3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Adwentowe ślimaki cynamonowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 700 g mąki tortowej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • 100 g wody
  • 70 g cukru
  • 70 g oleju

Nadzienie

  • 190 gramów cukru trzcinowego
  • 120 g Miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego

Polewa

  • 60 gramów Miękkiego masła
  • 120 gramów serka śmietankowego ( np. kanapkowy )
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6
    3h 5min
    Czas całkowity 2h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wodę, cukier i drożdże włozyć do Blokada naczynia miksującego i na 3 min./37 stopni/ obroty 2 podgrzać. Mleko i 200 g mąki dołożyć dalej 2 min./37 stopni/ obroty2 mieszać. 5 minut zostawić do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki, sól, jajka i olej dołożyć do Blokada naczynia miksującego i na 5 min./ interwał Ciasto.
    Ciasto wyłożyć do miski, przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Nadzienie

    Masło włożyć do Blokada naczynia miksującego i na 4 min./70 stopni/ obroty 3 roztopić. Cukier i cynamon dołożyć i na 20 sek./ obroty 3 zmieszać następnie wyłożyć.

    Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy na wymiar 40 x 50 cm i wysmarować nadzieniem. Potem pokroić na 3-4 cm paski i zawinąć ślimaki, które wkładamy do wysmarowanej masłem formy np. do zapiekanek i pozostawić na kolejne 20 minut.

    Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.

    Ciasto piec 15- 20 minut.
  3. Polewa

    Serek, masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do Blokada naczynia miksującego i na 1 min./ obroty 4 zamieszać.

    Tak powstałą masę wylać na upieczone gorące ciasto.

    Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego !!!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Są obłędne. Robię je z lukrem cytrynowym...

    Zgłoszony przez Monia72 na kwietnia 10, 2022 at 19:42.

    Są obłędne. Robię je z lukrem cytrynowym zamiast polewy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam przepis! zredukowalam tylko ilosc cukuru...

    Zgłoszony przez Termobasia na marca 5, 2020 at 19:32.

    Polecam przepis! zredukowalam tylko ilosc cukuru bo jak dla mnie to zdecydowanie za duzo. Buleczki bardzo smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robimy je z mamą

    Zgłoszony przez wodz78 na grudnia 8, 2019 at 17:24.

    robimy je z mamą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne😋Dodałam cynamon Cejloński który...

    Zgłoszony przez Beata Szczepanska na grudnia 4, 2019 at 23:31.

    Przepyszne😋Dodałam cynamon Cejloński który jest słodszy w smaku i ma mniejszą zawartość kumaryny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze