Tu jesteś:
4
Składniki
- 210 g mleka
- 7 g suchych drożdży
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- łyżka maku i brązowego cukru do posypania
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
Do naczynia wlewamy melko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy żółtka, masło, cukier, sól, drożdże, rodzynki i mąkę i wyrabiamy czas 1 min 30sek/ Interwał. Zostawiamy w naczyniu na 1 godzinę do wyrośnięcia, nastepnie dzielimy na trzy części, formujemy wałeczki i zaplatamy warkocz, smarujemy bialkiem pozostałym z jajek i posypujemy makiem i brązowym cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez czas 25-30 minut.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepis jest naprawdę świetny, dzięki. prosty i...
przepis jest naprawdę świetny, dzięki. prosty i b.smaczny -chałka zniknęła zanim ostygła
Pyszne dziękuję za przepis!
Pyszne dziękuję za przepis!
Palce lizac.pysznosci
Palce lizac.pysznosci
właśnie upiekłam wygląda
właśnie upiekłam wygląda super, mam nadzieję, że równie rewelacyjnie smakuje
Dziękuję Madziu my bardzo
Dziękuję Madziu my bardzo lubimy chałki i często je robie muszę pomyśleć nad jakąś nową pozdrawiam i dziękuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chałeczka jest rewelacyjna!!!
Chałeczka jest rewelacyjna!!!
Witam może potrzeba troszku
Witam może potrzeba troszku więcej mąki na stolnicę np pozdrawiam serdecznie i zyczę udanych wypieków
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
zrobiłam według przepisu ale
zrobiłam według przepisu ale ciasto nie chciało odkleić się od rąk co w tym wypadku trzeba zrobić?
Witaj alfa bardzo sie
Witaj alfa bardzo sie cieszę, że chałka smakowała dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super smaczna , ja zrobiłam
Super smaczna , ja zrobiłam bez bakalii bo uwielbiam chałkę z dżemem.
Już odpowiadam - 7 g suchych
Już odpowiadam - 7 g suchych drożdży jest odpowiednikiem 25 g drożdży świeżych
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
jaki jest przelicznik suchych
jaki jest przelicznik suchych drożdży na zwykłe?
:p :p Pycha:bigsmile:
Pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowała dziekuję i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Była dzisiaj na śniadanko
Była dzisiaj na śniadanko pycha !!!
Dziekuję :D Niusiu daj znać
Dziekuję Niusiu daj znać jak smakowała
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mniam uwielbiam chałkę, za
Mniam uwielbiam chałkę, za chwilę zrobię, sprawdzę tylko czy mam drożdże
:)Magi chałka wygląda
Magi chałka wygląda apetycznie przepis dodałam do ulubionych
ja często robię chałkę i
ja często robię chałkę i próbuję nowych przepisów, lubię zmiany
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
U nas w domu chałka zawsze
U nas w domu chałka zawsze była tradycyjnie na Wigilię , do karpia. Ja tez piekłam , z przepisu książkowego i była super.!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bardzo lubie chalke:p :p
Bardzo lubie chalke
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni