisu wykonania:

    1. ciasto "zmieliłam" kilkanaście sekund (obroty 4-5), gdyż interwał nie dał rady zagnieść go

    2. kolejnym razem albo nie będę podpiekać ciasta, albo nie dodam budyniu do masy jabłkowej, gdyż całość wyszła nieco sucha

    3. moja masa jabłkowa zrobiona była z prawie 1kg obranych jabłek, jednak było jej trochę mało; następnym razem zrobię z 1,5 jabłek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez missolaaa na grudnia 1, 2016 at 12:08.



    Smaczne ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się...

    Zgłoszony przez annapaw na listopada 26, 2016 at 17:56.

    Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się obawiałam, ponieważ miałam wrażenie, że piana mi się nie najlepiej ubiła. Wyszło wspaniale. Zamiast jabłek dodałam mus, który zrobiłam w ubiegłym roku. Nic się nie zmarnowało. SmileInnym razem zrobię jabłecznik ze świeżych owoców

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • humit napisał:...

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 13:04.

    humit napisał:
    przez ile minut podpiekać spód ciasta?
    na czas przygotowania jablek i piany nie dłużenj niż 10 min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • humit napisał:...

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 12:59.

    humit napisał:
    przez ile minut podpiekać spód ciasta?
    dzięki za spostrzeżenie uzupełniłam w opisie. Spód siedzi w piekarniku do momentu ubucia piany ale nie dłużej niż 10 min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja wkładam na czas przygotowania piany.

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 12:56.

    Ja wkładam na czas przygotowania piany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka...

    Zgłoszony przez Rozka1980 na listopada 20, 2016 at 15:34.

    Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka zmiksowałam . Polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przez ile minut podpiekać spód ciasta?

    Zgłoszony przez humit na listopada 18, 2016 at 19:05.

    przez ile minut podpiekać spód ciasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze