3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Tostowo/Kanapkowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb w keksówce 26cm

  • 430 g mąki pszennej
  • 245 g wody, letnia max 36st.
  • 20 g oleju, może być oliwa lub masło
  • 10 g soli
  • 6 g cukru
  • 7 g suche drożdże

Chleb w keksówce 36cm

  • 595 g mąki pszennej
  • 339 g wody, letnia max 36st
  • 28 g oleju, może być oliwa lub masło
  • 14 g soli
  • 8 g cukru
  • 7 g suche drożdże
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zaczyn drożdzowy
  1. Zaczynamy. Wodę wlewamy do wysokiego naczynia. Następnie rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy drożdże i olej.
  2. Odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 5min
  3. Ciasto na chleb
  4. Gdy drożdże wyrastają, mąkę przesypać do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego i dodać sól.
  5. Dodać zaczyn drożdżowy. Przykryć naczynie miksujące i wymieszać Mieszanie 3-4sek na obr. 5.
  6. Wyrabiać interwałem Ciasto przez następne 3,5 min.
  7. W międzyczasie, przygotować większą miskę do wyrastania - posmarować niewielką ilością oleju. Po wyrobieniu ciasta wyciągnąć na stolnicę i chwilę jeszcze pougniatać, nastepnie uformować kulkę i przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min .
  8. Po 30 min przygotować keksówkę - wysmarować olejem.

    Ciasto przełożyć na stolnicę i spłaszczyć ręką. Następnie uformować prostokąt odpowiadający wymiarom keksówki.

    Ciasto zawinąć do środka (tak aby zmieściło się na szerokość w keksówce). Wstawić do keksówki "szwem" do dołu, przykryć i odstawić na kolejne 30min do drugiego wyrastania (można w tym czasie nagrzać piekarnik).
  9. Pieczenie
  10. Rozgrzać piekarnik do 180st. C
  11. Piec chleb w nagrzanym piekarniku 30min. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i zostawić do wystygnięcia (najlepiej na kratce do studzenia, aby chleb się nie zaparzył)
  12. Gotowe :)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyśmienity chlebek 😍 poprostu niebo w gębie...

    Zgłoszony przez ankacierocka91 na września 18, 2020 at 21:33.

    Wyśmienity chlebek 😍 poprostu niebo w gębie 🥰 delikatny jak chmurka 🤤🤤🤤

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze