Tu jesteś:
4
Składniki
32 porcja/porcje/porcji
- Rogale:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 150 g śmietany, 12%
- 200 gpowideł owocowych
- Lukier:
- 200 g cukru
- 20 g wody
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rogale: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem powideł, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z osobna rozwałkować w kształt koła na grubość około 3 mm, następnie podzielić na 16 trójkątów, na koniec szerszej części każdego trójkąta nakładać powidła, zwijać w rogale.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 25-30 min. Lukier:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
- Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 5.
- Otrzymanym lukrem za pomocą pędzelka posmarować ciepłe rogaliki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzrobilam pierwszy raz i pycha, dziekuje
robilam pierwszy raz i pycha, dziekuje
Rogaliki obłędne. 🙂A- ja również dodałam...
Rogaliki obłędne. 🙂A- ja również dodałam 30 g cukru🙂
Rogaliki przepyszne, kruche. Tak jak ktoś...
Rogaliki przepyszne, kruche. Tak jak ktoś wcześniej pisał dodałam cukru do ciasta: 40 gram. W pkt. 2 wyrabiałam 2 x po 2 min. tryb Interwał, bo za pierwszym razem składniki niezbyt dobrze się połączyły, za 2gim razem - ok. Rogaliki przełożyłam dżemem gęstym, domowym z porzeczek. Na górę zamiast lukru posmarowałam białkiem i posypałam płatkami migdałowymi. Polecam.
Rewelacja!!!! Moje dzieci nie mogły sie najeść ...
Rewelacja!!!! Moje dzieci nie mogły sie najeść ja zresztą też
Pyszne!!!Polecam ten przepis
Pyszne!!!Polecam ten przepis .Ciasto swietnie się wałkuje, rogaliki kruche i delikatne, zrobione z czekośliwką.Mniam!!!
Bardzo dobry przepis na
Bardzo dobry przepis na rogaliki krucho-drożdżowe. Od siebie dałam do ciasta 2 łyżeczki cukru waniliowego. Masa jest bardzo plastyczna, nie klei się do rąk. Moje rogaliki nadziane były masą makową. Pyszne!
Pyszne rogale, najlepiej
Pyszne rogale, najlepiej nadziewane leśnymi jagodami i ja dodaję 30-40g cukru do ciasta wtedy lepiej rosną!!!! Polecam