Składniki
- 400 g kapusty, białej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 25 g oleju rzepakowego
- 120 gróżnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrojonych na mniejsze kawałki
- 800 g wody
- 10 g suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 śliwek, suszonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka bulionowa
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy do bigosu ( Prymat)
- 200 gmięsa z szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 200 g kiełbasy, śląskiej pokrojonej w pół-plasterki
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć 200g kapusty białej, rozdrobnić 3 sek/ obr 5. Wyłożyć do innego naczynia (miski), czynność powtórzyć z drugą porcją 200g kapusty,
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia,
3. Dodać olej, poddusić 5 min / varoma/ obr. 1,
4. Dodać marchew, pietruszkę, seler, rozdrobnić 8 sek / obr.5,, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno daczynia,
5. Wlać wodę, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, grzybki, śliwki, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową,
6. Na przystawce Varoma rozłożyć równomiernie mięso, boczek i kiełbasę, przystawkę nałożyć na pokrywę naczynia, , gotować 40 min / varoma/obr. 1 / wsteczne .
7. Po 30 minutach zdjąć przystawkę Varoma, otworzyć pokrywę naczynia i dołożyć kapustę białą.
8. Ponownie zamknąć naczynie, położyć przystawkę Varoma i kontynuować gotowanie.
9. Po zakończonym gotowaniu sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze twarde, gogotować 10 min. 10. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość naczynia przełożyć do rondla (garnka), dołożyć mięso, boczek i kielbasę z Varomy, przyprawę do bigosu, wymieszać łyżką.
Można w garnku jeszcze podgotować na małym ogniu. Bigos odgrzewany jest coraz lepszy.
S M A C Z N E G O !
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry
Bardzo dobry
Robiłam już dwa razy, pyszny.
Robiłam już dwa razy, pyszny.
Bardzo dobry bigos. Już napewno nie wrócę do...
Bardzo dobry bigos. Już napewno nie wrócę do tradycyjnie robionego. Nawet mięso którego normalnie nie dawałam do bigosu bo nie specjalnie mi smakował bigos z mięsem to w tej wersji mięso gotowane na parze nie przeszkadzało mi bardzo dobre. Dziękuję😀
Bardzo dobry, u mnie w domu specjalistą od bigosu...
Bardzo dobry, u mnie w domu specjalistą od bigosu był tata. Ja pierwszy raz robiłam w termisiu i tacie smakował 😁
Bardzo smaczny. Zawsze robię z podwójnej porcji...
Bardzo smaczny. Zawsze robię z podwójnej porcji i zawsze szybko znika często gości na naszym stole na prośbę domowników.
W termomixie podwójna porcja się nie zmieści,...
W termomixie podwójna porcja się nie zmieści, niestety, ale tego jest na prawdę sporo.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mikusia: Robi Pani podwójną porcję w...
Mikusia: Robi Pani podwójną porcję w Termomixie, czy w garnku?
Super bigosik 😊...
Super bigosik 😊
Zawsze robię z podwójnej porcji 😊
Gwiazdek za mało,przepis bardzo dobry.Proporcje...
Gwiazdek za mało,przepis bardzo dobry.Proporcje słodkiej do kwaśnej doskonałe i smak idealny.Jednak czas gotowania słodkiej trzeba zwiększyć tak jak ktoś już sugerował,dodać już po 10 min.Przyprawy i mięsko czy kiełbaska oczywiście wg.uznania.Polecam.
Bardzo smaczny pomimo, ze nie dawalam miesa tylko...
Bardzo smaczny pomimo, ze nie dawalam miesa tylko boczek wedzony i kielbase.
Nie spodziewałam się że będzie taki dobry....
Nie spodziewałam się że będzie taki dobry. Troche modyfikacji zamiast kapusty białej- włoska, dałam 400 g mięsa z szynki i 200 g kiełbasy swojskiej. Zamiast przyprawy do bigosu dałam łyżeczke majeranku, kolendy, szczyptę czosnku granulowanego, 1 listek wiecej i 2 ziela wiecej.
Bigos bardzo smaczny- nie dodaję kiełbasy tylko...
Bigos bardzo smaczny- nie dodaję kiełbasy tylko mięso i jest pyszny.
Kemot1Jestem jego autorką i nie zgapiłam z...
Kemot1Jestem jego autorką i nie zgapiłam z "Kuchni Polskiej " bo wtedy jeszcze nie było TM5. Proszę popatrzec na datę jego publikacji.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Kemot1:chyba ze jest odwrotnie ‚to szacun dla...
Kemot1:chyba ze jest odwrotnie ‚to szacun dla pani Gabrysi
😀
😀
Przepyszny bigos, szybko zniknął
Przepyszny bigos, szybko zniknął
Super bigos, już gotowałam wcześniej, teraz...
Super bigos, już gotowałam wcześniej, teraz zrobię na święta
Bigos naprawdę godny polecenia!!
Bigos naprawdę godny polecenia!!
mistrzostwo swiata ten bigos!!!
mistrzostwo swiata ten bigos!!!
ok
ok
Pan Bigos!
Pan Bigos!
Bogna
po prostu rewelacja -najlepszy jaki kiedykolwiek...
po prostu rewelacja -najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy!!!!
Rewelacja!!!!!!
Rewelacja!!!!!!
Mój pierwszy w życiu bigos i taki sukces!!...
Mój pierwszy w życiu bigos i taki sukces!! Bigosik rewelacyjny )
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów"
Sophia Loren
Palce liza
Palce lizać....
Dzikuj za wszystkie pochway
Dziękuję za wszystkie pochwały.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pyszny
Pyszny!
idelany
idelany!!!
Powiem tak: niebo w gębie!
Powiem tak: niebo w gębie!
Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy...
Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy nie zrobie bigosu w "tradycyjny" (bez uzycia TM) sposob
Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy...
Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy nie zrobie bigosu w "tradycyjny" (bez uzycia TM) sposob
Na ile porcji bigos wychodzi? Będę mieć w...
Na ile porcji bigos wychodzi? Będę mieć w sobotę 17 osób i nie wiem czy podwójna porcja wystarczy czy robić potrójną?
Bigosik przepyszny robię poraz kolejny i jest...
Moj pierwszy bigos z thermomixa i musze przynac,...
Moj pierwszy bigos z thermomixa i musze przynac, ze jestem milo zaskoczona. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. szkoda tylko, ze tak malo wychodzi..
Bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów i...
Bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów i śliwek. Wyłacznie z kapusty kiszonej.
Naprawdę bardzo dobry bigos. Robiłam bez...
Naprawdę bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów, bo akurat nie miałam.
Bigosik pierwsza klasa... Mój ulubiony...
Bigosik pierwsza klasa... Mój ulubiony...
Pyszny!
Pyszny!
sprawdziłam i polecam
sprawdziłam i polecam
Pycha
Pycha
gotowała dzisiaj w nocy i wyszedł fenomenalny!!!...
gotowała dzisiaj w nocy i wyszedł fenomenalny!!! 😍 ❤ przepis polecam jest mega
nawet mi wyszedl - jak na moj piewrszy bigos jest...
nawet mi wyszedl - jak na moj piewrszy bigos jest calkiem niezly. Co prawda dodalem troszke owcow jalowca, drobinka kminku i zamiast szynki wieprzowej to dodalem piersi z kurczaka, ale to tylko mala modyfikacja , ktora jest kwestia indywidualnego smaku. Raczej balem sie jak to sie zmiesci w termosiu TM5 i milo jestem zaskoczony - ten przepis jest stworzony na termosia
Przepis na ten bigos jest świetny. Oczywiście...
Przepis na ten bigos jest świetny. Oczywiście trzeba go troszkę podgotować w garnku i "podrasować" tzn. odrobinę przyprawić wg uznania, ale baza rewelacyjna. Gratuluję!
Bigosik smaczny
Bigosik smaczny
bardzo dobry, ale robiłam podwójną...
bardzo dobry, ale robiłam podwójną porcję, więc przeniosłam do garnka składniki.
Bigos wyszedł przepsyszny!!! super przepis
Bigos wyszedł przepsyszny!!! super przepis
Bardzo dobry bigos! Gotowałam 15 min. dłużej....
Bardzo dobry bigos! Gotowałam 15 min. dłużej. Nastepnym razem dam mniej mięsa - jak dla mnie w przepisie jest go trochę za dużo. Na pewno do powtórzenia!
Jak dla mnie przepis rewelacja Szybki i smaczny
Jak dla mnie przepis rewelacja Szybki i smaczny
BIGOS IDEALNY...
BIGOS IDEALNY
Robiłam go już kilka razy i choć czasem trochę improwizuję ( zmieniam proporcje, coś dodam, czegoś mi brak ) to jednak jest super. A według przepisu poprostu idealny. Ta porcja to dla nas zdecydowanie za mało ! Taaaaki dobry !
Super tylko ja na końcu podsmażam mięso...
Super tylko ja na końcu podsmażam mięso jeszcze na patelni bardzo dobry