3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 3 duze jabłka
  • 0,45 litra mleka
  • 50 gramów drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 500 gramów mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szczypty soli
  • olej do smażenia
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Obierz jabłka, wytnij gniazda i przekrój na ćwiartki - wrzuć do misy. Zmiel je - nie za drobno - obroty 5, czas ok 3-4 sek.
    Ja się przyznaję - jabłka pokroiłam na grubą kostkę.
    Jabłka przełożyć do osobnego naczynia - misę opłucz i osusz.
  2. Do misy TM wlej mleko, dodaj do niego drożdże i 3 łyżeczki cukru: 2min/37stopni/obr.1
    Wsyp mąkę, sól, wbij jajka: 3min/Ciasto
    Ciasto będzie miało konsystencję gęstą, ale lekko płynną, klejącą się. Przelej je do osobnego większego naczynia. Dorzuć jabłka i wymieszaj bardzo delikatnie. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 min.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Ciasto nakładaj dużą łyżką. Smaż po obu stronach do uzyskania ciemnego koloru. Wyłóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

    Racuchy można podawać posypane cukrem pudrem. Pyszne na ciepło i na zimno też tmrc_emoticons.)

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne polecam! Dodałam 40g drożdży i mleko...

    Zgłoszony przez Jola2508 na listopada 9, 2020 at 17:25.

    Pyszne polecam! Dodałam 40g drożdży i mleko sojowe😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy dobre aczkolwiek 50g drozdzy to duzo,...

    Zgłoszony przez AsiaMar na maja 8, 2020 at 15:55.

    Racuchy dobre aczkolwiek 50g drozdzy to duzo, czuć je :/ i ciasta wyszło nie 10 porcji tylko ze 30 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam racuszki i wyszły przepyszne....

    Zgłoszony przez Stokrotka21 na sierpnia 13, 2019 at 21:28.

    Zrobiłam racuszki i wyszły przepyszne. Początkowo wydawało mi się że za dużo ich bedzie ale przyznam szczerze że poszły wszystkie w mgnieniu oka. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę niezłe

    Zgłoszony przez niewazne na kwietnia 1, 2019 at 23:46.

    Naprawdę niezłe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!!. Zrobione bez jabłuszka w środku....

    Zgłoszony przez kociak na marca 10, 2019 at 18:21.

    Super!!!. Zrobione bez jabłuszka w środku. Dodatki podane oddzielnie. Jogurt, miód, dżem własnej produkcji 🍛

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy bardzo dobre, każdemu mogę polecić....

    Zgłoszony przez tortuga90 na marca 9, 2019 at 19:40.

    Racuchy bardzo dobre, każdemu mogę polecić. Dałam 40g drożdży i mąkę orkiszową ze względu na moją córkę i też pięknie wyrosły, chociaż troszeczkę inaczej smakowały Tongue Bardzo dziękuję za tak smaczny i szybki przepis Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuszki pierwsza klasa , pyszne i szybko się...

    Zgłoszony przez ula62 na lutego 1, 2018 at 20:30.

    Racuszki pierwsza klasa , pyszne i szybko się robi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, polecam!

    Zgłoszony przez aniaaglowacka na października 20, 2017 at 23:20.

    Pyszne, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze