Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb w keksówce 26cm
- 430 g mąki pszennej
- 245 g wody, letnia max 36st.
- 20 g oleju, może być oliwa lub masło
- 10 g soli
- 6 g cukru
- 7 g suche drożdże
Chleb w keksówce 36cm
- 595 g mąki pszennej
- 339 g wody, letnia max 36st
- 28 g oleju, może być oliwa lub masło
- 14 g soli
- 8 g cukru
- 7 g suche drożdże
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Zaczynamy. Wodę wlewamy do wysokiego naczynia. Następnie rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy drożdże i olej.
- Odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 5min
- Gdy drożdże wyrastają, mąkę przesypać do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" i dodać sól.
- Dodać zaczyn drożdżowy. Przykryć naczynie miksujące i wymieszać "Mieszanie" 3-4sek na obr. 5.
- Wyrabiać interwałem "Ciasto" przez następne 3,5 min.
- W międzyczasie, przygotować większą miskę do wyrastania - posmarować niewielką ilością oleju. Po wyrobieniu ciasta wyciągnąć na stolnicę i chwilę jeszcze pougniatać, nastepnie uformować kulkę i przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min .
- Po 30 min przygotować keksówkę - wysmarować olejem.
Ciasto przełożyć na stolnicę i spłaszczyć ręką. Następnie uformować prostokąt odpowiadający wymiarom keksówki.
Ciasto zawinąć do środka (tak aby zmieściło się na szerokość w keksówce). Wstawić do keksówki "szwem" do dołu, przykryć i odstawić na kolejne 30min do drugiego wyrastania (można w tym czasie nagrzać piekarnik). - Rozgrzać piekarnik do 180st. C
- Piec chleb w nagrzanym piekarniku 30min. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i zostawić do wystygnięcia (najlepiej na kratce do studzenia, aby chleb się nie zaparzył)
Zaczyn drożdzowy
Ciasto na chleb
Pieczenie
Gotowe :)
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyśmienity chlebek 😍 poprostu niebo w gębie...
Wyśmienity chlebek 😍 poprostu niebo w gębie 🥰 delikatny jak chmurka 🤤🤤🤤