3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka tradycyjna


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 350 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wody, zimnej

Nadzienie

  • 1300 g jabłek, obranych, bez gniazd i pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Cisto
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 15s/obr. 10. Przesypać cukier puder do innego naczynia i odstawić.
  2. 2. Do naczynia mksującego wsypać 75g cukru pudru, 300g mąki, 1 cukier waniliowy, 175g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30s/obr.5. Ciasto przełożyć do miski odstawić.
  3. 3. Do naczynia miksującego dodać takie same składniki i w tych samych proporcjach co w puncie 2. Wymieszać 25-30s/obr.5. Zawartość naczynia przełożyć do miski z wcześniej przygotowanym ciastem, zagnieść a następnie z 1/3 ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30min.
  4. 4. Formę (30x24x6) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto pozostałe w misce i wylepić równomiernie do formy. Następnie wstawić do lodówki na 30min.
  5. Nadzienie
  6. 5. Do naczynia miksującego włożyć 650g jabłek, rozdrobnić 5s/obr.4. Przełożyć do miski
  7. 6. Tak samo jak wyżej (pkt.5). Przełożyć do miski z wcześniej rozdrobinymi jabłkami, nast. do miski dodać cukier odstawić na 20 min. Po tym czasie jabłka przełożyć do koszyczka i za pomocą kopystki odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka przełożyć do miski dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną. Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta.
  8. 7. Rozgrzać piekarnik do 180st C umyć i osuszć naczynie miksujące.
  9. 8. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na kawałki. Do suchego naczynia włożyć kawałki ciasta i rozdrobić 20s/obr 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec 50min 180st C
  10. 9. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 15-20 min.

    Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja dodaje jeszczę łyżeczkę amoniaku do ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj zrobiłam szarlotkę PYCHOTKA ( przepis...

    Zgłoszony przez foczka1968 na lutego 10, 2019 at 16:26.

    Dzisiaj zrobiłam szarlotkę PYCHOTKA Smile ( przepis poleciła mi córka która uważa że jest to najlepsza szarlotka) . Dziwię się że poprzedniczką nie wyszła kruszonka ??? Moja była IDEALNA! Smile Może dlatego że przed wsadzeniem jej do zamrażarki spłaszczyłam ją na "placek" i trzymałam dłużej , około 45 minut. Podam ciepłą z lodami śmietankowymi Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Felka:W poradach napisałam że ja oprócz tych...

    Zgłoszony przez ewawkuchni na stycznia 22, 2018 at 14:31.

    Felka:W poradach napisałam że ja oprócz tych składników dodaję amoniak do ciasta. A ciasto na kruszonkę można dłużej przetrzymać w zamrażalniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, ale wyszedł zakalec. Zastanawia mnie...

    Zgłoszony przez Felka na stycznia 22, 2018 at 12:37.

    Zrobiłam, ale wyszedł zakalec. Sad Zastanawia mnie brak proszku do pieczenia w przepisie. Zakalec może być też stąd, że blachę/formę wyłożyłam papierem do pieczenia zamiast tylko natłuścić.
    Zgadzam się, że kruszonki nie da się zrobić zgodnie z tym przepisem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada obłędnie,musze wyprobowac

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 21, 2018 at 12:30.

    Wyglada obłędnie,musze wyprobowac Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pokusiłam się na szarlotkę. Brytfanka musi być...

    Zgłoszony przez helka1978 na stycznia 20, 2018 at 20:14.

    Pokusiłam się na szarlotkę. Brytfanka musi być większa niż w opisie, na szczęscie miałam. Dodatkowo nie ma szans zrobić kruszonki w TM bo ciasto jest słabo zamrożone i się rozwala podczas obrotów. Wygląd jest, smak też, powtórzę na pewno.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze