3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

  • Rogale:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 150 g śmietany, 12%
  • 200 gpowideł owocowych
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rogale: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem powideł, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto.
    3. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z osobna rozwałkować w kształt koła na grubość około 3 mm, następnie podzielić na 16 trójkątów, na koniec szerszej części każdego trójkąta nakładać powidła, zwijać w rogale.
    4. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 25-30 min. Lukier:
    5. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
    6. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 5.
    7. Otrzymanym lukrem za pomocą pędzelka posmarować ciepłe rogaliki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • robilam pierwszy raz i pycha, dziekuje

    Zgłoszony przez Jo-asia na listopada 18, 2019 at 00:38.

    robilam pierwszy raz i pycha, dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki obłędne. 🙂A- ja również dodałam...

    Zgłoszony przez nulka0616 na marca 9, 2018 at 15:00.

    Rogaliki obłędne. 🙂A- ja również dodałam 30 g cukru🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki przepyszne, kruche. Tak jak ktoś...

    Zgłoszony przez termomix_fan_1980 na listopada 6, 2017 at 22:49.

    Rogaliki przepyszne, kruche. Tak jak ktoś wcześniej pisał dodałam cukru do ciasta: 40 gram. W pkt. 2 wyrabiałam 2 x po 2 min. tryb Interwał, bo za pierwszym razem składniki niezbyt dobrze się połączyły, za 2gim razem - ok. Rogaliki przełożyłam dżemem gęstym, domowym z porzeczek. Na górę zamiast lukru posmarowałam białkiem i posypałam płatkami migdałowymi. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!! Moje dzieci nie mogły sie najeść ...

    Zgłoszony przez migasia na lutego 1, 2017 at 12:00.

    Rewelacja!!!! Moje dzieci nie mogły sie najeść Smile ja zresztą teżWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!!!Polecam ten przepis

    Zgłoszony przez magicone na stycznia 7, 2016 at 16:58.

    Pyszne!!!Polecam ten przepis .Ciasto swietnie się wałkuje, rogaliki kruche i delikatne, zrobione z czekośliwką.Mniam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis na

    Zgłoszony przez Agary na marca 22, 2015 at 21:11.

    Bardzo dobry przepis na rogaliki krucho-drożdżowe. Od siebie dałam do ciasta 2 łyżeczki cukru waniliowego. Masa jest bardzo plastyczna, nie klei się do rąk. Moje rogaliki nadziane były masą makową. Pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne rogale, najlepiej

    Zgłoszony przez magdasa79 na listopada 19, 2012 at 21:15.

    Pyszne rogale, najlepiej nadziewane leśnymi jagodami i ja dodaję 30-40g cukru do ciasta wtedy lepiej rosną!!!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze