Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 150 g mąka żytnia, Typ 720
- 250 g mąka chlebowa, Typ 750
- 40 g drożdże świeże
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukier
- 100 g Zakwas z burakow
- 20 g olej
- 150 g woda
-
6
1h 10min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia dodać drożdże,cukier,wodę oraz zakwas. Podgrzać
2min/37st./2obr. - Dodać obie mąki, olej i sól, wyrobić 1 min 30 s/"Ciasto"
- Powstałe ciasto pozostawić w naczyniu miksującym, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kształt bochenka i ułożyć na blasze. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Wyrośnięty bochenek opruszyć mąką i ponacinać żyletką.
Piec 15 minut w temperaturze 220st następnie obniżyć temperaturę do 170st. i piec kolejne 10min.
Wyrabianie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb piekłam już trzy razy i zawsze wyszedł...
Chleb piekłam już trzy razy i zawsze wyszedł pyszny.
Drożdży wcale nie czuć.
Będzie on gościł często na moim stole.
Polecam wszystkim którzy lubią lekki chleb