3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kremówka


Wydrukuj:
4

Składniki

  • CIASTO:
  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka, + 5 łyżek wody
  • KREM
  • 1 l mleka 3,2%
  • cukier waniliowy ew. wanilinowy
  • 1 szklanka cukru + trochę na posypanie
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej, - czubate
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Zmielić cukier na puder 10s/obr10. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Wsypać mąkę dodać margarynę - posiekać - 20s/obr7. Dodać żółtka zmieszane z wodą  wyrabiać ciasto 1min/ Ciasto

    3. Podzielić na dwa placki i piec kazdy pół godziny 180 stopni, najlepiej na blaszce wyłożonej papierem - ciasto jest bardzo kruche

    4. Krem. Założyć motylek. Jajka z cukrem wymieszać 5s/obr5. Dodać mąki, mleko i masło gotować 10min/obr3. Zalać jedną porcję upieczonego spodu jeszcze gorącą masą i przykryć drugim upieczonym spodem. Posypać cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A gdzie temperatura gotowania masy ???

    Zgłoszony przez bezii na kwietnia 14, 2017 at 20:02.

    A gdzie temperatura gotowania masy ???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na małe a właściwie to

    Zgłoszony przez aniafotkam na grudnia 1, 2015 at 20:15.

    Na małe a właściwie to średnie. Zależy jak bardzo uda sie rozwałkować ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na dwie duże blaszki czy małe

    Zgłoszony przez AnnaEmilia na grudnia 1, 2015 at 20:02.

    Na dwie duże blaszki czy małe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez ElaK na marca 28, 2012 at 00:38.

    Party

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po dodaniu ubitej śmietany do

    Zgłoszony przez ElaK na marca 28, 2012 at 00:37.

    Po dodaniu ubitej śmietany do masy budyniowej można też dodać kieliszek białego rumu ( ew. spirytusu ), wtedy krem będzie miał bardziej wyrazisty smak  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wg takiego przepisu robię

    Zgłoszony przez ElaK na marca 28, 2012 at 00:30.

    Wg takiego przepisu robię napoleonki. W moim "tajnym zeszycie" z przepisami kremówki robi się trochę inaczej tmrc_emoticons.;)

    Do kremu używam 3 całych jaj i 3 żółtek. Po ugotowaniu, krem całkowicie wystudzam ( od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobił się korzuch) i dodaję 1/2 litra śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno. Delikatnie mieszam i takim kremem przekładam ciasto. Wkładam na noc do lodówki, żeby stężało i po wyjęciu, przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaryzykowalam i wypróbowalam.

    Zgłoszony przez yukasia na lutego 26, 2012 at 10:16.

    Zaryzykowalam i wypróbowalam. Smakuje dobrze, z tym, ze ja dodalam bardzo zimna wode i trzymalam w zamrażarce przed upieczeniem jakies 1/2 godz. Kremem przekladam po wystudzeniu.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podobno, żeby to była

    Zgłoszony przez aniafotkam na marca 23, 2011 at 13:53.

    Podobno, żeby to była prawdziwa kremówka, to do ciasta dodaje się łyżkę octu. Za to do kremu z napoleonki używa się śmietany. Niestety mogę się mylić. Masa rzeczywiście jest budyniowa a nie kremowa tmrc_emoticons.;). Może trzeba dodać więcej masła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to jest prawdziwa

    Zgłoszony przez Pippi na marca 23, 2011 at 13:35.

    Czy to jest prawdziwa kremówka, czy napoleonka? Różnica w smaku znaczna. Ja nie umiem zrobić, ale uwielbiam kremówki prawdziwe, które niestety we wrocławskich cukierniach nie istnieją. Ale napoleonek jest mnóstwo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze